Hét angol nyelvű fantasztikus könyv októberre

2016. október 06. 11:42

Női titkosügynökséget üzemeltet az operaház fantomja a századfordulós Párizsban; Irak jövőjét fejtegetik arab szerzők egy antológiában; megjelenik The Best American Science Fiction and Fantasy 2016 című antológia; Nava Semel pedig egy olyan Izraelt képzel el Nebraskában, ami akár létre is jöhetett volna. Októberi fantasztikus megjelenések angol nyelven.

2016. október 06. 11:42
Pintér Bence

Öt regényen, egy novellásköteten és egy antológián akadt meg a szemünk az októberi amerikai megjelenések közül. Az Anno Dracula-sorozat miatt ismert Kim Newman új regényében az operaház fantomja irányít női titkosügynököket; John Joseph Adams és Karen Joy Fowler kiválogatták a legjobb idei amerikai SFF-novellákat; Nava Semel egy újabb alternatív Izraelt épített fel; Hassan Blasim pedig a jövőbeli Irakról gyűjtött össze víziókat.

Kim Newman: Angels of Music

Új regénnyel jelentkezik az Anno Dracula-sorozat szerzője, Kim Newman. Az új regényben az operaház fantomja titkosügynökséget vezet, amelynek női ügynökeit (például a Sherlock Holmes-univerzumból ismert Irene Adlert), gazdag párizsiak és a francia kormány bíznak meg olyan ügyekkel, amelyet szeretnének inkább titokban tartani. Az 1910-es nagy párizsi áradás alatt aztán egy gyilkosság fenekestül felforgat mindent. (Október 4.)

The Best American Science Fiction and Fantasy 2016

Második alkalommal jelenik meg idén John Joseph Adams, illetve ez alkalommal Karen Joy Fowler társszerkesztésében a The Best American Science Fiction and Fantasy antológia. Itt elérhető a teljes tartalomjegyzék, de olyan szerzők szerepelnek a kötetben, mint Ted Chiang, Kij Johnson, Salman Rushdie, Catherynne M. Valente, Kelly Link és Charlie Jane Anders. (Október 4.)

Laird Barron: Swift to Chase

Még az életben nem hallottam Laird Barronról, ami nyilván az én saram, de a frissen megjelenő, egyébként negyedik novelláskötetének fülszövege felkeltette az érdeklődésem. Horrorról van szó elsősorban, de van itt SF is, meg pszichopata lányszövetségi tagok, és egy modern Hasfelmetsző Jack. Nekem azon a félmondaton akadt meg a szemem, hogy “egy atomenergiával működő kiborg háborús kutya hűségesen segíti gazdáját, hogy megbuktassanak egy disztopikus birodalmat a távoli jövőben”. Jól hangzik, nem? (Október 7.)

Barbara Barnett: The Apothecary’s Curse

Oké, szóval van egy orvos és egy gyógyszerész a viktoriánus korból, akik elérték, hogy halhatatlanok legyenek. A jelenben egy gyógyszercég akarja kihasználni a könyvet, ami őket halhatatlanná tette, ők pedig ezt meg akarják akadályozni. Urban fantasy, alkímia, ilyesmi, szerintem izgalmasan hangzik, bár a fülszöveg egy kicsit bonyolult. (Október 11.)

Sam McPheeters: Exploded View

2050-ben járunk, egy kiterjesztett valóságot széles körben alkalmazó Los Angelesben, ahol holttestet találnak. Terri Pastuzka nyomozónak se sok kedve van nyomozni a meggyilkolt bevándorló ügyében, de hamar kiderül, hogy nem olyan egyszerű az ügy, mint amilyennek tűnik. Terrinek a város sokféle valóságában kéne megtalálnia az ügy megfejtését. (Október 18.)

Nava Semel: Isra-Isle

Úgy látszik a nácis alternatív történelmi regényekkel párhuzamosan kifejlődött egy másik toposz, az alternatív Izraelek felépítése. Ott volt Michael Chabon Hugo-díjas regénye, a Jiddis rendőrök szövetsége, ahol a zsidók Alaszkában kaptak államot; aztán nyári ajánlónkban szerepelt Simone Zelich Judenstaatja, ahol meg Szászországban kiáltottak ki zsidó államot. Nava Semel esetében az alternatív Izrael a Niagara-vízesés közelében, egy szigeten jön létre Nebraskában, itt alakulgat aztán a plot. (Október 25.)

Iraq + 100: Stories from Another Iraq

Hassan Blasim szerkesztő kortárs iraki írókat kért fel, hogy képzeljék el: milyen lesz az ország 2103-ban, száz évvel az amerikai megszállás után? Sok más dolog nem derül ki a kötetről, mindenesetre mindig izgalmas nem angol/amerikai írók spekulatív műveit olvasni. (Október 27.)

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!