Ez volt idén a magyarok legnagyobb dobása! – százezrek ünnepelték hőseinket

2023. december 19. 05:16

Nagy teher alatt, nagy szívvel, a nagy pillanatban nagyot alkotni – ezt szállította idén a legsikeresebb magyar atléta.

2023. december 19. 05:16
HALÁSZ Bence
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Nagy szerszám, nagy szív, nagy eredmény – Halász Bence szó szerint bedobta magát

Hatalmas volt a prés, valójában minden nyomás rá helyeződött, és mindezt mosolyogva viselte el. A világ atlétikája sem látott még olyat, amit a budapesti világbajnokság kínált a sportág rajongóinak, magyar közönség pedig még bizonyosan soha nem élhetett át egy, a szemük előtt megszülető szabadtéri magyar vb-érmet. 

Halász Bence kalapácsvetőnk a sportág új magyar hőse lett, vele együtt pedig született néhány vadonatúj globális hérosz, akiktől megtanulhattuk, miért is csodálhatjuk az atlétákat.  Kezdjük azzal, hogy ő egy igazi jó ember. Jó tanítvány, jó képességekkel, szorgalommal, szerénységgel és hatalmas akarattal. Sokszor azonban még ez is kevés lenne ahhoz, hogy valaki elviselje azt a bődületes nyomást, amit neki bírnia kellett, látszólag könnyedén, több mint egy éven át. 

Amikor kiderült, hogy vélhetően Halász Bence lehet az egyetlen éremesélyese a hazai rendezésű atlétikai világbajnokságnak,

nem volt hazai sportvezető, aki lépten-nyomon ne hangoztatta volna a vb-hez közeledve, hogy mit vár el tőle a „szakvezetés". 

Persze, hogy érmet, mert hazai világverseny csak akkor lehet sikeres igazán, ha ez összejön legalább egynek a mieink közül. Bencével és edzőjével többször is személyesen beszélgettem az elmúlt évben, és nem múlt el alkalom, hogy ne éreztem volna, ha huszonöt órából állna egy nap, Bence a huszonötödiket is végigdolgozná a siker érdekében.  

HALÁSZ Bence
Halász Bence a férfi kalapácsvetés döntőjében a budapesti atlétikai világbajnokságon
Fotó: MTI/Illyés Tibor

De sokszor a munka is kevés, ha nem állnak szerencsésen a csillagok, és nincsenek kötélből az élsportoló idegei. Mint Bencének, akinek azt az idegbajt is ki kellett bírnia, hogy a lengyelek megóvták eddigi legnagyobb dobását. De még ezzel sem tudták letaszítani őt a dobogóról, úgyhogy ami vele, és velünk, szurkolókkal augusztus 20-án történt, azt így idézte fel a Mandinernek bronzérme megszerzése után: 

az az üdvrivalgás, amit a dobások után és a zászlós körsétámkor kaptam, örökre belém égett, és felejthetetlen marad”. 

Ezt is ajánljuk a témában

Mondjuk ezzel mi is így vagyunk. Nálam Halász Bence a világbajnokság legnagyobb hőse, de persze az egész magyar csapat dicséretet érdemel még ennyi hónap távlatából is. A magyar atlétikai különítményünk ugyanis az összképet tekintve nagyszerűen szerepelt, és talán minden idők egyik legjobb teljesítményét nyújtotta Budapesten. 

A számok nyelvén: 57-ből, 57-en fejezték be a versenyüket és beszédes, hogy 12 versenyszámban a legjobb 16 közé jutottak sportolóink.

Halász Bence mellett kis híján Krizsán Xénia is érmet nyert. Bravúros negyedik helye hétpróbában tényleg világklasszis teljesítmény. Az MTK többpróbázója az elmúlt két évben rengeteg problémával küzdöt,t és idén a vb előtt egyetlen hétpróbát sem csinált végig. Így különösen óriási dolog, hogy milyen összeszedett teljesítményt nyújtott. Csakúgy, mint a másik hétpróbázónk, Nemes Rita, aki szintén kiemelkedően szerepelt, és a tizedik helyen végzett. 

KRIZSÁN Xénia; NEMES Rita
Krizsán Xénia és Nemes Rita 
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Ne menjünk el az újabb országos csúcsot elérő 400-as Molnár Attila, illetve a hozzá hasonlóan elődöntős 100-as futó Takács Boglára teljesítménye mellett sem! És persze a 800-as Kéri Bianka és a 100 gátas Kozák Luca is megdobogtatta a szívünket. Egyéni csúcsokból is akadt bőven, és a váltóversenyeken, ötből négyszer országos csúcsot döntött a hazai staféta. 

Akár 28 kótásunk is lehet Párizsban az atlétikai számokban

A világbajnokság öröksége persze egyben újabb teher is a magyar atléták vállán. Jelenleg annyi tudható, hogy három versenyzőnknek van biztos olimpiai indulása – Halász Bencének, Kozák Lucának és Molnár Attilának. Negyedikként Krizsán Xéniát is szinte ideszámolhatjuk, hiszen mindössze egy ponttal maradt le az indulási jogról, és egy jól sikerült versenyidénnyel ezt vélhetően megoldja. Velük együtt 

jelenleg 28 olyan magyar atléta van világranglistás helyen, aki kivívhatja az indulási jogot Párizsban. 

Van két váltónk is, amelyik jól áll, és a kvótaszerzés java még ezután jön. A 4x100-as és 4x400-as női váltónk és a vegyesváltónk is esélyes lehet, úgyhogy a magyar atlétika szakmai stábja jelenleg 20-25 fős létszámmal kalkulál az olimpiára. Persze az is igaz, hogy 

csak egy legény van, akinek reális esélye lehet olimpiai aranyérmet nyerni a magyar atléták közül. És Halász Bencét már láttuk nagy szívvel, nagy stressz alatt, nagyot alkotni. 

Ez Párizsban is összejöhet neki. 

***

Nyitókép: MTI/Derencsényi István

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jetinyugger
2023. december 19. 07:07
Ez az egész atlétikai vb egy btk-s cselekmény az adófizetők ellen. A tipikus orbáni pénzelkúrás és urizálás példája.
Búvár Kund
2023. december 19. 06:58
Az országúti versenykerékpár és az atlétika az az egyéni sport, amit magyar esélyes nélkül is tudok csodálni. A többi egyszerűen nem érdekel magyar résztvevő nélkül. Mondjuk az atlétikából se minden szám. Inkább a rövid távú futószámok meg az ügyességi számok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!