„Bocsánatot kérünk azért, hogy alapítónk olyan tevékenységből szerezte vagyonát, amely emberiség elleni bűncselekmény volt” – írja a Guardian

2023. március 28. 20:18

Mielőtt valaki félreértené: alapítójának rabszolgatartáshoz fűződő kapcsolatai miatt kért elnézést a patinás brit lap.

2023. március 28. 20:18
null

A The Guardian című brit napilapot birtokló alapítvány kedden bocsánatot kért azért, mert a lap alapítójának a 19. század elején a része volt a rabszolgatartásban.

„Bocsánatot kérünk azért, hogy alapítónk és finanszírozói olyan tevékenységből szerezték vagyonukat, amely emberiség elleni bűncselekmény volt” – írta a lap szerkesztője. Hozzátette: „Ennek a szörnyű történetnek meg kell erősítenie bennünket abban, az újságírást arra használjuk, hogy leleplezzük a rasszizmust, az igazságtalanságot és az egyenlőtlenséget, továbbá hogy a hatalommal bírókat felelősségre vonjuk” – tette hozzá.    

A lap tulajdonosa, a Scott Trust bocsánatkérése azt követően született meg, hogy független kutatást végeztek John Edward Taylor, a lapot 1821-ben alapító újságíró és gyapotkereskedő lehetséges szerepéről a rabszolgatartásban. A kutatás olyan manchesteri üzletembereket is vizsgált, akik anyagilag részt vettek a The Guardian létrehozásában.    

A kedden közzétett jelentésből kiderült, hogy John Edward Taylor „és 11 támogatója közül legalább kilencnek kapcsolata volt a rabszolgasággal, főként a textiliparon keresztül” – írta a lap. „Taylor az Oakden & Taylor gyáriparos cégben és a Shuttleworth, Taylor & Co. gyapotkereskedő cégben való partnerségen keresztül voltak kapcsolatai a rabszolgasággal.

Az utóbbi nagy mennyiségben importált rabszolgák által termelt nyersgyapotot.    

Az angliai Nottingham és Hull egyetemek kutatói azonosítani tudták a John Edward Taylor és a dél-karolinai és georgiai ültetvények közötti kapcsolatokat, miután tanulmányoztak egy számlakönyvet, amelyből kiderült, hogy a Shuttleworth, Taylor & Co. vállalat gyapotot kapott ebből a régióból.    

A The Guardian egyik korai finanszírozója, George Philips egy jamaicai ültetvény társtulajdonosa volt. A brit kormánnyal 1835-ben készült dokumentumaiban „emberi örökségére” hivatkozott, amely 108 embert jelentett. A Scott Trust bocsánatot kért „hajdani szerkesztői állásfoglalásaiért, amelyek a gyapotipar és ezáltal a rabszolgák kizsákmányolásának támogatását szolgálták”. A tröszt 10 millió fontot (4,3 milliárd forint) fektet be egy helyreállító igazságszolgáltatási programba, és „milliókat szán kifejezetten a The Guardian 19. századi alapítóihoz kötődő leszármazottak közösségeinek”.    

A lap pedig közölte, bővíti a fekete bőrű közösségekről szóló tudósításait az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, a Karib-szigeteken, Dél-Amerikában és Afrikában. E célból tervezi 12 új újságírói állás megteremtését.

(MTI)

Nyitókép: Mandiner, archív

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pumuklik
2023. március 29. 15:59
A nyugati országok az Európán kívüli országok leigázásából és kirablásából szerezték gazdagságukat és alapozták meg a mai jólétüket! Pénzüket meg offshore országokban, elsősorban Svájcban, majd Luxemburgban rejtették el! ...
Csikasz
2023. március 29. 14:45
Tessék kártérítést fizetni, pont úgy ahogy ezt az amerikai fehére munkásosztálytól is megkövetelik. Kezdhetjük az újságírók fizetésének a felével. Utánna jöhetnek az ingatlanok, eszközök, és a sok sok mikroadomány, amit ez a szennylap is, jó bolsi módra a címlapján tarhál. Ja, hogy az antiszemitizmus lenne? Oy weh!
Julius68
2023. március 29. 13:49
Úgy mea culpáznak a brittek, ahogy akarnak, térdeljenek, döntögessék a szobraikat, csak ne akarják ránk erőszakolni, mert mi ennek inkább elszenvedői voltunk (150 év) és nem alkalmazói.
Hohokam
2023. március 29. 12:53
Ez kimaradt a cikkből: Természetesen elődeink hibáinak súlya és emberi sorsokat romboló következményeinek súlya eltörpül Orbán Viktor és kormányzata autoriter tevékenységének az EU-t romba döntő hatásától, ezért javasoljuk a magyar kohéziós alapok kifizetésének további felfüggesztését, valamint a Guardian újságíróiból álló pártatlan oknyomozó bizottság kiküldését és a magyarországi médiahelyzet objektív felmérését a TASZ, Helsinki Bizottság és a melegszervezetek valamint az efobofil szimpatizánsok részvételével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!