A nagy célok igazsága

2022. október 05. 18:14

2022. október 05. 18:14
Joób Kristóf

Érdekes és egyben igen ijesztő listát vezet az európai ipar leépüléséről a német Akademie Bergstraße nevű kutatóintézet. A névsor csődbe ment vagy termelési helyszíneket bezáró cégekből áll. A kutató­intézet következtetése szerint a legtöbb esetben az ok nem vezethető vissza egyszerűen az iparágakban időről időre előforduló szerkezeti átalakulásokra. Az európai ipari kapacitások fokozatos zsugorodásának hátterében több tényező is megbújik, amelyek közül az energiapiaci helyzet feltűnően gyakran szerepel.

Az utóbbi hetekben számos olyan nagy hagyományú cég is rákerült a listára, amely az energiaárak emelkedése következtében drasztikusan veszített versenyképességéből a globális piacon. A nevek között német fém- és vegyipari vállalatok mellett francia üveg­gyártó, illetve több lengyel és norvég műtrágya­-előállító is szerepel. Sok esetben európai székhelyű társaságok kényszerülnek arra a kialakult energia­helyzet miatt, hogy termelésüket éppen Európában szüntessék be.

A Német Autóipari Szövetség a német és európai termelési kapacitások nagymértékű elvesztésére figyelmeztet, az európai fémgyártók szervezete, az Eurometaux az iparágat sújtó „tökéletes vihart” emleget, e vihar fő kiváltója pedig az energiaárak robbanásszerű emelkedése, illetve az energia­források szűkülése. Az Eurometaux adatai szerint a kontinens alumíniumgyártó- és cinkgyártó-­kapacitásának fele már most leállásra kényszerült. „Mélységes aggodalom tölt el bennünket amiatt, hogy Európa belátható időn belül rendkívül kritikus helyzetbe kerülhet” – áll az Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek, Charles Michel európai tanácsi elnöknek, illetve Roberta Metsola európai parlamenti elnöknek címzett levelükben.

A legbizarrabb talán az egészben, hogy az energiaárak elszabadulása miatt bezárt vagy csődbe ment gyárak listáján több olyan cég is szerepel, amely a megújuló energia termeléséhez állít elő berendezéseket vagy alkatrészeket, többek között szélkerekekhez. Nem kis családi cégekről vagy startupokról beszélünk: az egyik érintett a Siemens leányvállalata.

Felmerül a kérdés, hogy mégis hogyan valósul majd meg így a zöldátállás és a hőn óhajtott függetlenedés, amit Brüsszel és számos európai politikai erő az energiaválság egyedül üdvözítő megoldásának tekint.

Az orosz energiától való függőséget majd lecseréljük a Kínától vagy az USA-tól való totális technológiai függőségre, ha energiát szeretnénk termelni?
Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!