1914 tanulsága: birodalmi ideológiák helyett realizmust!

2022. november 08. 20:06

2022. november 08. 20:06
Orbán Balázs
Orbán Balázs

Alig néhány napja mutatták be hazánkban korunk legnagyobb realista nemzetközi kapcsolati teoretikusának, John J. Mearsheimernek A nagy téveszme című könyvét. Több volt ez egyszerű bemutatónál, hiszen a szerző – életében először – 
hazánkba látogatott, tehát amellett, hogy már magyarul is lehet olvasni a könyvet, egy igazi nagyágyú találkozott a magyar közönséggel. Ez önmagában olyan eredmény, ami pár éve elképzelhetetlen lett volna: Magyarország végérvényesen bekapcsolódott a világ szellemi vérkeringésébe.

Mearsheimer látogatásának különös aktualitást ad a szomszédunkban zajló orosz–­(nyugati–)ukrán háború. A professzor már 2014-ben figyelmeztetett, hogy a felek egyre konfrontatívabb politikája idővel fegyveres konfliktushoz fog vezetni, s hogy a felelősség minden érintett fél vállát nyomja: realista politikával elkerülhető a háború. Nem nehéz kitalálni, a professzor már akkor is kapott hideget­-meleget, s kritikusai azóta sem lettek halkabbak. Pedig az ajánlata akkor sem volt más, mint most: a realista elvekre épülő nemzetközi politika.

Egyre inkább kirajzolódik, hogy mindenki rosszul kalkulált. Rosszul kalkulált Oroszország és Európa is”
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!