Bevándorlási reform – a jó cél érdekében

2013. február 01. 12:06

Vissza kell térnünk a hozzánk dolgozni érkező bevándorlók üdvözléséhez, és lehetőséget kell adnunk nekik, hogy amerikaivá váljanak.

2013. február 01. 12:06
Mae M. Ngai

Ha valóban küzdeni akarunk az illegális bevándorlás ellen, akkor először meg kellene értenünk, hogy miért létezik. A legfontosabb oka, hogy egy országból az összes legális bevándorló maximum hét százaléka jöhet Amerikába. Egy évben összesen 366 ezer vízumot lehet kiadni, ez azt jelenti, hogy egy országra legfeljebb 25 620 jut.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mondjuk Belgiumból, vagy Új-Zélandról könnyű bevándorolni, míg egyes országok esetében – akár évtizedes – várólista van életben: Kína, India, Mexikó, vagy a Fülöp-szigetek ilyenek. Ez a négy ország minden évben eléri a bevándorlási plafont.

(...)

A központi kormányzat további milliárdokat ömleszt majd a határellenőrzésre, a papírok nélküli munkásokra való büntető szankciók kiszabására, valamint a bevándorlás-észlelési rendszer fejlesztésére. Ezen megközelítések nem csak, hogy nem emberségesek, de félreértelmezésen is alapulnak: a munkaerőpiac minden másnál jobban rá van utalva a vándorlási apályokra és dagályokra.

Az 1986-os reform közel hárommillió papírok nélküli munkás helyzetét rendezte, de a rendszeren nem változtatott: továbbra is illegális bevándorlásra bátorít, sőt garanciákat is vállal ilyen esetekben. Ezúttal többre van szükségünk félmegoldásoknál. Nem kell lemásolnunk Hart szenátor javaslatát, de egy hasonló rendszer bevezetését kellene erőltetnünk, a flexibilitás és a méltányosság elveinek jegyében. A bevándorlás átfogó reformjával vissza kell térnünk a hozzánk dolgozni érkező bevándorlók üdvözléséhez, és lehetőséget kell adnunk nekik, hogy amerikaivá váljanak.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. február 01. 16:22
"Vissza kell térnünk a hozzánk dolgozni érkező bevándorlók üdvözléséhez" - sajnos, eme szép szavak ijesztik el a magyarországi romákat, az USA szomszédos Kanadával,nem kéne az Óceánt átrepülni,de ott dolgozni kéne. Kanada nem akarja ellátni azt a keveset,szegény magyarok meg tartsák el az összeset.
kjkj945
2013. február 01. 15:45
És mi is van az illegális mexicanokkal????
Tiberius Claudius Caesar Augustus German
2013. február 01. 15:38
10% felletti munkanélküliség van az usában igen, kurvára hiányzik nekik még pármillió bevándorló
heep
2013. február 01. 13:34
"és lehetőséget kell adnunk nekik, hogy amerikaivá váljanak." Szinte egyetlen első generációs bevándorló sem válik amerikaivá. Csak a második generáció, a már ott születettek vagy nagyon fiatalon oda kerültek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!