2016 legjobban várt megjelenései

2016. február 03. 09:23

Ahogyan az alábbi címeket végigböngészve látható, több átfedés is van a listák között, a szerzők ugyanis egymástól függetelnül állították össze személyes listájukat.

2016. február 03. 09:23
Próza Nostra

Acélpatkány

Cixin Liu: The Three-Body Problem (Európa)

Kínai sci-fi, ami ráadásul még Hugo-díjat is nyert? Kell ennél többet mondani? Az Európa most belenyúlt az SF fortyogó üstjébe és az egyik legérdekesebb címet húzta ki onnan. A kínai kulturális forradalom története keveredik a (hard) science fictionnel, mindez érdekes történettel, a kínai és a modern (angolszász) sci-fi legjobb elemeinek ötvözéseként. Ez a könyv olyasmi, amit mindenkinek, aki érdeklődik a sci-fi iránt, el kell olvasnia: annak is, aki szerint az angol nyelvű világon kívül nincs érdekes SF és annak is, aki szerint meg csak ott van.

Peter F. Hamilton: Judas Unchained (Delta Vision)

Tavalyról több nagyon várt könyv átcsúszott, így Peter F. Hamilton grandiózus Pandóra csillagának folytatása is, amiben az emberiség több száz világra kiterjedő civilizációjának egy eleddig ismeretlen ellenféllel kell megküzdenie. Hamilton realista űroperája nem csak aprólékosan felépíti a hátterét, de szereplőin keresztül be is mutatja azt, megtölti rejtélyekkel, fura idegenekkel, intrikával és olyan izgalommal, ami miatt nem bírjuk letenni a vaskos regényfolyamot. Számomra 2015 egyik legjobb olvasmánya volt az első részt, kíváncsi vagyok, hogyan oldja meg a hatalmas burokkal körülvett csillagok titkát a kortárs brit SF egyik nagyágyúja. (…)

Fekete I. Alfonz

Scott Hawkins: Az Égett-hegyi Könyvtár (Fumax)

Az Égett-hegyi Könyvtár Scott Hawkins első regénye. Neil Gaiman és Joe Hill közé illeszti be a külföldi recepció, vagyis egyszerre furcsa, bizarr és szokatlan. Az Amerikai istenek világához közel álló hátborzongató környezet. Elvégre nem mindennapos az, hogy az elnyomó, brutális nevelőapa átadja az általa örökbe fogadott gyerekeinek a varázslat tudományát, majd eltűnik egymásnak ugrasztva a „testvéreket”. A főszereplő Carolyn pedig síkra száll a további, esetlegesen eltitkolt tudásért. Ha valóban hozza ezeket a felsrófolt elvárásokat, akkor a Fumax Thriller sorozat igazán nagyot dobhat ebben az évben.

Naomi Novik: Uprooted (Gabo)

Az amerikai származású írónőt a Temeraire-sorozat alkotójaként lehet ismerni Magyarországon. Új regénye, az Uprooted a Gabo kiadó égisze alatt jelenik meg, a Gabo SFF sorozat részeként. Novik megjelenő kötete olyan mintha a kortárs, újraírt/olvasott/értelmezett tündérmeséket összefőznénk egy üstben csipetnyi young adulttal és kalandregénnyel, majd felforralnánk fantasyvel. A főszereplőnő, Agnieszka egy erdő közelében él, amely a Sárkány nevű varázsló hűbérbirtoka. A hűbérúr tízévente kiválaszt egy fiatal lányt a falusiak közül, hogy szolgálja. Mindenki meg van róla győződve, hogy Agnieszka barátnője, a szép, bájos és bátor Kasia lesz a kiválasztott. Azonban a történet meglepő fordulatot vesz és Agnieszkának kell elmenni a közösségből. Az első félév mindenképpen figyelemre méltó könyveket fog hozni, Novik regényére pedig úgy gondolom, megéri várni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!