Egy zsidó szervezet védelmébe vette a műorrot viselő Bradley Coopert

2023. augusztus 22. 14:56

A Cooper által megformált Leonard Bernstein családja is úgy véli, rendben van a színész kinézete.

2023. augusztus 22. 14:56
'Guardians of the Galaxy Vol. 3' World Premiere

Az amerikai antiszemitizmus és rasszizmus elleni szervezet, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) védelmébe vette a Maestro című film maszkmestereit, akiket antiszemitizmussal vádoltak.

A filmben Bradley Cooper egy zsidó származású karmester-legendát, Leonard Bernsteint alakítja, és a jelmeztervezők egy műorrot készítettek Coopernek, mivel úgy látták, a színész orra lényegesen kisebb, mint a filmbeli karakteré.

 

Bár a filmet még be sem mutatták, sokan máris felháborodtak, mert szerintük antiszemitizmus egy zsidót nagy orral ábrázolni.  

 

Az ADL szerint viszont egyáltalán nem problémás Bernstein ábrázolása. A szervezet hétfői közleményében azt írta:

„A történelem során gyakran ábrázolták a zsidókat az antiszemita és propanagdafilmek ördögi karakterként, nagy, kampós orral. A legendás zeneszerzőről, Leonard Bernsteinről készített életrajzi alkotás azonban nem ilyen film”

írták, de rajtuk kívül a zeneszerző családja is védelmébe vette a produkciót. Bernstein gyermekei arról posztoltak, hogy szerintük teljesen rendben van Cooper kinézete, és a forgatás során a színész folyamatosan egyeztetett a családdal. 

Nyitókép: Robyn BECK / AFP

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. augusztus 22. 17:30
Zsidót nagy orral ábrázolni antiszemitizmus. Feketét negatí karakternek rasszizmus. Meleg színésszel heterót és heteróval meleget játszatni homofóbia. Meccs előtt nem letérdelni a rabszolgaság támogatása (és rasszista). Fehérként nem fehért játszani kulturális kisajátítást Ideje lenne már rendesen betiltani a fehér embert. A baj az, hogy még mindig túl sok van belőlük és egyelőre csak a válaszott vezetőik akarják igazán az eltüntetésüket.
but-head
2023. augusztus 22. 16:56
Imádom! Tehát a Breinstein-t alakító színésznek nem szabad akkora orrot csinálni, mint eredetileg neki volt, mert - ha történetesen zsidó volt - akkor az antiszemitizmus. Akkor most a filmen kisebb orra kell legyen, mint valójában volt? És a neve ??? Az ilyen ...stein végűek majdnem mindig zsidók nevei szoktak lenni. A teljes neve nem antiszemitizmus? A végén Bradley kap valami fitos orrocskát és "Brein" lesz a film címe. Na de akkor mi lesz, ha véletlenül Cyrano-ról is kiderül egyszer, hogy zsidó származású volt?
KBA98
2023. augusztus 22. 16:27
Ő egy jó színész! Mi a baj vele?
Zsolakomarom
2023. augusztus 22. 16:10
Az nem baj hogy Bradley Cooper kekszemu? Az eleg nazi nem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!