Magyarországon is tüntetnek a gazdák

2024. február 08. 07:38

Tüntetést szervezetek péntekre a magyar gazdák a magyar-ukrán határhoz, az akcióval Brüsszel politikája ellen tiltakoznak, de a legtöbb országgal szemben a nemzeti agrárpolitikát támogatják. Az EU arra készül, hogy még egy évre zöld utat adjon az unióba a silány ukrán élelmiszernek. A Mandiner úgy tudja, több ezer gazda készül felvonulni Záhonynál.

2024. február 08. 07:38
Nagy Kristóf

A magyar gazdák is csatlakoznak az Európai Unió lassan minden tagállamában fellángoló tüntetésekhez. A MAGOSZ péntekre szervezett demonstrációt a magyar-ukrán határhoz. Záhonynál azért vonulnak fel traktoraikkal a termelők, hogy tiltakozzanak, amiért Brüsszel újabb egy évvel meg akarja hosszabbítani az ukrán gabonafélék és élelmiszerek vám- és kvótamentes beengedését az EU piacára, tovább mélyítve a már most is súlyos agrárpiaci válságot. 

A Mandiner információi szerint már több ezer magyar gazda jelezte részvételét, hogy tiltakozzon Brüsszel gazdaellenes politikája ellen és támogassa a nyugat-európai termelők céljait. Fontos, hogy más európai országoktól eltérően a magyar gazdák csak az uniós döntések ellen tiltakoznak, a magyar kormány agrárpolitikáját ugyanakkor támogatják.

Az Európai Bizottság idén is teljes mértékben figyelmen kívül hagyja, hogy az Ukrajnával határos tagállamok, sőt már több nyugat-európai ország agrárpiacain is óriási károkat okoz az ukrán alapanyagok és feldolgozott élelmiszerek korlátlan beáramlása.

Hiába támogatja részrehajlóan Brüsszel az új lengyel kormányt, még Donald Tusk kormányfőnek sem sikerült meggyőznie a bizottságot arról, hogy az ukrán dömping által legsúlyosabban érintett termékekre, vagyis a baromfifélékre, a tojásra és a cukorra állítsa vissza a behozatali kvótákat.

Ezt is ajánljuk a témában

A MAGOSZ közleményében azt hangsúlyozta, a nyugat-európai gazdákkal és más kelet-európai országok termelőivel is szolidaritást vállalnak, ám fontos különbség, hogy a pénteki záhonyi demonstráció oka, hogy az ellenőrizetlen minőségű, az EU-ban régóta betiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek nem csak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt ugyanakkor Brüsszel nem veszi figyelembe, az Ukrajna korlátozásmentes szállításának meghosszabbítását támogató javaslatot pedig hamarosan az EU tagállamai is megszavazhatják. Mivel nem kell egyhangú döntést hozniuk az állam- és kormányfőknek, várhatóan a kelet-európai országok alulmaradnak a nyugati országokkal szemben.

Az európai gazdák kárára szolidáris Brüsszel

Az orosz-ukrán konfliktus közel két évvel ezelőtti kirobbanásakor nyitotta meg az EU az úgynevezett szolidaritási folyosókat. Ezek célja eredetileg az volt, hogy a Fekete-tenger oroszországi blokádja ellenére is kijusson Ukrajnából az afrikai és közel-keleti térségekbe értékesített ukrán gabona, amely létfontosságú a szegény országok élelmiszer-ellátása szempontjából. A szárazföldi szállítás megkönnyítése érdekében Brüsszel átmenetileg – először csak egy évre – felfüggesztette az ukrán mezőgazdasági termékek szállítását korlátozó vámokat és kvótákat.

Hamar világossá vált, hogy a szárazföldi útvonalakon érkező élelmiszerek – kezdetben csak gabonafélék – az Európai Unióban, az Ukrajnával határos tagállamokban találnak vevőkre, és nem az éhínséggel veszélyeztetett országok a szállítmányok célállomásai. 

Ennek oka, hogy az ukrán termények jóval olcsóbbak, mivel a harcok sújtotta ország óriási, kiváló minőségű termőterületekkel rendelkezik, amelyeket nemzetközi és nyugati érdekeltségben lévő óriásvállalatok művelnek. Az óriásbirtokokon a termelést még jövedelmezőbbé teszi, hogy Ukrajna – noha az Európai Unió tagállamává kíván válni – nem alkalmazza azokat a szigorú növényvédelmi és állatjóléti előírásokat, amelyek jelentősen megdobják az uniós gazdák költségeit. Amit Ukrajnában megtehetnek, azt az uniós előírások szigorúan tiltják. Az uniós termelőknek jelentős versenyhátrányt okoz 

  • az olcsó ukrán áru árleszorító hatása az EU belső piacán,
  • de a nagy mennyiségű import miatt drasztikusan visszaesett a keresletet is a keleti tagállamokban termesztett alapanyagok iránt.

Mindez tehát azt jelenti, hogy az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság úgy nyitotta meg az uniós piacot, és hosszabbítja meg évről évre a korlátozásmentes behozatalt, hogy tudatában van annak, mekkora károkat szenvednek el a nemzetközi, elsősorban amerikai, brit, német és holland érdekeltségű agráróriások jövedelmezősége érdekében az európai termelők.

Amerikai érdekek miatt vérezteti ki Brüsszel Európa gazdáit?

