Egy pillanatra sem vesztjük el a valóságot

2019. január 27. 12:28

Mindig idegenkedtem Ady túlhizlalt egójától, a nagyotmondásaitól, a nagybetűitől, a retorikus hadovától, a homályos és zavaros képektől.

2019. január 27. 12:28
Háy János

„Mindig idegenkedtem Ady túlhizlalt egójától, a nagyotmondásaitól, a nagybetűitől, a retorikus hadovától, a homályos és zavaros képektől, amelyek még a slágerverseket sem kerülik el. Az ember ma már nemcsak a »Balga kötések balgult frigyesén« neveti el magát, hanem az ős Kajánt és a disznófejű nagyurat is megmosolyogja. Mindig zavart, hogy egy olyan alkotótól eredeztetjük a modern magyar költészetet, aki egy régies romantikus vershőst gyárt le, a látnokot, a prófétát, az izzó lángoszlopot, s csupán abban modern, hogy popkulturális terméket akar létrehozni. Megszólítani mindenkit, az álmodozó kamaszlányokat, a szerelem után vágyakozó feleségeket, a megkeseredett férfiakat, a gazdagokat, a szegényeket, a proletárokat, a kisnemeseket és az arisztokratákat, a nemzetvédőket és a nemzetvesztőket, a jobboldalt és a baloldalt, a forradalmárokat és a fundamentalistákat. Az idegenkedés ellenére mindig érdekelt az élete, a munkái, az utóélete, hogy mennyire ártalmas, ha valaki költő helyett valláspótlékka válik. Érdekelt, hogy miért dolgozik olyan nagy hibaszázalékkal, talán ő az a magyar költő, akinek az életműve arányaiban a legtöbb gyenge verset tartalmazza. Amely versekben nem tartja semmi egészben a szöveget, csak az Adys nyelvi dizájn. ”

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tacsi90
2019. január 29. 16:55
Ki a faszom ez a háy?!
írmag
2019. január 28. 10:51
Lassú sebességgel, lassú felfogással, erőfeszítés nélkül lehet hamisat hallani (hibás a lemezjátszód).
1000bocs
2019. január 28. 09:46
Hm. Itt is vannak "hívők", akik azonnal ugranak ha Adyt valaki meg meri mérni.
tevevanegypupu
2019. január 28. 09:24
Pont a nyelvezetété szeretem, hogy szecessziós..és ezért szeretem Csinszka visszaemllkezéseit..meg kaffka margitot..persze nem egy kategória, de nekem eleve tetszik a szecesszió nyelvében, képeivel, bútoraival..nagy teret kívánnak..Ady természetesen hülye volt szegény ezekkel a proletárius rajongásaival..de nem lehet tudni, tényleg szerette-e őket vagy csak merendelésre..gyanús, hogy az utóbbi..soha életében nem mászkált munkások közé..legfeljebb kocsmatöltelékekkel barátkozhatott mikor csaprészeg volt.József Attila legalább járt munkásokhoz..de Ady??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!