Kirúgták a vonósnégyes tagjait, mert nem játszottak elég színesbőrű szerzőtől

2022. május 24. 11:44

„Azt mondták, hogy a zene, amit játszunk, nem elég sokszínű, mert a szerzők között nincs elég nő és színesbőrű” – mondta a csellista.

2022. május 24. 11:44
null

Az elismert amerikai vonósnégyes, a DaPonte String Quartet tagjait az általuk alapított, de formailag a munkaadójuknak számító civil szervezet, a DaPonte Vonósnégyes Barátai rúgta ki – írja a TheStrad. Myles Jordan csellista szerint az alapítvány kuratóriuma az utóbbi időszakban egyre intenzívebben próbált beleszólni a repertoárjukba, méghozzá azért, mert a játszott szerzők listáját nem tartották „elég sokszínűnek”.

Azt mondták, hogy a zene, amit játszunk, nem elég sokszínű, mert a szerzők között nincs elég nő és színesbőrű. Igaz, hogy a legtöbb zenét halott, fehér európai férfiaktól játsszuk, de minket erre tanítottak”

– kommentálta az ügyet Jordan.

A pénzt megtartja az alapítvány

A DaPonte Vonósnégyes Barátai bejelentette, hogy a zenészek kirúgása után a nevét Chamber Music Maine-re (Maine-i Kamazenére) változtatja és új művészekkel tervez dolgozni.

A civil szervezetet azért hozták létre a zenészek, hogy legyen legális csatornájuk fogadni a rajongóik támogatásait, amikből éltek és dolgoztak. A nonprofit alapítványi forma ugyanis lehetővé tette, hogy a klasszikusszene-rajongók az adományok összegét leírhassák az adójukból. Az alapítványt azért nevezték el az együttesről, hogy világos legyen, az adományozók mire adják a pénzt. Csakhogy az őket kirúgó és a szervezet nevét megváltoztató kuratórium az egész pénzt megtartotta.

A vonósnégyes most arról írt bejegyzést a Facebookra: az új néven működő civil szervezet továbbra is jogszerűnek érzi, hogy megtartsa a nekik szánt adományokat, amikhez így egyelőre nem férnek hozzá. Ugyanakkor nem adták fel, új alapítványt hoztak létre a támogatások gyűjtésére és folytatják a koncertezést.

Nyitókép: Facebook

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Halder
2022. május 25. 15:17
Milyen szép ez a nyugati rasszizmus. Szerzőnk tehát CSAK a bőrszint nézte, már önmagában ez is megér egy misét. DE ! Az országot már nem nézte (dehogynem), arra nem maradt idő, hogy itt elég nehéz fekete magyar állampolgárokat találni. Ezek ott tényleg megőrültek. Tehát tényleg arra mennek, hogy egy kormányban ne az számítson, hogy ki mire képes, hanem legyen x db fekete, x db zsidó, x db meleg, x db lmbtq, stb. így már teljesen érthető, hogy ezen nyugati országok mért mennek a szakadék felé. Amúgy elképzelem, hogy egy "igazi" afrikai országban valaki számonkérné a kormányt, miért nincs fehér köztük....
csjanos
2022. május 25. 09:16
....no igen...lassan oda jutunk hogy a fehérek csak a busz hátsó ajtaján szállhatnak fel...mint a 60-as években a feketék....
Kormánypárti1
2022. május 24. 19:59
Szerintem épp azon röhögnek, hogy nincs is színes bőrű klasszikus zeneszerző. :DDD
Málaga21
2022. május 24. 19:22
néger szerzőktől max vonyítós négyest lehetne játszani
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!