A NASA és az ESA Kína ellen

2009. november 10. 16:10

Az űrügynökségek összefogtak, hogy közös Mars-programmal előzzék meg a kínaiakat.

2009. november 10. 16:10
Az amerikai és európai űrhivatalok már hónapok óta tárgyaltak arról, hogy összekössék a hasonló fázisban járó és egyaránt finanszírozási problémákkal küzdő Mars-programjaikat. A NASA és az ESA legfelsőbb vezetői végül Washingtonban aláírták a megegyezést, és elindították a közös, Mars Joint Exploration Initiative nevű projektet.
 
A program első kézzel fogható lépése 2016-ban jön el, amikor elindulnak az első, Mars körül keringő, és a bolygó atmoszféráját vizsgáló szondák. Ezeket az ESA tudósai és mérnökei építik meg, és a NASA juttatja el a Marsig őket. A következő lépés egy felszíni, automatikus meteorológiai állomás telepítése lesz, majd 2018-ban indulnak az amerikai és európai Mars-járók a vörös bolygóra. A tervek szerint 2020-ra Mars-járók egész hálózata fog felderítő munkát végezni a bolygó felszínén.
 
Embert szállító űrhajóról egyelőre nem esett szó a közös amerikai-európai tervekben. A közös Mars-projekt az utóbbi években elképesztő iramban fejlődő kínai űrprogramnak jelenthet majd erős vetélytársat.

A NASA és az ESA együtt megy a Marsra (Index)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
honphibu
2009. november 10. 16:47
Tiszta 2010 Űrodüsszeia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!