Törökországban újabb feltételezett puccsistákat vettek őrizetbe

2018. június 23. 11:39

Az EU számos vezető politikusa szerint a hatalomátvételi kísérletre adott török válasz túlzó, és az ország egyre inkább távolodik az európai értékektől.

2018. június 23. 11:39

A török rendőrség újabb 47 olyan embert vett őrizetbe, aki a gyanú szerint részt vett a két évvel ezelőtti elbukott katonai hatalomátvételi kísérletben – jelentette szombaton a CNN Türk kereskedelmi hírtelevízió.

A csatorna híradása szerint a rendőrségi művelet kedden kezdődött Konyában, az ország középső részén, és 31 tartományra terjedt ki. A hatóságok 124 olyan embert vettek célba, aki a gyanú szerint az Egyesült Államokban élő, a puccskísérlet kitervelésével vádolt Fethullah Gülen követője. A gyanúsítottak állítólag magas rangú katonatiszteknek adtak vallási iránymutatásokat.

A török vezetők az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatát teszik felelőssé a 2016-os hatalomátvételi kísérletért. A hivatalos álláspont szerint a terrorszervezetnek nyilvánított mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami szférába és a haderőbe is. Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna az államcsínykísérlethez.

Ankara a puccskísérlet után rendkívüli állapotot vezetett be, amelynek keretében a kormány számos törvényerejű rendeletet adott ki. Törökországban azóta legalább 111 ezer állami alkalmazottat menesztettek, 38 ezret függesztettek fel munkaköréből, több mint 159 ezer embert őrizetbe vettek, legalább 48 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek azzal a gyanúval, hogy közük lehet a Gülen-hálózathoz és így az összeesküvéshez. Eddig a haderő legkevesebb 8570 tagját – köztük 150 tábornokot és több mint 4630 tisztet – menesztették állásából.

A rendszeres tisztogatások nem közvetlenül csak a katonai puccskísérlet résztvevőit sújtják, hanem a hálózat feltételezett tagjait és támogatóit is. Az Európai Unió számos vezető politikusa szerint a hatalomátvételi kísérletre adott török válasz túlzó, és az ország egyre inkább távolodik az európai értékektől.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Világpanoráma
2018. június 23. 21:09
Törökországi választások egy német-kurd énekes letartóztatásával: https://vilagpanorama.hu/2018/06/23/torokorszagi-valasztasok-egy-nemet-kurd-enekes-letartoztatasaval/
tizuii
2018. június 23. 14:20
nagyon helyes, jó példával járnak elől. itt is bekéne csukni őket. a szocikat, libsiket, de ami késik nem múlik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!