Új könyv tárja fel a zsidó kápók szerepét a holokausztban

2023. június 26. 17:31

A NEB új kiadványa felteszi a kérdést: hogyan ítéljük meg a táborok zsidó őreit? Mennyire voltak megbízhatóak a népbírósági eljárások, miért rendeztek koncepciós pereket a kommunisták zsidókkal szemben?

2023. június 26. 17:31
null

Nagy érdeklődés előtt mutatták be Veszprémy László Bernát új könyvét, a Kápók a múlt fogságában c. munkát, mely a náci koncentrációs táborok népbíróság elé állított magyar-zsidó funkcionáriusainak történetéről szól. A kötetet a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) adta ki, a beszélgetésen az MCC Scrutonban a szerző mellett Máthé Áron történész, a NEB elnökhelyettese vett részt, a moderátor Szöőr Ádám, az MCC kommunikációs igazgatóhelyettese volt. Veszprémy történész, holokauszt-kutató, az MCC Corvinák folyóiratának főszerkesztője, emellett lapunk munkatársa. Korábbi könyvei a deportálásokról (Gyilkos irodák c. könyv), az 1921-es év történetéről (1921) és a zsidó tanácsról (Tanácstalanság) szóltak, ezek a Jaffa kiadónál jelentek meg.

Szöőr kérdésére, miszerint mik is voltak a kápók, a szerző kifejtette, hogy a kápók olyan rabok voltak a náci táborokban, akik ilyen-olyan funkciókat láttak el bizonyos privilégiumokért cserébe. Sokfajta kápó volt, a szakirodalom elég liberálisan használja a szót: voltak felelősei a tábor összes rabjának, voltak blokk- és barakkfelelősök, takarítók, zsidó rendőrök (jupók), de voltak sírások és a hullákat eltakarítók is. A kápóknak irodalmi ábrázolásai is vannak, szerepelnek Kertész Sorstalanságában, Elie Wiesel könyveiben, de például róluk szól bizonyos értelemben a Saul fia is, ez egyébként fontos és jó film, mert nem fekete-fehér, ítélkező. Persze tény, hogy

sok kápó sajnos visszaélt hatalmával, bántotta, megölte, megerőszakolta társait, ezért nevük manapság szitokszó.

Veszprémy viszont azzal szembesült, hogy a megvizsgált források nem az 1944-es náci táborokba repítették vissza, hanem Péter Gábor és társainak valltószobájába, 1945-'49 között, és végül többet tudott meg a kommunista rendőrség sötét módszereiről, mint magukról a kápókról.

Máthé kiemelte, hogy a tisztességes büntetőeljárások elmaradtak a második világháború után, pedig

itt volt a lehetőség, hogy végre tisztázzuk: ki a tettes, ki a kollaboráns, ki az áldozat.

De itt volt egy megszálló hatalom, a szovjet hadsereg, mely folyton beleszólt a folyamatba. A történész utalt Veszprémy megjegyzésére, miszerint senkinek sem volt kifizetődő emlékezni a kápókra, vagyis a kápók emlékezeti fekete lyukba kerültek. Szerinte a rendszerváltás óta főleg a baloldal kacsint össze az antiszemitizmussal, főleg ők vádolják kollaborációval a zsidókat. A vádak persze igaztalanok, erről szól Veszprémy másik könyve, a Tanácstalanság is, melyet fontos és jó munkának nevezett. Ha megnézzük, Magyarországon is a jobboldal vezette be a holokauszt-emlékévet, Lengyelországban is a jobboldal csinált zsidó múzeumot, és most ez a két ország Izrael-barát, míg a baloldal palesztinpárti.

Szöőr rákérdezett, hogy mennyire voltak tisztességesek a kápóperek? Veszprémy szerint ugyan volt néhány per, mely nem tartalmazott koncepciós mozzanatokat, még itt is felmerülnek a sértett, bosszúálló tanúk, vagy a pontatlan emlékezés problémája. Viszont

néhány per egyenesen koncepciós volt.

A Szabad Nép szalagcímen számolt be ezekről az ügyekről, néha a nap vezető híre volt egy-egy kápóper. A lapok rátették a kezüket a nyomozati szakaszban tett, sokszor erőszakkal kikényszerített beismerő vallomásokra, majd tényként írták meg: ez és ez a kápó embereket vert meg, ölt meg, kijelentő módban. Hogy aztán a per során kiderült, hogy ez nem igaz, nem érdekelt senkit, helyreigazítást nem közöltek, és sokszor a felmentő ítéleteket sem írták meg. Sok kápót másodfokon felmentettek, a kommunisták számára láthatóan csak az kellett, hogy megírhassák a tényt: (elsőfokon) elítéltek egy újabb „zsidó fasisztát”. 

Több perben is durva koncepciós mozzanatok voltak, például Iczkovics Klára perében végül

kiderült, hogy a vádlott nem is az, akinek gondolják, személytévesztés történt.

