Így szálltak le a Holdra az indiaiak

2023. augusztus 25. 11:40

A holdjáró indulásától számolva 14 napon keresztül lesz képes üzemelni.

2023. augusztus 25. 11:40
null

A történelmi holdraszállásról, illetve holdjárójuk útnak indulásáról tett közzé videókat az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) a Twitteren.

Mint arról beszámoltunk, az ázsiai ország szerdán hajtott végre sikeres landolást a Hold déli sarkánál, a Chandraayan-3 küldetés keretein belül.

Ezt is ajánljuk a témában

Az első felvételen a leszállás előtti másodpercek, a második videón már az létható, amint az eszköz legurul a rámpáról, és a Hold felületén gurulni kezd – egy másodperces sebességgel.

A holdjáró indulásától számolva 14 napon keresztül lesz képes üzemelni, ugyanis eddig éri majd napfény, ezután lemerül. A szakértők egyelőre nem biztosak benne, hogy lemerülés után újra képes lesz-e működésbe lépni, ha ismét napfénybe kerül, írja a videókat kiszúró 24.hu.

Nyitókép: L R Shankar / The Times of India / The Times of India via AFP)

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backstablive
2023. augusztus 25. 17:54
Es mibol epitettek? Vasbol?
Akitlosz
2023. augusztus 25. 16:05
A második felvételen én teljesen ugyanazt látom, amit az elsőn. A harmadikon van a legurulás. "A szakértők egyelőre nem biztosak benne, hogy lemerülés után újra képes lesz-e működésbe lépni, ha ismét napfénybe kerül" Ezt mitől nem tudták a Földön letesztelni? Nem élesben kell először kipróbálni, hogy egy újra feltöltött akkumulátorral képes-e újra működni a rendszer.
Akitlosz
2023. augusztus 25. 15:57
"A holdjáró indulásától számolva 14 napon keresztül lesz képes üzemelni." Egy szóval nappal. A napelemek csak nappal működnek. Ami a Holdon ugye 14 földi nap. De ezt egy mandineres újságíró ugyan honnan is tudná?!
backstablive
2023. augusztus 25. 14:41
Az esti mese hihetobb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!