Brüsszel az Ukrajna melletti szolidaritást hangsúlyozza, ám figyelembe véve, hogy a háborús körülmények között is még termelő, elsősorban a nagyvállalatok beszállítóiként működő valódi ukrán gazdák és családi gazdaságok nem exportálnak, világossá válik, hogy gazdasági és geopolitikai érdekek mentén teszi tönkre az EU a saját termelőit. Az Egyesült Államok érdekeit jól kidomborítja 

  • az ukrajnai nagyvállalatok feltétel nélküli támogatása 
  • és a szolidaritási folyosók, vagyis a szárazföldi szállítási útvonalak kapacitásnövelő beruházásai mögött fellelhető, több milliárd dollárnyi amerikai támogatás.

Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynöksége, az USAID külön programot indított a háború kirobbanása után az „ukrán gazdák” támogatására, valamint az elavult szárazföldi szállítási infrastruktúra fejlesztésére. Dollármilliárdok érkeztek a tengerentúlról az elmúlt két évben a Duna kikötőinek komoly modernizálására, a szállítási kapacitás kialakítására és növelésére, de Szlovákiában és Romániában a szárazföldi tranzit fejlesztését is részben közvetlenül finanszírozza Washington, részben valamelyik nagy agrárcégen keresztül.

Szintén ellentétes Európa érdekeivel, – ugyanakkor összhangban van az amerikai érdekekkel – hogy Ukrajnában a közelmúltban megszűnt a termőföldvásárlási tilalom, vagyis az óriásbirtokok már a művelőik tulajdonába kerülhetnek. Óriási károkat okoz emellett Európa számára, hogy a háborús körülmények, és az átláthatatlan, bürokratikus és a gyakorlatban működésképtelen GMO-szabályozás miatt senki sem tudja, hogy mekkora a GMO-szennyezés az országban és milyen biotechnológiai kísérleteket folytatnak ezekkel a technológiákkal. Hivatalosan ugyan nem termesztenek génmódosított növényeket Ukrajnában, és tilalom van érvényben, de az amerikai mezőgazdasági minisztérium, az USDA jelentése szerint a valóságban több területen is génmódosított növényeket termesztenek. Ezekből a tételekből foglalt le jelentős mennyiséget a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a napokban.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Az ukrán élelmiszer európai értékesítése rendkívül jövedelmező az óriásbirtokos nagyvállalatoknak, mivel a minden korábbinál kisebb szállítási távolság és az azonos érdekeltségben lévő, kapcsolt ukrán-európai vállalkozások közötti kereskedelem jövedelmezővé teszi a háború ellenére is az agrobizniszt.

Ameddig kell, marad a nemzeti korlátozás

Nagy István agrárminiszter többször világossá tette, mindent megtesz azért, hogy megakadályozza Brüsszel Kijevvel tanúsított nagyvonalúságát, Magyarországnak ezért esze ágában sincs megszüntetni a nemzeti hatáskörben meghozott piacvédelmi intézkedést, így ukrán import élelmiszer továbbra is csak áthaladhat az országon és továbbra is kiemelten ellenőrzik a hatóságok a belépő szállítmányokat.

Hasonló, egyoldalú intézkedést vezetett be Lengyelország, Szlovákia, Románia és részben Bulgária is. A kelet-európai országok a saját piacuk védelmében úgy hoztak korlátozó intézkedést, hogy a kereskedelempolitika uniós szabályozás alá tartozik, így Brüsszel bármikor kötelezettségszegési eljárással büntetheti tovább a magukra hagyott tagállamokat és érdemi támogatás nélkül maradt, alacsony kereslettel és nyomott árakkal küzdő gazdáikat.

Nyitókép: Korábban is tüntettek a magyar gazdák Brüsszel döntései ellen Fotó: Facebook/MAGOSZ

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. február 10. 10:17
"Olyan sokrétű mezőgazdaság, környezet- és tájgazdálkodás megteremtése a cél, amely úgy állít elő értékes, a természetet a lehető legkevésbé terhelő, egészséges és biztonságos élelmiszereket, valamint helyi energiákat és különféle nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajainkat, ivóvízkészleteinket, az élővilágot, természeti értékeinket. Fenn kell tartani kultúrtájainkat, a települések közösségeit, egyediségükben megnyilvánuló termelési hagyományainkat." (Nemzeti Együttműködés Rendszere, 26. oldal) ... aztán mindezen történelmi ígéretekkel együtt itt tartunk ma Orbanisztánban: (Prof. Kovách Imre, 2019) "Hogy az elmúlt közel száz évben miként változott meg a nagybirtokosok javára a magyarországi földhasználat szerkezete, azt jól illusztrálja, hogy míg 1935-ben a 100 kataszteri hold (kb. 57 hektár) feletti gazdaságok - az összes 4 százaléka - használták a föld 43,1 százalékát, addig 2014-ben már a összes földbirtokos alig 1,3 százaléka művelte a mezőgazdasági területek 68 százalékát.”
MaBaker
2024. február 08. 16:47
Mindent megtesznek, de azéprt tippre idén is jól leverik az árakat pont akkor amikor itthon is beérik a búza, aztán központilag felvásárolnak mindent olcsón, majd rögtön jól megvédik a gazdákat a médiában.
pesszimista
2024. február 08. 15:43
Raskó "gazda" a könnyen szerzett 2800Ha-jával vajon ott lesz-e. Igaz ő nem vezet traktort csak a beosztottjai, meg most az ellenzéki orgánumokban nem kell szapulni a mezőgazdaságot.
pesszimista
2024. február 08. 15:24
Az ÚNIÓ-ban egységes piac van. Hiába tiltjuk az Ukrán termékeket amíg oda beengedik , nem sokat érünk el vele. Ez abból látszik a legjobban, hogy a gabona felvásárlók értékben a tavalyi áron kb.6o Ft/kg kötik a szerződést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!