Ügyesen szabadulna meg eladhatatlan példányaitól a Galaktika

2016. november 11. 06:23

Nem mondjuk, ügyes: kétszázezer, a szerzői jogsértések miatt jogilag csak bajosan árusítható Galaktika magazint próbál ingyen szétszórni a lap kiadója egy kampány folyamán. Az Olvasásgalaktika Élménykampányt csak támogatni tudjuk, hiszen így az olvasóknak pontosan annyit kell fizetni a gyakran remek novellákért, mint amennyit több tiszteletre érdemes szerzőik kaptak értük: semennyit.

2016. november 11. 06:23
Pintér Bence

Elindult az Olvasásgalaktika című élménykampány, amely keretében 200.000 db Galaktikát oszt szét a kiadónk. Ez 20 millió oldalnyi élmény!” – kürtölte világgá a Galaktika honlapja a remek hírt. A név kicsit ugyan kacifántos, de a hír valóban remek, hiszen a Galaktika az elmúlt évtizedben sok remek szerzőtől közel jó novellákat, így a most ingyen hozzájutó olvasók biztos találnak értékes írásokat a magazinokban, és még az is lehet, hogy új rajongókat szerez magának a fantasztikus irodalom. Ami tök jó.

De azért legyünk tisztában azzal, hogy ezt a kampányt a Galaktika nem pusztán az olvasás, illetve a sci-fi iránti önzetlen szeretetből szervezte, ahogy azt a cikk sugallni próbálja. Hanem azért, mert a nyakukon maradt kétszázezer eladatlan Galaktika, amiben olyan novellák vannak, amelyeket sosem vásároltak meg, és amiért már az amerikai SFF-írók szövetsége (SFWA) is elítélte a lapot. Ezeknek a lapszámoknak a kereskedelmi forgalomból történő kivonását több megkárosított szerző is követelte a kiadónál. Korábban a Metropolis Media egyébként azt kommunikálta a meglopott szerzők és az ügyben érdeklődő SFWA felé, hogy már nem is érhetőek el ezek a lapszámok – miközben a webshopból az összes új Galaktikát meg lehetett rendelni.

Ezek a lapszámok pedig immár tényleg csak holtsúlyként foglalják a helyet, fenn kell érte tartani egy raktárt, satöbbi. Ügyes húzás ezt az egészet egy pozitív, olvasás és fantasztikum szeretetét sugárzó reklámkampányba átforgatni, és kiszórni ingyen ezt a kétszázezer példányt az országban. Mi is bátorítunk mindenkit, hogy menjen, és szerezzen magának minél több példányt, hiszen az évek során, még ha az esetek többségében a szerzői jogokat sértve is, de remek novellák jelentek meg a magazinban. Ráadásul most pontosan annyit (nem) kell fizetnünk érte, mint amennyit a kiadó (nem) fizetett a szerzőknek a közlésért, ami fair üzletnek tűnik. Arról nincs információ, hogy hol, és milyen formában lehet hozzájutni a példányokhoz.

Arra azonban egy közösséget, céget és magánszemélyt sem bátorítunk, hogy az „Olvasásgalaktika”, és ezzel az éveken át a sci-fi- és fantasy-írók megkárosításából élő Metropolis Media kiadó „nagykövetei” legyenek – a fantasztikus irodalom szeretetének terjesztéséhez erre semmi szükség.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2016. november 14. 02:19
25 éve dolgozom fordítóként, (igaz az utóbbi években a kiadók gyalázatosan alacsony honorjai okán műfordítást alig vállalok, inkább akadémiai ill. üzleti fordítások kerülnek előtérbe), minden esetre az évek során láttam már ezt-azt. Régebben dolgoztam egy jellemzően gyermekkönyvekkel foglalkozó kiadónál, ahol szerkesztői munkám részeként hozzám futottak be a külföldi jogtulajdonosk írásos és szóbeli panaszai, követelései. A napi gyakorlat az volt, hogy a tulajdonos kifizette az első részletet (egy-két íves könyvek esetén akár a teljes járandóságot is), nagyobb terjedelmű kiadványok esetében azonban az első részlet után a többi járandóság kifizetése a végtelen hitegetés mocsarába fulladt. Tapasztalatom szerint csak az jutott a pénzéhez, aki jogi útra terelte a dolgot. (Lehet, hogy idő közben jó útra tértek, bár nem tennák rá nagy pénzt.) A különféle kulturális-irodalmi magazikok, akiknek fordításokat készítettem, jellemzően szintén nem pepecseltek jogdíjakkal, de miután rendszeres és korrekt megrendelőim voltak etikátlannak tartanám megnevezni őket. Megnyugtatásul legyen elég annyi, hogy az említett lapok egyike sem a sci-fi területén mozgott. Ettől függetlenül a Galaktika távolról sem az egyetlen.
Pintér Bence
2016. november 13. 17:05
Egy dolog még érdekelne, mert ez sosem derül ki: hogyan van a Mandinernek üzleti előnye a Galaktikával kapcsolatos tények feltárásából?
Pintér Bence
2016. november 13. 17:05
Kire jellemző még? (A fantasztikus irodalmat kiadó kiadók berkein belül.) Ha bármilyen információja van, az email-címem az impresszumban megtalálható, szívesen veszünk bármilyen tippet.
DrPepper
2016. november 13. 17:05
Mivel a Galaktika jogdíj-nemfizetési gyakorlata nem kizárólag a Galaktikára (volt) jellemző, ám egyéb hasonló jogsérteseknek a Mandiner sohasem ment utána, nagyjából egyértelmű, hogy üzleti megfontolások állnak a Galaktika szívatásának hátterében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!