Egyre több magyar ír végrendeletet – itt vannak az okok!

2024. február 28. 09:39

Tavaly mintegy öt százalékkal többen tettek végintézkedést közjegyző közreműködésével, mint 2022-ben, egy évtized alatt pedig megduplázódott a végrendelkezők száma.

2024. február 28. 09:39

A közjegyzők tapasztalatai szerint gyakran készítenek végrendeletet a nem az első házasságukban élő szülők, különösen akkor, ha korábbi kapcsolatukból is született gyermekük – írja az Index. Az indokok között szerepel az is, hogy a szülők szeretnék, hogy a nem közös gyermekeik is egyforma részhez jussanak a közös vagyonból.

„Akik maguk szeretnék eldönteni, hogy haláluk után kik és hogyan örököljék a vagyonukat, azoknak mindenképp érdemes még időben végintézkedést tenniük. Így akár többet juttathatnak azoknak a gyermekeknek, akiknek az életükben kevesebbet adtak, vagy bebiztosíthatják a korábbi kapcsolatukból származó gyermekek örökrészét. A nem az első házasságban élők egyre gyakrabban tesznek végrendeletet, ezzel pedig az örökösök közötti családi vitákat is megelőzhetik” – mondta a lapnak Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke.

Tavaly megugrott a közös végrendeletet készítő házaspárok száma is, 

több mint másfélszer annyian kerestek fel emiatt közjegyzőt, mint 2022-ben. Az is gyakori, hogy élettársak végrendelkeznek egymás javára. Ők ugyanis a törvényes öröklési rend szerint nem örökölnek egymás után, még a közösen lakott ingatlanra sem illeti meg őket haszonélvezet. Így végrendelet hiányában semmit nem kapnak a párjuk után, és ha nincs tulajdonrészük a közösen lakott lakásban, ki is költöztethetik őket az örökösök.

Nyitókép: MTVA/Faludi Imre (a kép illusztráció)

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dictator
2024. február 28. 12:23
A sok CSOK-os hülyegyerek majd öli egymást az örökségért.
Ugandai Bubu
2024. február 28. 12:02
Egyre több magyar hullik el és egyre kevesebb születik. Sajnos a kínaiak, koreaiak ide jönnek szennyezni helyettük.
Jajdejónekünk
2024. február 28. 10:02
Azt hittem, a végrendelet megírásának általában egy oka van.
VeraMayer
2024. február 28. 10:01
Egyre több ír magyar végrendeletet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!