Hazatértek Szíriából az elrabolt magyarok

2012. augusztus 27. 15:39

Az augusztus 13-án Szíriában elrabolt három magyar néhány napja szabadult ki fogságából, de hétfőn már jelen voltak a Terrorelhárítási Központ sajtótájékoztatóján. Egyikük elmondta, magánúton tartózkodtak az országban, nem volt közük sem a szíriai rezsimhez, sem a felkelőkhöz.

2012. augusztus 27. 15:39

Hazatért Magyarországra a Szíriában augusztus közepén elrabolt, az elmúlt napokban kiszabadult három magyar állampolgár; a kiszabadultak megjelentek a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétfői budapesti sajtótájékoztatóján is.

Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese a tájékoztatón elmondta: a három magyart – három szírrel együtt – augusztus 13-án hurcolta el a Szíriai Szabad Hadsereg damaszkuszi csoportja, amelyet már másnap azonosított a TEK. Ezt követően intenzív, sokszereplős tárgyalási időszak kezdődött, amelynek eredményeként augusztus 23-án döntöttek úgy a felkelők, hogy szabadon engedik a foglyokat. Az elengedés után a kiszabadultak találkoztak a szír katonasággal, amely ezután szavatolta a biztonságukat – részletezte.

Beszámolt arról is, hogy szombaton a magyar hatóságok kaptak egy közleményt a szabad hadsereg damaszkuszi szárnyától. Ebből a kommünikéből is látszik, hogy emberségesen, az egyezményeket betartva bántak a foglyokkal, nem történt semmilyen inzultus, de az is egyértelmű – mint minden ilyen szituációban –, hogy a foglyoknak értékük volt – mondta Bodnár, aki kiemelte, nem fizettek pénzt a fogvatartottakért, és semmilyen egyéb követelést sem teljesítettek.

Takács Szabolcs Ferenc, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarország damaszkuszi nagykövetségének munkatársai jelen voltak a magyarok kiszabadulásakor, és aktívan részt vettek abban is, hogy Libanonon keresztül hazatérjenek. Jelezte egyúttal, hogy Magyarország fenntartja jelenlétét Damaszkuszban. Sok kérdőjel van még ugyanakkor az üggyel kapcsolatban: meg kell vizsgálni, miért és milyen körülmények között tartózkodott a három magyar Szíriában, milyen tevékenységet folytattak ott – sorolta. A helyettes államtitkár azt mondta: vizsgálni kell, hogy az ott-tartózkodásuk, az ottani tevékenységük körülményei ellentétesek-e valamilyen jogszabállyal.

 

A három férfi egyike ezt követően közölte: magánúton tartózkodtak Szíriában, rövid ideig, egy baráti meghívásnak eleget téve, és sem a szíriai rezsimhez, sem a felkelőkhöz nincs közük. Fogva tartásukról annyit mondtak, hogy fizikálisan nem volt embertelen, de lélekben megviselte őket, és egy ideig még eltart, mire feldolgozzák a történteket. Egyúttal mindhárman megköszönték a magyar hatóságok munkáját. A Szíriából hazatért három férfi a nevét nem árulta el.

Hajdu János, a TEK főigazgatója a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a TEK munkatársainak az elvégzett munkáért, a partnerszolgálatoknak – amelyeket nem nevezhetett meg – és a Külügyminisztériumnak. Megjegyezte, egy kiszabadítás nem mindig jelenti azt, hogy „kommandósok ugrálnak”, ugyanis az lehetséges fizetéssel, tárgyalásos úton vagy erőszakkal. Jelen esetben ez tárgyalásos úton történt – rögzítette. Megerősítette továbbá, hogy a kiszabadulás előtti napokban ebben az ügyben is tárgyalt a Közel-Keleten, de a kívánt sikert nem ez hozta meg, hanem egy itthoni felderítési adat és az együttműködés egy külföldi társszervvel.

A Magyar Nemzet hétfői számában arról írt, hogy a magyarokkal együtt elrabolt három arab közül két szír férfi Magyarországon él hivatalosan, és a lap információi szerint ők napokon belül szintén Magyarországra érkeznek. A harmadik arab tíz évig élt Budapesten, itt végezte el az egyetemet, majd családjával együtt visszatelepült Szíriába. Nekik nincs magyarországi tartózkodási engedélyük, így a jelenlegi kaotikus belpolitikai helyzetben életük veszélyben van. A napilap úgy tudja, hogy Ibrahim Hasszán hétfőn felkeresi Magyarország damaszkuszi nagykövetségét, és vélhetően menedékjogot kér maga és családja számára. Arra a kérdésre, hogy érkezett-e már menedékjog-kérelem, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a tájékoztatón azt közölte, nem tud ilyenről.

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HarbinV
2012. augusztus 29. 16:04
A Vizoviczki-Portik szocbrigád újra a fedélzeten. Hajdú úr most már leállhatna a hazudozással "sziriai embereink" túrista tevékenységéről. Műemlékeket nézegettünk - mondja a rendőrbűnöző, röhej.
cili
2012. augusztus 28. 13:49
...az jó. De, hogy kerültek oda???
Feyszáll
2012. augusztus 27. 20:42
Ha a három uborkafejűt sorsára hagyjuk, akkor most lehetne ajvékolni, hogy "azért, mert a bohócszakszervezet tagjai, nem segit rajtuk a Zorbán meg a TEK". Anyátok picsáját.
korona
2012. augusztus 27. 20:34
Egy palesztín esete egy jeruzsálemi élményfürdőben: https://www.youtube.com/watch?v=kfhdWgbXFZ0&feature=player_embedded De minek ment oda, tudhatta, hogy így fog járni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!