Elképesztő: a rendszerváltás óta soha nem volt ilyen alacsony az álláskeresők száma

2024. április 02. 11:12

A Gyurcsány-korszakhoz képest egymillióval dolgoznak többen – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

2024. április 02. 11:12

Nyitókép: MTI/Katona Tibor

A rendszerváltás óta idén márciusban mérte a legalacsonyabb regisztrált álláskeresői létszámot a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, ami így több mint három évtizedes rekordot jelent – közölte kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A közlemény kiemelte, hogy 

a Gyurcsány-korszakhoz képest egymillióval dolgoznak többen, 

miközben 2010-hez képest közel 400 ezerrel csökkent a munkát keresők száma. Ráadásul tavaly márciushoz viszonyítva is további, mintegy 8 ezer fővel csökkent a regiszterben szereplők köre, így abban jelenleg mindössze 236 ezren vannak.

Az elmúlt hónapokban nőtt a gazdasági aktivitás

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár megállapította, hogy a gazdasági aktivitás a korábbi hónapokhoz viszonyítva gyorsabb ütemben nőtt, a létszámnövekedés egy év alatt meghaladta a 60 ezret. A kormány ugyanakkor ezzel párhuzamosan továbbra is célzott intézkedésekkel igyekszik csökkenteni a regisztrált álláskeresők számát.

Magyarországon a munkaerő-tartalék mintegy 300 ezer főre tehető, 

a regisztrált álláskeresők számán felül közel 60 ezer inaktív található hazánkban, akiket a gazdasági növekedés újraindítása érdekében minden lehetséges eszközt felhasználva be kell vonni a munkaerőpiacra.

Az aktivitás növelése érdekében hazai és uniós finanszírozású programok is indultak, az elkövetkezendő időszakban pedig további célzott munkaerő-piaci intézkedések várhatók a foglalkoztatás további növelését szem előtt tartva – fogalmazott az NGM közleménye.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-77
2024. április 30. 18:56
🍓 ️ ­A­­ ­d­­ö­­­g­­ö­­­s­­ ­­l­á­­n­­­y­­o­­­k­­ ­­v­­á­­­r­­n­­a­­­k­­­ ­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­𝗡
orrban
2024. április 02. 18:06
A tavalyi év a költségvetés-készítés kudarca volt. Nemcsak a reálgazdaságban, hanem az államháztartásban is pocsékul zárult az év: az utolsó negyedévben a GDP-arányos deficit 10,6 százalékos lett, így sorozatban a negyedik olyan év lett 2023, amikor az utolsó három hónapban a deficit meghaladta a GDP 10 százalékát.
orrban
2024. április 02. 17:22
Varga Judit minisztersége idején kétszeresére nőtt a kapcsolati erőszak áldozatainak száma, és gyakoribb lett a nők ellen elkövetett szexuális erőszak is Hiába hangoztatja a kormány, hogy fellép a nők elleni erőszak ellen, a számok mást mutatnak.
orrban
2024. április 02. 17:01
orrban Ízisz 2024. április 02. 17:00 Ezt a vargánya hazudja nektek te szánalmas ruszkikula a tolvaj malac gazdád kifosztotta a magyar nemzetet és 14 év alatt bulgária szintjére rohasztotta!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!