Észak-Korea állítja: a rasszizmus elől szökött át hozzájuk az amerikai katona

2023. augusztus 16. 09:54

A 23 éves Travis King nevű férfi még július 18-án, egy vezetett túra alkalmával szaladt át a két Koreát elválasztó zónán.

2023. augusztus 16. 09:54
null

Észak-Korea szerint azért lépett be a területére egy amerikai katona, mert „embertelen bánásmódot, és faji megkülönböztetést” tapasztalt a hadseregben. A 23 éves Travis King nevű férfi még július 18-án, egy vezetett túra alkalmával szaladt át a két Koreát elválasztó zónán. King beismerte, hogy illegálisan lépte át a határt, és menedéket keresett északon – jelentette a KCNA állami hírügynökség a BBC cikke szerint. Ez Phenjan első kommentárja az üggyel kapcsolatban az elmúlt egy hónapban. Az amerikaiak úgy reagáltak: nem tudják ellenőrizni az állítások hitelességét.

Közben aggódnak is az amerikai katona jóléte miatt, akiről az átkelése óta nem hallottak és nem is látták. Az USA a határvidéket felügyelő ENSZ Parancsnokság segítségével próbál tárgyalni King közlegény szabadon bocsátásáról, amely közvetlen telefonkapcsolattal rendelkezik az észak-koreai hadsereggel.

A koreaiak nem árulták el, mit akarnak csinálni a katonával, aki azonban elismerte: illegálisan lépett be az országba.

A KCNA közleménye nem közölte, hogy büntetőeljárás vagy büntetés vár-e rá, és nem tettek említést jelenlegi tartózkodási helyéről vagy állapotáról.

„A vizsgálat során Travis King bevallotta, hogy azért döntött úgy, hogy átjön a KNDK-ba [Észak-Koreába], mert rossz érzéseket táplált az embertelen bántalmazás és a faji megkülönböztetés ellen az amerikai hadseregen belül” – jelentette az észak-koreai médium, amely szerint King az is kifejezte, hogy hajlandó a KNDK-ban vagy egy harmadik országban menedéket keresni, mondván, hogy kiábrándult az „egyenlőtlen” és „rasszista” amerikai társadalomból.

Nyitókép: MTI/EPA/KCNA
 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
calen
2023. augusztus 16. 15:33
Ha egy értelmes embernek nem tetszik az amerikai hadsereg attitűdje, akkor kilép, amint a szerződése engedi. Ha az USA nem tetszik neki, akkor elköltözik. Az efféle "monkey see monkey do" jellegű, pillanatnyi kattanásból eredő tetteket nem tartom civilizált emberhez méltónak.
need-info
2023. augusztus 16. 13:40
Azóta már ledarálták kutyatápnak... Ezt a faszt! Ki az az idióta, aki Észak-Koreában keres menedéket? Nem normális bazmeg.
Box Hill
2023. augusztus 16. 10:52
Ja. Az ázsiaiak nem rasszisták. Csak akkor, ha köll.
Player1
2023. augusztus 16. 10:27
Az AMERIKAINAK egyetlen jó ötlete volt: POLITIKAI MENEDÉKJOGOT KÉRNI! Mérlegelte: megmogyoróztatja magát egy sötétzárkában a KOREAI "ÁVO"-val, vagy baráti viszonyt alakít ki KIM JONG UM-mal. TEGYE FEL A KEZÉT? AKI NEM az utóbbit VÁLASZTANÁ!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!