Így menthető meg egy párkapcsolat – a sztárpszichológus öt megfigyelése

2017. április 03. 10:18

„A házasság az idő múlásával vagy jobb lesz, vagy elkezd romlani, de stagnálni soha sem fog.”

2017. április 03. 10:18
Valahovits Szilvia Éva

„A Harmat Kiadó meghívására a múlt héten számos előadást tartott Debrecenben, Pécsett, Szegeden és Budapesten Gary Chapman amerikai párterapeuta, az öt szeretetnyelv pszichológiai fogalom megalkotója. A baptista lelkész negyedszázados elmélete párok millióinak nyújt segítséget világszerte. A témáról szóló művének bérelt helye van a The New York Times bestseller-listáján, angolul 11 millió példányszámban kelt el és ötven nyelvre fordították le. Hazánkban közel negyven kötetét adták ki.

Az öt szeretetnyelv – elismerő szavak, ajándékozás, apró szívességek, minőségi idő és érintés – vajon napjainkban is megállja helyét a párkapcsolati útvesztőkben? A jelek szerint igen, hiszen Gary Chapman záróelőadásán megtelt fiatal párokkal a Budapesti Kongresszusi Központ. A szerző azzal kezdte az előadását: a házasság az idő múlásával vagy jobb lesz, vagy elkezd romlani, de stagnálni soha sem fog. Egy kapcsolat a szerelembe esés élményével kezdődik, ami tapasztalatai szerint átlagosan két évig tart, utána „leszáll mindenki a rózsaszín felhők közül”.

Ennek megfelelően a szeretetnek egy párkapcsolatban három válfaja van. Az első szerelem élménye, a második olyan, mint a felebaráti vagy a testvéri szeretet. A harmadik pedig érzelmi szükséglet; mint amikor megszületik egy kisbaba, és a családja elárasztja szeretettel, mert a gyermeknek erre van szüksége, hogy egészséges felnőtté váljon. Chapman szerint minden embernek van egy »szeretettartálya«, ami akkor lesz tele, ha megkapjuk a kellő odafigyelést, méghozzá a saját szeretetnyelvünk szerint. Ha a tartály üres, akkor a gyerekek elkezdenek „rosszalkodni”, hogy így hívják fel magukra a figyelmet, a felnőttek pedig többet veszekednek, vagy éppen befelé fordulóvá válnak.”

(...)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zombi papa
2022. április 26. 13:21
A nős férfiak tovább élnek, de jobban várják a halált.
bumburi
2017. április 04. 21:14
Érdekes, hogy mennyi csinos pszihológusnő van :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!