Csillagok hullnak, születnek újak

2019. december 15. 16:12

A végtelen csillagmezőt látjuk először, aztán két holdat, majd egy bolygó horizontjának hatalmas ívét. Idegen világ ez, nincs benne kékség, egy sivatagbolygó valahol a galaxis peremén. Aztán beúszik egy szürke űrhajó, lézernyalábok nyúlnak utána. Az ikonikus jelenetet 1977-ben láthatták az amerikai nézők először. Több mint négy évtizeddel később, idén decemberben a kilencrészesre bővült sorozat véget ér. Milyen nyomot hagy bennünk ez a modern eposz, és milyen nyomot hagyott a változó világ a tripla trilógián? Lehet-e még férfias legendákat álmodni a politikai korrektség világában?

2019. december 15. 16:12
null
Demkó Attila
Demkó Attila

A hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején egy egész nemzedéknek volt meghatározó élménye az első Star Wars-film, az Egy új remény. A magyar mozik 1979-ben mutatták be, Csillagok háborúja címmel, és a következő években százezrek repültek el egy messzi-messzi galaxisba, hogy aztán lelkük egy része ott is maradjon. Az SW-filmek a hetvenes években született generációnak a mindennapok részeivé váltak: az óraközi szünetekben TIE vadászok és X szárnyúak harcoltak az iskolaudvarokon, a Vörös Vezér ordibált a Kék Vezérrel, és mindenki Luke Skywalker akart lenni. Amikor a Magyar Televízió 1984 végén műsorára tűzte a filmet, az százezernyi gyereknek a legszebb karácsonyi ajándék volt. Globálisan százmilliókat szippantott be a jelenség. Egy olyan paralel univerzum született, amelynek vannak ugyan versenytársai, nyomába egy másik kitalált világ sem érhetett eddig. Se a Star Trek, se az újragondolt verziójában egyébként az SW-hez mérhető Csillagközi romboló (Battlestar Galactica), se más.

MASZKULIN MESE

Az eredeti történetet kamasz fiúkra, fiatal férfiakra szabták. A főszereplő az unalmas hétköznapokból pillanatok alatt egy csillagközi háború főhőse lesz, ráadásul pilótaként. Van benne szép, fehérbe öltözött lány, aki bár erős, harcos hercegnő, azért meg kell menteni. A gonoszok is meggyőzőek, a császár amellett, hogy sátáni, zseniális. Darth Vader a legnagyobb harcos, és jól szabott egyenruháikban a birodalmi tisztek is tisztelet parancsolnak.

Az univerzum teremtőjét, George Lucast bevallottan inspirálta a náci Németország, a képek időnként Leni Riefenstahlt idézik, a zene – a hihetetlenül eltalált zene – pedig Wagnert. Van benne ókori Róma is, szenátussal, tógákkal és egy csipetnyi birodalmi Japán. Jól néznek ki a rohamosztagosok, a csillagrombolók, a csaták az űr mélységes mélyén.

A birodalom visszavág nagyjai 1980 májusában: Harrison Ford, David Prowse, Carrie Fisher,  Kenny Baker, Peter Mayhew, Mark Hamill<br>FOTÓ: ALISDAIR MACDONALD / DAILY MIRROR/MIRRORPIX / GETTY IMAGES
A birodalom visszavág nagyjai 1980 májusában: Harrison Ford, David Prowse, Carrie Fisher, Kenny Baker, Peter Mayhew, Mark Hamill
FOTÓ: ALISDAIR MACDONALD / DAILY MIRROR/MIRRORPIX / GETTY IMAGES

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!