Hat évtizede először nem volt jelen II. Erzsébet a brit parlament évadnyitóján

2022. május 10. 21:15

A Buckingham-palota hétfő esti bejelentése szerint a ceremónián az uralkodót a legidősebb fia, Károly trónörökös helyettesíti.

2022. május 10. 21:15
null

A 96 esztendős királynő – aki 70 éve ül az Egyesült Királyság trónján – az utóbbi hetekben több hivatalos programját is lemondta, az udvar tájékoztatása szerint „időnkénti mozgásproblémák” miatt. A palota szóvivője ugyanezzel az indokkal magyarázta hétfői nyilatkozatában, hogy nem az uralkodó, hanem Károly herceg ismerteti kedden a parlament két kamarája, a Lordok Háza és az alsóház tagjaival a következő évre szóló kormányzati jogszabálytervezetek főbb pontjait.

A keddi ceremónián Károly trónörökös és legidősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg egyaránt jelen lesz. Mindketten majdan az Egyesült Királyság uralkodói lesznek, és e minőségükben államtanácsosi rangot is viselnek, amely feljogosítja őket arra, hogy az uralkodó megbízásából és nevében ellássanak államfői funkciókat, így megnyithatják az új parlamenti évadot is. Ehhez a királynő külön megbízólevelet állított ki számukra.  

II. Erzsébet ugyanakkor a palota tájékoztatása szerint egyéb hivatalos teendőinek továbbra is eleget tesz, fogadja például a szokásos heti meghallgatáson Boris Johnson miniszterelnököt, konzultál tanácsadói testülete, a Privy Council tagjaival, és átveszi új nagykövetek megbízóleveleit.

A korábbi hetekben mindazonáltal több jelentős hivatalos programját törölték. Nem vett részt a királyi család húsvéti eseményein sem, februárban pedig pozitív lett a koronavírus-tesztje, enyhe tüneteket is észlelt magán, és emiatt is több programját lemondták. Tavaly ősszel nem utazott el Észak-Írországba - jóllehet, ezt a hónapokon át előkészített látogatást kiemelt várakozás előzte meg -, és nem volt jelen a skóciai Glasgow-ban novemberben rendezett ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán sem, pedig a rendezvénynek ő volt a hivatalos vendéglátója.

II. Erzsébet királynő uralkodásának eddigi hét évtizede alatt csak kétszer, először 1959-ben, legutóbb pedig 1963-ban maradt távol az új parlamenti évad megnyitását jelző, rendszerint fényűző pompával kísért királynői beszéd, a Queen's Speech ceremóniájától, mivel ezekben az időpontokban két fiatalabb fiával, András, illetve Eduárd herceggel volt várandós.

(MTI)

Nyitókép: Ben Stansall / POOL / AFP 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sün Balázs
2022. május 11. 11:52
A skót-szoknya jobban áll Karcsinak!
péterx
2022. május 11. 11:08
Lerobbantságban szegény Károly is Erzsébet reinkarnációnak néz ki.
I feel the earth move under my feet
2022. május 11. 11:07
Elszigetelődött!
voltospultos
2022. május 11. 08:40
És még a mihazánkosokat gúnyolták a ballibek a ruhájuk miatt. Akkor ez a Hannoveri Brezsnyev micsoda?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!