Hogyan szavazott eddig Arizona, Georgia és Nevada?

2022. november 09. 22:21

Az elmúlt választásokon fokozatosan tolódott a demokraták irányába a 2022-es félidei választást eldöntő három billegő állam – amiben alighanem Donald Trumpnak is oroszlánrésze van.

2022. november 09. 22:21
null
Greczula Levente László

A világ szemei most Arizonára, Georgiára és Nevadára szegeződnek: ez a három állam az, ahol eldől, hogy ki lesz majd az úr az amerikai törvényhozás felsőházában, a szenátusban. A republikánusoknak, akik jelenleg kisebbségben vannak a szenátusban, legalább két államot el kellene hozniuk, hogy többségbe kerülhessenek a száztagú kamarában.

De hogyan szavaztak ezek az államok az elmúlt időszak választásain? Múltidézés.

2016 – a nagy republikánus győzelem

Hat évvel ezelőtt aztán tényleg lecsapott a vörös hullám az Egyesült Államokra. Az köztudott, hogy Donald Trump republikánus elnökjelölt vereséget mért Hillary Clintonra, aki a demokraták színeiben indult, de az már talán feledésbe merült, hogy ez a választás egy, a republikánusok számára nagyon kedvező időszak kezdetét is jelentette: a Grand Old Party megvédte szenátusi és képviselőházi többségét is, s emellé még az elnököt is adhatta.

Ezt trifectának nevezik az angol szakirodalomban – a pünkösdi királyságnak a 2018-as félidei választások vetettek véget.

De mi a helyzet Arizonával, Georgiával és Nevadával? Nos, 2016-ban az előbbi kettő, tehát

Arizona és Georgia még megbízható republikánus erősségnek számított:

az elefántosok az elnökválasztáson, a szenátusi választáson és a képviselőházi választáson is nagy sikereket könyvelhettek el ezekben az államokban.

Nevada azonban már ekkor is inkább a demokraták felé húzott. A sivatagi állam kiadó szenátori pozícióját megvédte a demokraták jelöltje, Catherine Cortez Masto, aki idén is igyekszik megismételni ezt a bravúrt. A republikánusok ráadásul el is buktak egy képviselőházi mandátumot az államban, így Nevadában lényegében már ekkor kezdetét vette a teljes kék fordulat.

2018 – kezdődnek a nehézségek

A 2018-as félidei választás, mint az ilyen voksolások általában, arról szólt, hogy a választók egy része meg szerette volna büntetni a Trump-adminisztrációt annak viselt dolgai miatt. A mainstream média természetesen minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy minél rosszabb színben tüntesse fel az elnököt, de az eredmények felemás sikerről tanúskodnak.

A republikánusok ezen a választáson növelni tudták szenátusi mandátumaik számát – a helyzet azonban az, hogy a demokraták is örülhettek, méghozzá éppen Arizonában és Nevadában.

A két nyugati állam kiadó szenátusi mandátumait – mindkettőt – a kékek söpörték be,

ráadásul Nevadában még a kormányzóválasztást is megnyerte a jelöltjük. A georgiai kormányzóválasztás ugyanakkor a republikánusok számára hozott sikert.

2020 – a nagy szakadás

A 2020-as választás alighanem mindannyiunknak mélyen az emlékezetébe égett. Ez a voksolás óriási bukást hozott a republikánusok számára, ami a szóban forgó három államban is érzékelhető volt.

A vitatott tisztaságú elnökválasztáson Joe Biden mind Arizonát, mind Georgiát és Nevadát besöpörte. Emlékezhetünk, hogy

2016-ban Arizona és Georgia még republikánus bástya volt, Trump viszont ezeken a helyeken is veszített.

Az olvasó talán azt is az emlékeibe tudja még idézni, hogy a georgiai szavazatok összeszámolása akkor is nagyon hosszú ideig tartott.

A szenátusi választás tekintetében az a nap még kellemetlenebb meglepetéseket is tartogatott a republikánusok számára, hiszen a demokraták elhozták a másik arizonai mandátumot is (az elsőt ugye 2018-ban nyerték meg). Georgiában 2020. november 3-án két szenátorválasztást is tartottak, s végső soron mindkettőn a demokrata párti jelölt nyert – az egyiket éppen az a Raphael Warnock hozta el, akinek idén is meg kellett mérettetnie magát. Érdekes, hogy Warnock mandátuma esetében 2020-ban is „hosszabbításban” dőlt el a szenátori szék sorsa, ahogy az idén is várható.

Összességében tehát az állapítható meg, hogy a korábban hagyományosan inkább a republikánusokkal szimpatizáló Arizona és Georgia az elmúlt néhány évben egyre közelebb került a demokratákhoz, amit a közelmúlt választási eredményei is alátámasztanak. Nevadában a vizsgált időszakban ennek a folyamatnak a befejező részét figyelhettük meg.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
osbehemot
2022. november 10. 06:47
Na, a halottak szavazatai is kezdenek bejönni.
II.baljoska61
2022. november 10. 05:33
"A vitatott tisztaságú elnökválasztáson....." Csak a festett hajú bohóc vitatta.
LancelotDuLac
2022. november 10. 04:10
2016 – a nagy republikánus győzelem - Prigozsin segítségével csak! xDDDDDDDDDDD
Salamander
2022. november 10. 00:36
Sajnos az Egyesült Államokban az átlagműveltség tényleg nagyon alacsony. A "redneck vidék", ahol tipikus közép amerikai ember él nagyon más (őket nem nagyon mutogatja a hollywoodi médiavilág) ők a maslowi piramis legalsó szintjén álló krokodilagyúak népe. Ráadásul mind fegyveres, hisz a háztartásokban lévő fegyverek száma errefelé a legmagasabb. Mindenkinek van legalább két maroklőfegyvere, több száz lövedékkel, ezen felül tartanak legalább még egy shootgunt vagy (régebbről) valamilyen katonai automata gépfegyvert is. Velük óvatosan kell bánni, őket okosan kell "etetni", mert egy perc alatt olyan polgárháborút csinálnak, ami elsöpri Amerikát. (A demokraták egyébként ezért csesztetik a fegyverviselési fegyvertatási törvényt). Leginkább ettől tart a demokrata (parazita) bagázs. A redneck vidék embere Trump, aki valljuk meg a választóihoz képest egész intelligensnek mondható. Aki hülyézi őt, nézzen meg egy átlag amerikait közép Amerikából. Mert az az Amerika, amit mi sejtünk innen Európából, az nem létezik: az egy szemfényvesztés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!