Eddig ismeretlen József Attila-versre bukkantak

2021. február 11. 07:26

Legutóbb tizenhét éve volt erre példa.

2021. február 11. 07:26
null

Eddig ismeretlen József Attila-vers került elő – számol be a Telex.

Egy négy lapból álló notesztöredéken bukkant fel egy eddig nem ismert, a költő kézírásával írt mű, amely az Edit címet viseli. A nyolcsoros vers szoros kapcsolatot mutat a Számvetés című versével, és ez József Attila első Edit-verse – állítja a kéziratról készült tanulmányában Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész. A lapok egy nagyobb, eddig szintén ismeretlen verses notesz részei lehettek, 1945-ben a költő egy zsidó barátjától kobozták el őket. Legutóbb tizenhét éve bukkantak addig ismeretlen József Attila-versre.

Íme az Edit szövege: Ezért üldögélek / a világban. // Minden pillanat / édes, kellemes // Ezért a szivemen / már nem / sötét dolgok ülnek / kedvesem mosolygok.

A vers és a noteszlapok irodalomtörténeti jelentősége két tényezőből fakad. Az egyik az, hogy a most előkerült vers megszólítottja („kedvesem”) minden kétséget kizáróan Gyömrői Edit, József Attila analitikusa, egyike a költő nagy és reménytelen szerelmeinek. Őt 1934 végén ismerte meg József Attila, és több verset is írt hozzá, ezek egyike az életműve egyik legismertebb darabja, a később kötetcímadóvá lett Nagyon fáj.

Bővebben a témáról itt olvashat.

Nyitókép forrása: Antikvárium.hu

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fatman
2021. február 12. 21:07
https://infostart.hu/kultura/2021/02/12/jozsef-attila-ujonnan-felbukkant-verse-tobb-kulonlegesseggel-is-bir
írmag
2021. február 11. 12:39
Az Isten itt állt a hátam mögött s én megkerültem érte a világot .................................. .................................. Négykézláb másztam. Álló Istenem lenézett rám és nem emelt föl engem. Ez a szabadság adta értenem, hogy lesz még erő, lábraállni, bennem. Ugy segitett, hogy nem segithetett. Lehetett láng, de nem lehetett hamva. Ahány igazság, annyi szeretet. Ugy van velem, hogy itt hagyott magamra. Gyönge a testem: óvja félelem! De én a párom mosolyogva várom, mert énvelem a hűség van jelen az üres űrben tántorgó világon. 1937. október
szeekely
2021. február 11. 08:44
Szegeny beteg Jozsef Attila. Azt mondjak, minden pszichiatriai beteg szerelmes lesz a terapeutajaba. Gyomroi Editnek is kijutott belole. Az egyik legnagyobb magyar kolto szerette. De minek es hogyan? Kisbaltaval a kezben?
annamanna
2021. február 11. 08:39
Gyömrői Edit https://telex.hu/uploads/img-cache/1/6/1/2/7/1612772878-temp-lpkcmn-20210208-720-0-90-cr.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!