Strasbourgban igazat adtak egy kirúgott köztévésnek

2014. október 21. 13:28

Matúz Gábort, a Magyar Televízió korábbi szerkesztőjét azért rúgták ki még 2004-ben, mert könyvében nyilvánosságra hozott egy belső levelezést, hogy bizonyítsa: cenzúrázták a műsorát. A magyar bíróságok szerint a kirúgás nem volt jogellenes, a strasbourgi bíróság ítélete szerint viszont igen: a sajtószabadság mint közérdek ugyanis felülírja a titoktartási kötelezettséget.

2014. október 21. 13:28

Siklósi Beatrix és Matúz Gábor közös műsora, az Éjjeli menedék 2003 október végén szűnt meg a köztévében, miután a műsorban teret adtak a MIÉP meghívására Magyarországra látogató, radikálisan szélsőjobboldali nézeteiről ismert angol történész, David Irving nézeteinek az 1956-os magyar forradalomról. Ezt követően Matúz az Antifasiszta és a hungarista  Titkok a Magyar Televízióból című könyvében a közszolgálati televízió engedélye nélkül közölt belső levelezéseket, hogy bizonyítsa: cenzúrázták a munkáját, mert bizonyos interjúrészleteket nem engedtek adásba. Ezért viszont kirúgták, mondván: megszegte a szerződésébe foglalt titoktartási klauzulát.

Matúz azzal érvelt, hogy nem volt más lehetősége, mivel a cenzúrázási gyakorlatot nem tudta megváltoztatni, ezért hozta nyilvánosságra a levelezést. A felmondást bíróságon támadta meg, de a perben köztévének adtak igazat. A Legfelsőbb Bíróság 2010-esw ítéletében ráadásul kifejezetten visszautasította annak vizsgálatát, hogy az újságíró véleménynyilvánítási szabadsága felülírhatta-e a munkaszerződésbe foglalt titoktartási kötelezettséget.

Ezt követően fordult a strasbourgi Európai Emberi Jogi Bírósághoz az újságíró. A bíróság keddi ítéletében megállapította: a sajtószabadság és az újságírói függetlenség mint közérdek felülírja a munkaszerződésben kikötött titoktartási kötelezettséget. Az ítélet megjegyzi: a perben nem érintett harmadik személyek – akiknek levelei szintén szerepeltek a könyvben – ez ellen nem emeltek kifogást, és a tévé sem próbálta bizonyítani, hogy ne lennének eredetiek a levelek.

A strasbourgi bíróság mindez alapján úgy ítélte meg, hogy Matúz kirúgása, és az, hogy ezt a magyar bíróságok jogszerűnek találták, a sajtószabadságot olyan mértékben korlátozták, ami nem megengedhető egy demokratikus társadalomban.

A magyar államnak ötezer euró kártérítést kell megfizetnie Matúz Gábor részére – foglalja össze az ítéletet az Ars Boni.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
3M..
2014. november 12. 12:16
Matúz Gábor zseniális, a valódi problémákat feszegető műsorokat készített, sok esetben igaz Magyarokat, hazafiakat meghívva. A módszerváltó kormányok nincsenek hozzászokva az igazsághoz, ilyenkor előveszik a pártállami eszköztáraikban lévő eszközöket, jelesül a cenzúrát. Hiába a régi reflekszek bennük élnek. Pár generációváltással majd eltünnek, de országot is magukkal rántva, ez a feladatuk. Szebb Jövőt!
Akitlosz
2014. október 30. 19:56
Ugyan melyik cég alkalmazna olyan dolgozót, amelyik nem lojális a céghez, sőt gyakorlatilag beépített kém? Minden főnök kirúgja a megbízhatatlan munkatársakat, akik alapvetően veszélyesek a cég működésére nézve.
mákvirág
2014. október 30. 12:41
Mármint a mazsihisz?
thymian
2014. október 27. 17:18
"ezt a magyar bíróságok jogszerűnek találták, a sajtószabadságot olyan mértékben korlátozták, ami nem megengedhető egy demokratikus társadalomban" Remélem a magyar bíróságok, konkrétan az ítéletet hozó bírák felelőssége is felmerül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!