Terry Gilliam hetven éves

2010. november 22. 13:18

Hetven éves lett a Monthy Python furcsa átvezető grafikáinak elkövetőjeként, vagy a 12 Majom, és a Félelem és reszketés Las Vegas-ban című film rendezőjeként ismert filmrendező, Terry Gilliam.

2010. november 22. 13:18

Hétfőn hetven éves a híres filmrendező, Terry Gilliam. Los Angelesben nőtt fel, fizikát, később politológiát tanult. Egy balul sikerült tüntetés után, ahol őt is megverték a rendőrök, Európát vette célba, pontosabban Londont, ahol hamar közel került a grafika, az animáció és a filmek világához.

A Monthy Python Flying Circus sorozatában szabad kezet kapott a szkeccseket összekötő animációk készítésében, és sokszor még kisebb szerepeket is eljátszott. A Monty Python többi tagja szerint meglehetősen szerény szókincse volt. Graham Chapman egy interjúban elmesélte,hogy egyszer egy tenger fölött repülve Terry azt mondta: „Nézzétek egy csomó víz van alattunk”.

Rendezőként legismertebb filmjei a Münchausen báró kalandjai, a Brazil, a 12 Majom, a Félelem és reszketés Las Vegasban, vagy a legutóbbi mozi: a Doktor Parnasszus és a képzelet birodalma. Sajátos, szürreális látásmód és képi világ jellemzi a munkáit.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
drieno
2010. november 22. 22:44
Isten éltesse!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!