Újra a fehérek kiirtásáról énekelnek Dél-Afrikában, miközben fokozódik az erőszak

2023. augusztus 02. 09:19

„Öld a búrt, öld a farmert!” – a dalt tízezrekkel együtt énekelte a harmadik legnagyobb párt elnöke, miközben Dél-Afrikában fehér gazdák százait támadják vagy ölik meg, a búrok kivándorlása pedig fokozódik.

2023. augusztus 02. 09:19
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Egy párt születésnapját sokféleképpen lehet ünnepelni. Egyesek helyeken tortát szervíroznak, mások zászlót lobogtatnak vagy éppen lufikat eregetnek. És ott van a Dél-Afrikai Köztársaság harmadik legerősebb pártja, a helyi viszonylatban radikális balosnak számító EFF (Economic Freedom Fighters, szabadfordításban „gazdasági szabadságharcosok”, logójában lándzsát tartó fekete kézzel), amelynek tizedik szülinapján az elnök, Julius Malema jó ötletnek tartotta elénekelni a „kill the boer” című mozgalmi dalt, amit a „kill the farmers” rákiabálással erősített. 

A tömeg pedig lelkesen énekelte vele a fehérek kiirtásáról szóló dalt (kb. a 40-45. másodperctől).

Egy dal, egy párt, egy Führer

A Kill the Boer! vagy Shoot the Boer! (eredeti címén: Dubul' ibhunu) című mozgalmi ének eredetét Dél-Afrika apartheid korszakáig lehet érdemben visszavezetni; az országban legelterjedtebb zulu és khosza nyelven éneklik, szövege körülbelül ki is merül a címben ismertetettben, olyan kiegészítésekkel, mint

„a gyávák félnek”, illetve „ezek a kutyák erőszakolnak”.

A dal nem állt távol a még Nelson Mandela által alapított Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nevű, 1993 óta örökös kormánypárt radikális szárnyától, amelynek ifjúsági tagozata élén 2008-tól kezdve a már említett Julius Malema állt.

2010 márciusában egy Johannesburgi Egyetemen tartott nagygyűlésen el is énekelte-énekeltette a dalt, amiből botrány is kerekedett, a párt azonban megvédte ifjú titánját, mondván, a dalt az apartheid elleni küzdelem „összefüggéseiben kell megérteni”.

Mert hát a búrok megölése igazából nem is a búrok megölése, ez csak a látszat: csupán az apartheidről szól.

Malema volt egyébként az, aki az üzemek és földek kárpótlás nélküli államosítását szorgalmazta, nem is rejtve véka alá ennek fehérellenes élét. 2012-ben egyébként elhagyta a pártot, és utóbb megalapította sajátját, az EFF-et, amelynek fő programpontjává is tette ezt.

A dalt aztán 2010. március 26-án egy dél-afrikai bíróság alkotmányellenesnek ítélte és betiltotta.

Ezzel azonban korántsem került pont a dolog végére, sőt: 2022-ben éppen ezzel ellentétes ítéletet hoztak, miután Malema ismét bíróság elé állt a dal miatt. A Johannesburgi Legfelsőbb Bíróság bírájának 

ítélete szerint ugyanis a dal nem buzdít fehérek kiirtására és nem gyűlöletbeszéd.

Emellett érdekes kitérői is voltak a Kill the Boer-nak: például Bono, a U2 énekese 2011-ben keveredett botrányba azután, hogy megvédte a dalt, ami szerinte csak afféle népdal, mint az ír ellenállási dalok, s megvan annak a helye, s a többi – majd a felháborodást látva elképesztő sebességgel visszakozott, mondván, ő békepárti, az a hülye, aki szerint tényleg kiállt tegnapelőtt egy ilyen dal mellett.

S még egy izgalmas, a mainstream politikába visszagyűrűző eset: a dal egy verzióját maga Jacob Zuma akkori elnök (aki tíz éven át viselte hivatalát, és nem a faji uszításba bukott bele végül, jókora zajjal) is elénekelte egy gyűlésen (ez a verzió azzal egészül ki, hogy gépfegyverrel lövik a menekülő búrokat).

Visszakanyarodva cikkünk elejére: a Kill the Boer-ügy tehát most szombattól kezdve ismét hullámokat vert, ismét Malemának köszönhetően. Többek között a dél-afrikai származású milliárdos, Elon Musk külön felszólította az elnököt, hogy tegyen rendet. A felháborodás ugyanis nem csupán abból indul ki, hogy a dal félelemkeltő.

Vasrudakkal ütötték, mielőtt elvágták a torkát

A búrok, a farmerek leölése ugyanis korántsem csak a dalban megénekelt vízió, és egyáltalán nem csupán a kilencvenes évek elején fenyegető faji háború emléke.

Például nagy felháborodás kísérte például azt a 2020-as esetet, amikor 

egy fiatal farmert találtak megfojtva és egy karóhoz kötözve saját gazdaságánál. 

De az egészen közeli közelmúltból is van hasonló, konkrétan hétfői hír egy másik gazdálkodóról, akit vasrudakkal ütöttek, mielőtt elvágták a torkát; feleségét szintén súlyosan megverték.

A támadások, ha nem is mindennaposak, de nem ritkák, a hullámok pedig olykor egybeesnek a fent nevezett dal eléneklésével vagy az akörüli eseményekkel.

Az elmúlt évtizedekben évi 350 és 1069 közötti számban regisztrált farmellenes támadások (amelyek közül minden negyedik-hatodik végződött gyilkossággal) nem csitulnak, s például csupán a 2022-es legfelsőbb bírósági döntést követő hónapban hat támadás és nyolc gyilkosság történt.

