Meghalt Amos Oz

2018. december 28. 15:54

2010-ben a Budapesti Könyvfesztivál vendége volt, ő vehette át a Budapest Nagydíjat.

2018. december 28. 15:54

Meghalt 79 éves korában Amos Oz világhírű izraeli író – közölte a The Jerusalem Post című izraeli lap online kiadása.

Amos Oz, a legismertebb kortárs izraeli író, akinek műveit több mint negyven nyelvre fordították le, pénteken hunyt el. Lánya tájékoztatása szerint rákbetegségben halt meg.

Az Izraelben a nemzet lelkiismeretének tartott író prózája erősen kötődött a szürrealizmus irányzatához. Mind szépirodalmi műveiben, mind esszéiben kitűnt tematikai sokszínűsége és nyelvi virtuozitása.

Amos Ozt rendre az irodalmi Nobel-díj várományosai között emlegették, 2007-ben megkapta az Asztúria Hercege díjat. 2010-ben a Budapesti Könyvfesztivál vendége volt, ő vehette át a Budapest Nagydíjat.

Magyarul megjelent művei között van a Miháél, Miháél, a Fekete doboz, a Félálom, a Rímek életre, halálra, a Párduc a pincében és minden idők legnépszerűbb izraeli családregénye, a Szeretetről, sötétségről.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tevevanegypupu
2018. december 29. 14:37
Nyugodjon békében..interjukat olvastam vele, könyvét nem..tisztességes ember volt és józanul látta a világot.
anegy_
2018. december 29. 10:05
Isten nyugosztalja.
Akitlosz
2018. december 28. 20:24
" Meghalt Amos Oz Az izraeli író 2010-ben a Budapesti Könyvfesztivál vendége volt. " S ettől számít? Ettől érdemel nekrológot a magyar sajtóban? Ja, hogy ez nem is a magyar sajtó! Így már világos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!