Weisz Vilmos kápó perében lebuktak a beépített tanúk: a vád két tanúja megtette terhelő vallomását, majd felállt a népügyész – aki maga is holokauszt-túlélő volt –, és közölte, hogy a tanúk előző nap még nála jártak, mint soros népügyésznél, és akkor még azt mondták, semmit sem tudnak az ügyről. Ezeket a vallomásokat ki is zárták a perből, nem használták fel. De lehet említeni Fremd Adolf kápó perét is, akinél kiderült: az eljáró politikai nyomozó nem csak, hogy holokauszt-túlélő, de annak a tábornak a túlélője, ahol Fremd kápó volt, ráadásul személyes konfliktusa volt vele. A kutatást egyébként folyamatosan lehetne bővíteni, a könyv lezárása óta is talált újabb kápópereket a szerző, de úgy érzi, az újabb részletek már nem gazdagítják a történetet, az összkép megismerhető.

Milyen volt a kápóperek hangulata? Veszprémy utalt rá, hogy a jegyzőkönyvekből ritkán lehet következtetni a hangulatra, de védők, népbírók emlékezéséből világos, hogy

sokszor dühödt hangulatban zajlottak a perek,

a hallgatóság felfokozott állapotban „hallgatta” a pereket, megzavarták, ordítoztak, akár olyan szinten, hogy a védő úgy érezte, nem tudta elmondani a védőbeszédét. Ismert eset, amikor egy (holokauszt-túlélő) védőt megtámadták, leköpték a hallgatók, mondván: hogy képzeli, hogy túlélőként egy elkövetőt véd? Veszprémy utalt arra is, hogy azok a népbírók is elfogultak lehettek, akiket a Horthy-rendszerből „örökölt meg” a népbíróság: mivel féltek, hogy őket is előveszik, ezért túlteljesítettek, sok embert küldtek a bitófára vagy börtönbe.

Máthé szerint jött egy halálosztó szándékkal érkező megszálló, akár Magyarországon, akár máshol, és mindenféle hamis dologgal kecsegtette az elpusztításra kijelölt lakosságot. A zsidók esetében lesznek tanácsok, kápók, és ezekről fontos írni, mert részben az izraeli perekben, részben a magyar perekben durva vádak jelentek meg. Soros Tivadar, Soros György apja írja egy helyütt, hogy a zsidók üldözésében a fő szerepet a zsidók vitték. Ez egy túzó ítélet, de sajnos közszájon forog. Ez a történelmi hagyomány a nemzetközi baloldal által táplált, ezért

beszélni kell ezekről az emberekről, borzlamas kényszerhelyzeteikről.

Annak idején Schmidt Mária Kollaboráció vagy kooperáció című könyvében vetette fel először ezt a kérdést, ideje folytatni a dilemmák kibeszélését, hogy megértsük: ki, mit, miért csinált. Veszprémy hozzátette: a kötet nem akar ítélkezni, hanem az elérhető levéltári források alapján próbálja meg feltárni, mi történt. Ezek a történetek 80 éve szunnyadnak, itt volt az ideje leporolni az aktákat – hangzott el.

 

Fotó: MCC, Gyurkovits Tamás. Nyitókép: Kápók a neuengamme-i táborban. USHMM, public domain

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
connorj
2023. július 09. 00:00
A kápó most fog kapni a főnökeitől kazettás bombát...
Igazszó
2023. június 27. 17:02
Zsidó belügy. Pont leszarom. Jiddisül adjak ki, maguknak, zsidó pénzen, ne a magyarokat szipolyozzák, csesztessék!
Szabó A. Imre
2023. június 27. 15:07
Ajvé!
catalina9
2023. június 27. 09:02
sok kápó sajnos visszaélt hatalmával, bántotta, megölte, megerőszakolta társait, ezért nevük manapság szitokszó. Veszprémy viszont azzal szembesült, hogy a megvizsgált források nem az 1944-es náci táborokba repítették vissza, hanem Péter Gábor és társainak vallatószobájába, 1945-'49 között, és végül többet tudott meg a kommunista rendőrség sötét módszereiről, mint magukról a kápókról." hogy miért is nem lepődtem meg...no igen, a sok kegyetlen kápóról nem tudunk semmit, de a koncepciós perek kápóiról, mint "áldozatokról", név szerint tudjuk, hogy kik ők és micsoda igazságtalanság érte őket. Ahhoz képest hogy egy 90 év feletti SS szakácsot!!! pár éve börtönre ítéltek, ez elég sajátos megközelítés, a piszkos vízzel mosogatás iskolapéldája. Tudni kellene, például, hogy hány zsidó kápó volt, bizonyára nem kevés, hogyan lettek kápók, aztán mi lett velük, netántán még kárpótlást is felvettek stb. stb. de ezt valahogy nem kutatják...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!