Kiderült: ezeket fogja enni Ferenc pápa Budapesten

2023. április 27. 12:45

A szentatya jezsuita életmódjában az étkezés csak egy létfenntartó tevékenység.

2023. április 27. 12:45
null

Ferenc Pápa budapesti látogatásának közeledtével az Origo a szentatya étkezési szokásairól kérdezte Dr. Tóth Tamást, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárát, a pápalátogatás egyik főszervezőjét. A pápa Magyarországon az Apostoli Nunciatúrán fog étkezni, ahol feltehetően külföldi apácák főznek majd neki. 

Hiába lett a katolikus egyház első embere, a jezsuita szerzetes számára az étkezés továbbra is csak egy létfenntartáshoz szükséges funkcionális dolog.

A pápa szerény életmódot folytat és rendszeresen böjtöl, noha nem veti meg a finom ételeket. A pápa általában reggel 4:45-kor kel és 8-ig böjtöl.

Akkor is csak egy pohár sovány tejet iszik keksszel, esetleg egy kis lekvárral. 

A nap többi részében sem eszik túl sokat, ebédre fehér tésztát vagy rizottót fogyaszt, de igyekszik sok zöldséget is enni. A vacsorája pedig kimondottan puritán, este 8 órakor már csak zöldséget és pirítóst eszik.

Emellett fontos, hogy a pápa csak helyi alapanyagokat fogyaszt, olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyek a Castel Gandolfóban, a pápa nyári rezidenciáján teremnek meg.

A pápa nem ehet csípős vagy nagyon zsíros ételeket, de a gyümölcsöket is csak kimagozva fogyaszthatja. 

Meglepő, de minden utazására a Vatikánból szállítják neki az ivóvizet, mert az ottani víznek elég alacsony a nátriumtartalma.

A pápa kedvencei közé tartozik a matetea, a pizza és egy alfajores nevű dél-amerikai édesség is.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Crocchioni

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Odone Ricci
2023. április 29. 08:42
Egészségi okokból is, de biztonsági okokból is az otthonról hozottat fogyasztja Ferenc pápa. Rómában is a Santa Marta kolostor testvéreivel együtt étkezik közös menzán. A külön tálcán csak neki hozott italt vagy szendvicseket nem fogad el az ottani vallásos rendezvényeken sem. Valaha voltak a királyi udvarokban kóstolók...
Sámson
2023. április 28. 22:03
Ez a kövér, tokás nyakú öreg és a böjt az két külön dolog! Vicc, hogy pár órát böjtöl. Ez az ember önmaga paródiája.
-Zsolt-
2023. április 28. 21:55
A magyarok életmódjában is az étkezés csak egy létfenntartó tevékenység. Én 3 órával többet, 11-ig böjtölök, és én sem eszem meg a gyümölcsök magját. Főleg a szilváét és a barackét. Így kellett megtudnom, hogy valójában Jezsuita pápa vagyok.
Bell & Sebastian
2023. április 27. 22:26
A böjt önkéntes lemondás, erkölcsi megfontolásból fakadó önmegtagadás. Vagyis tágabb értelemben vágyaink nem kielégítése. Tehát ha éhes vagy de nem eszel, az böjt, ha megpittyen a Facebook de nem nézed meg, az böjt, ha kínálják a csokit, nyálad csorog de nem veszel, az böjt, ha hozzászólnál mert a tele hócipőd de nem teszed, az is böjt. Kedves hobbikeresztények, mindenki beteg volt, amikor ezt tanította a pap hittanon? Hogy a húsevés akadt be minden magyarnak? Van az úgy, hogy életünket és vérünket, de a pörköltet nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!