Ferenc pápa esete a háborúval és az ortodoxiával

2023. május 29. 18:15

Keresztények közötti testvérháború – ezt gondolja Ferenc pápa az orosz–ukrán konfliktusról. De miért óvatos a pápa, miért nem hajlandó nyíltan állást foglalni egyik oldal mellett sem?

2023. május 29. 18:15
null
Szilvay Gergely

A szerző a Mandiner főmunkatársa

 

A Szentszék diplomáciája a modern korban a békés megoldások híve volt, és a béke érdekében vállalt közvetítést.

Nem is képzelnénk, mennyi esetben volt ott a háttérben a Vatikán

– csak egy példa: nem maradtak ki a „csuhás diplomaták” az 1962-es kubai rakétaválság rendezéséből sem.

A katolikus egyház a második vatikáni zsinat után közeledni kezdett az ortodoxiához. VI. Pál pápa és Athenagorasz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, a görög ortodox egyház vezetője több találkozás után 1965-ben kölcsönösen visszavonta az 1054-es kiközösítéseket.

II. János Pál annyira igyekezett közeledni az ortodoxokhoz, hogy a moldvai csángók mise­problémáit is alárendelte ennek – aminek mi, magyarok nem örülhettünk –, ám nagy álma, a II. Alekszij moszkvai pátriárkával való személyes találkozó nem jött össze.

Az ortodoxia formális központja – első az egyenlők között – Konstantinápoly, azaz Isztambul, ám valódi erőközpontja Moszkva. XVI. Benedek pápa többször találkozott Bartolomeosz konstantinápolyi pátriárkával. Alekszij 2008-ban elhunyt, és Kirill lett minden oroszok pátriárkája, XVI. Benedek pedig 2013-ban lemondott, és Ferenc érkezett utána.

2016. február 12-én Kubában, a havannai reptéren találkozott Ferenc és Kirill.

Ez volt a katolikus egyházfő és a moszkvai pátriárka első személyes találkozója a történelemben.

A két fél aláírt egy harmincpontos közös deklarációt, melynek egyik legfontosabb pontja a közel-keleti keresztények helyzetének előmozdítása volt, emellett a „szekuláris ideológiát” is elítélték, együtt a konzumerizmussal, a család hanyatlásával, a reprodukciós technológiákkal és az eutanáziával. Ahogy Victor Gaetan megjegyzi God’s Diplomats (Isten diplomatái) című kötetében: a katolikus egyház az erősen ortodox Oroszországot a szekularizmus és a radikális iszlám elleni szövetségesnek tekinti. Elvégre az 1991-es 37 szá­zalékról 2015-re 71 százalékra nőtt azok aránya, akik ortodoxnak vallják magukat, az orosz állam és az ortodox egyház pedig szorosan együttműködik.

A szintén keleti szláv, ortodox többségű Ukrajnának két nagy ortodox egyháza van: az egyik Moszkvához hű, a másik autokefál, autonóm, kijevi székhelyű. Emellett van egy kicsi helyi római katolikus és egy nagy, keleti rítusú, de Róma-hű görögkatolikus egyház, amelyet a kommunizmus idején beolvasztottak az ortodoxba. Szóval errefelé a történelmi érzékenységek át- meg átfedik egymást.

Innen lehet megérteni Ferenc pápa orosz–ukrán háborúval kapcsolatos álláspontját. A katolicizmus és az ortodoxia amúgy is közelebb áll egymáshoz mind doktrinálisan, mind liturgikusan, mint a katolicizmus és a protestantizmus.

Persze a szembenállás történelmi gyökerei mélyebbek – közel fél évezreddel nyúlnak régebbre, mint a protestantizmus megjelenése.

A szentszéki diplomácia egyik alapelve, hogy sosem szakít meg kapcsolatot senkivel,

és a személyes viszonyra helyezi a hangsúlyt. Ez is közrejátszhatott abban, hogy Ferenc Budapesten találkozott Ilarion metropolitával. De hogy aztán miként tovább, az jó kérdés. Ukrajnában az egyház diplomatáinak is fel van adva a lecke. Talán a Szentlélek segítségével találnak kiutat.

 

Fotó: MTI/ EPA-ANSA/ Angelo Carconi

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
salamonhihii
2023. május 29. 20:54
Szeressük az orbánfelszopó seggfejeket höhöö Kontraszelektált,tehetségtelen, szervilis ,haszonleső szolgalelkű orbánánuszfényezők ez a FideSShorda höhöö. Ferenc pápa- Ferenc pápa szerint morális és helyes dolog fegyvereket küldeni Ukrajnának. Ferenc pápa azt mondta, hogy erkölcsileg legitim, ha a nemzetek fegyvereket szállítanak Ukrajnának, hogy segítsenek az országnak megvédeni magát az orosz agresszióval szemben – írja a Reutersre hivatkozva a Mandiner. A katolikus egyházfő a háromnapos kazahsztáni útjáról visszatérve, a repülőgép fedélzetén nyilatkozott. Megkérdezték tőle, hogy erkölcsileg helyes-e, hogy az országok fegyvereket küldenek Ukrajnába. Ez egy politikai döntés, amely lehet morális, erkölcsileg elfogadható, ha az erkölcsösség feltételei között történik” – válaszolta a pápa. A pápa ezt követően az „igazságos háború” elveit fejtegette, amelyek lehetővé teszik a halálos fegyverek arányos használatát önvédelem céljából egy agresszor országgal szemben. Az önvédelem nemcsak jogszerű, hanem a haza iránti szeretet kifejezése is. Aki nem védi meg magát, aki nem véd meg valamit, az nem szereti azt. Aki megvéd (valamit), az szereti azt” – mondta Ferenc pápa. újra feldobtátok a sötét fejetekbe idomított -fogyatékosoknal szóló-goebbelsi-mindig a legalacsonyabb értelmi képességűekhez kell szólni ,úgy biztosan célbaér-propaganda szarát,oszt a vezérimádattól bambán tátott szájjal aládzsaveltetek ..höhöö.. Bekéne már költözz a faszerdőbe höhöö..mer ez a ki-be-ki-be rohangászás környezetszennyező...nyihahaa..
MayorAnna 03
2023. május 29. 20:07
A Vatikánnak egy alapkövetelménynek kell csupán megfelelnie, amit az oroszok így fogalmaztak meg: - idegen kolostorban ne akard bevezetni a saját rendtartásod. Fönti elvárás nem korlátozódik egyházakra - gyengébbek kedvéért.
Csigorin
2023. május 29. 19:45
Ne olj. mindket oldalra vonatkozik. nem eleg ?
zsiráf
2023. május 29. 19:17
"egyik oldal mellett sem?" A pápa számára két oldal van: az Isten oldala és a fellázadt angyalé. Mindent innen néz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!