Gyurcsány bizalmasai meghatározó szerepet játszanak Márki-Zay kampányában

2022. január 12. 09:52

A korábbi MSZP-s miniszterhez, Ficsor Ádámhoz, illetve az egykori Együtt elnökéhez, Szigetvári Viktorhoz köthető DatAdat mérésekkel támogatja a baloldali miniszterelnök-jelölt kampányát.

2022. január 12. 09:52
null

Márki-Zay és a komplett ellenzék elmúlt hónapjainak szerencsétlenkedéseiről a 24.hu közölt egy részletes, átfogó cikket – erről mi is beszámoltunk –, ám az írásnak van rövid, ám lényeges része, amelyből egyértelműen kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc köre meghatározó szerepet kapott a közös balos kampány szervezésében (is). A portál szerint ugyanis a korábbi MSZP-s tárca nélküli miniszterhez, Ficsor Ádámhoz, illetve az azóta megszűnt Együtt elnökéhez, Szigetvári Viktorhoz köthető DatAdat mérésekkel, adatsorokkal támogatja majd az ellenzéki miniszterelnök-jelölt munkáját, és ezt a cég meg is erősítette a 24.hu-nak.

Kizárólag az éppen aktuális ellenzéki narratívát propagálják

De honnan is lehet ismerős ez a vállalkozás? Tavaly áprilisban írtunk arról, hogy az Erősítő nevű új portál mennyi pénzt költött Facebook-hirdetésekre. Beszámoltunk arról, hogy az ellenzéki üzeneteket közvetítő internetes felület nem készít saját tartalmat, hanem mások cikkeit, anyagait dolgozza fel, majd hirdeti meg a közösségi médiában nem kevés pénzért. Ez így afféle társadalmi felelősségvállalást „erősítő” tevékenységnek is tűnhet, ám nem erről van szó. Az Erősítőn, illetve annak Facebook-oldalán kizárólag az éppen aktuális ellenzéki narratívába illeszkedő cikkeket propagálják. Az általuk követett „független hírforrások” közé tartozik a 24.hu, a Telex, a HVG, a 444, a Magyar Hang, a Válasz Online, a Szeretlek Magyarország, az Átlátszó, a G7, a Qubit, a Direkt36, a Media1, a Mérce, az Mfor, a Szabad Pécs, a KecsUP, a Debreciner, a Veszpresszó.

A balliberális média politikai üzeneteinek terjesztését felvállaló online felület adatkezelője egy Észtországban, Tallinban bejegyzett cég, az Amplify App OÜ,

amelyet pontosan ugyanarra a címre jegyeztek be tavaly decemberben, mint a többszázmilliós forgalmat bonyolító, DatAdat OÜ nevű vállalkozást. Az Amplify (magyarul: erősítő) képviselője Dessewfy Tibor, aki a DatAdat tulajdonosi körében is feltűnik. Dessewffy egyébként szociológus, az Átlátszó korábbi meghatározása szerint a „Gyurcsány-Bajnai korszak emblematikus agytrösztje”, a Demos egykori vezetője.

Csaknem félmilliárd forintot szedtek ki a DatAdatból

Arról is írtunk, hogy óriási választói adatbázist építenek Gyurcsány Ferenchez és utódjához, Bajnai Gordonhoz köthető hazai és külföldi vállalkozások,

a csatasorba állított cégek közül a legfontosabb az azonos nevű észtországi cég magyarországi leányvállalata, a DatAdat Professional Kft.,

amelynek ügyvezetője Ficsor Ádám korábbi polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter. Emellett felelős pozícióban van Szigetvári Viktor korábbi államtitkár, egykori MSZP-s kommunikációs stratéga, illetve tulajdonos részben maga Bajnai. Ficsor, Szigetvári és Dessewffy személyében közös, hogy a 2010 előtti balliberális politikai elit tagjai, és mindhárman a korábbi kormányfő közvetlen tanácsadói, munkatársi, bizalmi köréhez sorolhatók.

Ez tehát az a vállalkozás, amely most komoly szerepet kapott a baloldali kampányban. Júniusban egyébként arról számoltunk be, hogy a DatAdat Professional Korlátolt Felelősségű Társaság taggyűlési jegyzőkönyvéből kiderül, 2020-ben a Társaság által a tagok részére kifizetett osztalékelőleg összesen 465 millió 367 ezer 471 forint volt.

Nyitókép: A 2018. április 4-én készült fotón Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Szél Bernadett, az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelölt vettek részt a Válasszunk! 2018 fórumán a budapesti Benczúr szállodában (MTI/Balogh Zoltán)

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2022. január 12. 15:04
Ha ilyen kibaszottul nagy kül- és belpolitikai ellenszélben a fidesz megnyeri a 22-es választást, akkor a további évtizedekig Magyarországon nemzeti kormányzás lesz. Pesszimista vagyok.
simonvitéz
2022. január 12. 14:45
Jaj, de meglepodtem!
Korn
2022. január 12. 14:21
Az ellenzéket tökéletesen összefoglalja ez a kép, lehajtott fejjel ücsörögnek valami teremben, egymást is rühellik, közben a képernyőn Orbán, ahogy több százezer ember előtt beszél. Csak azt nem értem, hogy a nagy ellenzéki agytrösztök eddig miért nem jöttek rá, hogy az rossz és hosszútávon vesztes stratégia ha egy emberhez viszonyítják magukat, mindent amit tesznek orbánhoz képest teszik. Így Viktornak egyszerű dolga van, hiszen mindig ő tematizál. Ráadásul politikusként is fényévekkel tehetségesebb mindegyiknél, államférfiként pedig verhetetlen számukra, mivel ők nem nemzetben gondolkodnak.
zovirax
2022. január 12. 14:15
Hát akkor újult erővel... "Végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet" "Hazudtunk reggel, éjjel meg este" "Nincsen sok választás. Azért nincs, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. (...) Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt el sem tudtuk korábban képzelni. (...) És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit! Nem tudtok mondani, az elmúlt négy évből olyan jelentős kormányzati intézkedést, amelyre büszkék lehetünk azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végén. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!