Paul Sullins: A homoszexualitás nem genetikailag determinált

2021. november 18. 14:01

„Hogy lehet genetikailag meghatározott a homoszexualitás, ha egy idő után egyszerűen eltűnik?” – tette fel a kérdést a közelmúltban Magyarországra látogató neves szociológus, katolikus pap. Paul Sullins saját, kétmillió esetet vizsgáló kutatására hivatkozva kifejtette, az azonos nemű párok által nevelt gyerekek esetében körülbelül kétszer olyan magas volt az érzelmi problémák aránya, mint azoknál a gyermekeknél, akiket férfi és nő nevelt fel.

2021. november 18. 14:01
null
Vágvölgyi Gergely
Vágvölgyi Gergely

„A katolikus egyháznak alapvetően az az álláspontja, hogy szexuális kapcsolatot kizárólag egy férfi és egy nő létesíthet egymással egy élethosszig tartó házassági kötelékben. Ezt leszámítva minden egyéb szexuális kapcsolat erkölcsileg helytelen vagy egyenesen bűn, a körülményektől függően” – mondta a Védett Társadalom Alapítványnak adott interjújában Dr. Paul Sullins. A római katolikus pap és szociológus – aki a közelmúltban egy konferencián járt Magyarországon – hangsúlyozta; a katolikus egyház azt tanítja, hogy azon személyek esetében, akik azonos nemű személyekhez vonzódnak, maga a vonzalom nem bűn, de a vonzalom gyakran olyan cselekedeteket von maga után, amelyek határozottan bűnösek.

Nem a vonzalmat, hanem a bűnös cselekedetet ítéli el tehát a katolikus tanítás.

Hát nem jobb, mint az árvaházban?!

A tudós pap beszélt arról is, milyen hatással van a gyermekek fejlődésére, ha azonos nemű pároknál helyezik el őket. Kiemelte, hogy ebben a kérdéskörben számos olyan „kutatás” látott napvilágot, amelyet ideológiai célokból manipuláltak, amelyek elfogultak és ennek következményeként hamis állításokat tesznek. Rámutatott, hogy „számos LMBTQ-bizottság van a szakmai szövetségekben, amelyek szűrik, és a homofil konklúzió irányába terelik a kutatásokat, avagy, hogy a gyerekek számára nincs különbség aközött, hogy azonos, vagy ellenkező nemű szülők nevelték fel őket”.

Saját, e téren folytatott vizsgálataira térve azonban beszámolt arról, hogy mintegy kétmillió esetet elemezve megállapította; 

a két azonos nemű szülő által nevelt gyermekeknél körülbelül kétszer olyan magas volt az érzelmi problémák aránya, mint azoknál a gyermekeknél, akiket férfi és nő nevelt fel”.

Hasonlóképpen jobban jártak azok a gyerekek is, akiket egy szülő nevelt fel, mint akiknek azonos nemű „szüleik” voltak.

Dr. Paul Sullins reagált arra a gyakran hangoztatott liberális érvre is, miszerint jobb a gyermeknek azonos nemű párnál felnőni, mint árvaházban. „Az örökbefogadással kapcsolatban az egyik legfontosabb szempont gyakran elvész a vitákban, mégpedig, hogy alapelvnek kell lennie, hogy mindig a gyermek érdekét kell szem előtt tartani” – mutatott rá a helyes kiindulópontra. Hozzátette: „Tudjuk, hogy azok a gyermekek, akiket azonos nemű szülők nevelnek, nagyobb valószínűséggel válnak maguk is homoszexuálisokká, illetve nagyobb valószínűséggel fogják megkérdőjelezni a saját szexualitásukat”. 

Nem homogén

Kis mértékben ugyan genetikai háttere is van az egyén szexuális érdeklődésének, de nagyrészt környezeti hatások alakítják azt – mondta a kutató. Az arányokat bemutatva közölte; „a szexuális irányultságban mutatkozó különbségek körülbelül egyharmada a genetikának, kétharmada pedig a környezetnek tudható be. Tehát leginkább a környezeti tényezőkről van szó.” 

A homoszexualitás biztosan nem determinált genetikailag – mutatott rá Sullins. 