A tendencia növekvőnek tűnik: statisztikák szerint csupán

2023 januárjától márciusáig 77 gyilkosság, 62 gyilkossági kísérlet és 317 támadás történt a farmok környékén.

 Jellemző a helyzet súlyosságára, hogy a mainstream média is szükségesnek látta időről időre elővenni a témát, sőt, még az Európai Parlament is, amely rendszerint inkább az európai emberek kollektív felelősségét hirdeti, közleményt adott ki a dél-afrikai fehér kisebbség jogainak megsértéséről, az akkor még „csak” 3000 legyilkolt farmer és az említett dal összefüggéseit egyértelműen feltárva.

A régi-új haza és a tárt GDP-karok

A fehérek pedig valóban futnak, csak nem a géppuskák elől, és nem a mezőre, ahogy Zuma exelnök megénekelte-énekeltette. Ugyanis

 számos dél-afrikai gondolja úgy, hogy a továbbiakban nem kívánja hazájában folytatni az életét.

 Nem csak farmerek, hanem például az ország rogyadozó energiaiparában dolgozó százak is megindultak Európa felé.

A holland köztévé vonatkozó riportjában egy komplett rögbicsapatot mutatnak be, s ezen keresztül a képzett dél-afrikai bevándorlók magas számát Hollandiában.

A riportban persze elhangzanak a gazdasági előnyök, a bevándorlás egyszerűsége, a nyelvi csaknem-azonosság az afrikaans és az egykori anyaországi holland között; a fehérellenes atrocitásokat nem hangsúlyozzák, csupán annyit mondanak:

Dél-Afrikában nincs se áram, se biztonság, se jövő, így inkább maradnak.

Persze, hogy mekkora a búr exodus gazdasági vetülete, és mekkora a faji alapú támadásoktól való félelem, vagy az elszenvedett diszkrimináció miatti kényelmetlenségek, nehéz lenne megbecsülni. A FinGlobal dél-afrikai pénzügyi szolgáltató cég vonatkozó cikkében szót sem ejt a búrok elleni támadásokról vagy a gyűlöletbeszédről, csupán azt emeli ki, hogy a Dél-afrikai Köztársaságból érkezők száma évről évre gyorsan nő. Érthető érv szerintük a Hollandiába való bevándorlás mellett, hogy Dél-Afrikából könnyebb áttelepülni ide, mint máshová; illetve, hogy a kormány adókönnyítésekkel csábítja a külföldi munkaerőt, akik nagy része a magasan képzett kategóriába esik (ami könnyített vízumigényléssel jár), és főként az IT- és a pénzügyi szektorban, vagy mérnökként helyezkednek el, ahol égető a munkaerőhiány az európai országban.

2021-ben mintegy 2000 dél-afrikai érkezett

ők jelentős részben a „képzett migránsoknak” biztosított külön engedéllyel könnyítve mehetnek Hollandiába, 

ahol már mintegy 35 ezren élnek közülük.

Mindeközben a Dél-afrikai Köztársaság gazdasága lejtmenetet vett: mindennaposak az áramszünetek, eközben a politikai stabilitás is finoman szólva hagy kívánnivalót maga után, Zuma elnök zajos távozása után sem csitultak a kedélyek.

Ezt is ajánljuk a témában

Az ország gazdaságának – beleértve természetesen a feketék által vezetett, vagy őket foglalkoztató iparágakat – minden korábbinál nagyobb szüksége lenne arra, hogy a képzett munkaerő és a tőke az országban maradjon. Malema és az ANC radikális szárnya, láthatóan jókora tömegek támogatását maga mögött tudva, mégiscsak úgy érzi, meglennének nélkülük.

Intő példaként mégis ott dereng a szomszédos Zimbabwe képe. 

Az egykor Afrika éléskamrájaként is emlegetett országnak a korai 2000-es évek „földreformjaival” szinte teljesen sikerült megszabadulnia a fehér farmerektől, földjeiket pedig szétosztani fekete farmereknek között. Az eredmény pedig a várt virágzó, fehérmentes fekete édenkert helyett minden rosszabb évben beköszöntő, alapos országos éhínség lett, amiben a csúcson minden második zimbabwei érintett volt – értelemszerűen mind feketék. 

 

Nyitóképen Julius Malema az emlékezetes szülinapi fellépése. Forrás:GUILLEM SARTORIO / AFP

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fenris
2023. augusztus 16. 10:04
Süllyedjenek csak vissza a szarba, ha az kell nekik. De nem fognak. Mert az oroszok ott lesznek, és majd egyengetik a rezsim útját win-win alapon. Lesz műtrágya, technológia. Ők lesznek a jó fehérek, miután a rossznak kikiáltottakat elűzték. Az ártatlan farmer szív, a nyugat pedig onnan is kiszorul.
Tarpibp
2023. augusztus 03. 07:52
Tanulságos találkozása a különböző földrészek fekete embereinek. Az afrikai hirdákat egy velejéig korrupt, a saját népét végletekig kizsákmányoló indiai fekete irányítja. Nem meglepő módon ez a konstelláció rekord sebességgel repített egy fejlett, gazdag országot a gazdasági összeomlás szélére. A Gupták az egyik legnagyobb indiai bűnöző család Minden mocskos bizniszben benne vannak.
Intar
2023. augusztus 02. 15:42
Az emberi intelligencia mennyisége állandó. A népesség szaporodik!
Zolotarjov
2023. augusztus 02. 12:53
BLM Afrika Korps..:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!