MNB: Jövőre nehezebb lesz a hiánycél teljesítése

2011. július 13. 13:07

Teljesülhet a 2011-re kormány által kitűzött 2,9 százalékos, egyszeri tételeket nem tartalmazó ESA-hiány, jövőre azonban sokkal nehezebb dolga lesz a kormánynak a tervezett hiánycél teljesítéséhez - írja elemzésében a Magyar Nemzeti Bank.

2011. július 13. 13:07

Teljesülhet a 2011-re kormány által kitűzött 2,9 százalékos, egyszeri tételeket nem tartalmazó ESA-hiány - írja elemzésében a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank szakértői szerint az államháztartás pénzforgalmi hiánya idén elérheti a GDP 6,4 százalékát és meghaladhatja az 1800 milliárd forintot, az uniós módszertan szerint számolt egyenleg viszont a nyugdíjpénztári vagyon elszámolása miatt 2,8 százalékos GDP-arányos többletet fog mutatni.

Az Elemzés az államháztartásról című kiadvány megállapítja, hogy a költségvetés júniusi módosítása nyomán már reális alapokkal számol az állam, ám az adóbevételek még így is mintegy 17 milliárd forinttal elmaradhatnak a tervezettől. Az elkülönített állami pénzalapoknál a törvényi előirányzatot 13 milliárd forinttal meghaladó többletre számít a jegybank szakértői stábja, a társadalombiztosítási alapok esetében pedig a törvényi előirányzatnál 78 milliárd forinttal alacsonyabb hiány teljesülésével számolnak, így a kormány idei célja könnyedén teljesülhet.

Az MNB szakértői szerint jövőre sokkal nehezebb dolga lesz a kormánynak a tervezett hiánycél teljesítéséhez, ugyanis ehhez jövőre GDP-arányosan 2,9 százalékpontos egyenlegjavulást kell elérnie a kormánynak. Varga Lóránt, az MNB elemzője szerint ez a megtakarítás még a Széll Kálmán-tervben, és a konvergencia programban foglalt tervekhez képest is jelentősnek számít.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
miertnememlekszem
2011. július 13. 15:08
"ehhez jövőre GDP-arányosan 2,9 százalékpontos egyenlegjavulást kell elérnie a kormánynak." mármint a konvergencia-programban kilátásba helyezett kiadáscsökkentéseken felül? mert ott 2012-re 550 milliárd megszorítás van betervezve (http://www.fn.hu/makro/20110301/matolcsy/?action=nyomtat), ami a GDP ~2%-a.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!