Mint emlékeztetett, a legújabb transzparens kutatások, amelyek már az emberi genomot vizsgálták, nem találtak semmiféle eltérést az azonos és az ellentétes nemű emberekhez vonzódók között.  „A gének keresése véget ért, nincs olyan gén, ami a homoszexualitás kialakulásáért lenne felelős” – mondta. 

Kitért arra is, hogy a szexuális orientáció változhat is életünk folyamán. A jelenséget illusztrálva kifejtette; „Ha megkérdezünk egy csoport férfit 18 éves korukban, majd ugyanezt a csoportot 35 éves korukban, azt fogjuk látni, hogy azok, akik 18 éves korukban csak férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot, 35 éves korukra több mint felük azt fogja mondani, hogy házas, vagy csak nőkkel létesítenek szexuális kapcsolatot, tehát a homoszexuálisok aránya az életkor növekedésével fordítottan arányosan folyamatosan csökken”.

„Hogy lehet genetikailag meghatározott a homoszexualitás, ha egy idő után egyszerűen eltűnik?” – tette fel a kérdést. 

Paul Sullins – aki korábban anglikán lelkipásztorként szolgált, majd katolizált – szorgalmazta, hogy e kérdésben erőteljesebben és határozottabban nyilvánuljanak meg a főpásztorok. Úgy látja, az egyházon belül még nem erősödött meg az lmbtq-lobbi, „mivel az egyház elég világos állásponttal rendelkezik ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban”. 

Februárban a Mandiner is interjút készített a neves kutatóval. Paul Sullins akkor arra is rámutatott; a felmérések figyelemreméltó eredménye az azonos nemű szülők esetében, hogy több káros hatás éri a gyerekeket a házasságban élő homoszexuális szülők részéről, mint az élettársi kapcsolatban élőktől.Mindezt mára több tanulmány is leszögezte. „Így van ez a tanulási nehézségek, a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) és egyéb problémák esetében. A gyermekmolesztálási esetek száma is a házasságban élő homoszexuális szülők háztartásaiban a legnagyobb arányú, és szintén az ebben a családmodellben felnevelkedett gyerekek tudják serdülőkorukban legkisebb arányban elképzelni magukat házasságban, illetve szülőként” – mondta Maráczi Tamásnak nyilatkozva.

„A gyermeknek joga van anyához és apához, és ahhoz, hogy megszülethessen” – írta minapi cikkében Székely János. A szombathelyi püspök másként gondolkodókhoz írt levelében feltette a kérdést; „Miért olyan biztos Ön abban, hogy azonosneművel testi kapcsolatra lépni vagy nemet változtatni teljesen természetes, nincs ezzel semmifajta probléma? Mire alapozza ezt a véleményét?” A püspöki levelet szemléztük, ide kattintva elolvashatja.

elolvashatja.

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2021. november 22. 10:09
Túl komplex az emberi szervezet ahhoz, hogy minden megnyilvánulását precízen hozá lehessen rendelni egyes összetevöjéhez. Valszeg nem csak a gének játszanak szerepet a nemi hajlamnál. Mivel manapság a pszichológia, igen helyesen, számos tanulmányban igyekszik feltárni, milyen körülmények kellenek ahhoz, hogy a gyerekekböl elégedett felnöttek legyenek. Itt valamiért majdhogynem ugy tünik mintha a legnagyobb gond az egynemü párok gyerekeit érintenék. Mi a helyzet az elvált szülök gyerekeivel ? (Tudom persze, hogy csak libsi párok válnak el...) Mi a helyzet az árvákkal ? Mi a helyzet a dúrva szülök gyerekeivel ? Jó lenne, minden gyerek jövöje miatt hasonlóan aggódni...
Mócsing
2021. november 19. 12:29
Lehet tudni hol publikálta ezeket a kutatásait? elég nagy mintáról beszél, érdekelne, elolvasnám. Egy linket rakhattatok volna , hozzá, vagy vmi hivatkozást ide , vagy a youtube videó alá...
Dr. Greta Grünberg
2021. november 18. 21:48
Akkor az elnyomó cisz-heteronormativitás sem az, és mindenki megtérhet az LMBTQI identitás egyikének.
zrx8
2021. november 18. 20:09
Igaz, hogy nyugaton már nincs halálbüntetés, de szegény csóka miatt lehet, hogy visszaállítják..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!