Magyarország álláspontja az ukrajnai háború kapcsán

2023. június 26. 17:23

Az európai közvélemény minderről keveset tud.

2023. június 26. 17:23
null
Bauer Bence
Bauer Bence
Magyar-Német Intézet

A magasabb veszélyeztetettség miatti nagyobb elkötelezettség a béke iránt. Magyarország Ukrajna közvetlen szomszédja. Eggyel több ok, hogy az ország politikai vezetése egyértelműen elkötelezze magát a béke mellett.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által vezetett polgári oldalt jó egy évvel a magyar választó-polgárok sorozatban immár negyedszerre választották meg kétharmados többséggel. Mindeközben a népszerű miniszterelnök 13 éve megszakítás nélkül kormányozza az országot, és összesen 17 éves kormányzati tapasztalatra tekinthet vissza. Ma Orbán Viktor az Európai Tanács leghosszabb ideje hivatalban lévő tagja. Nem csupán a gazdaság-, család- és migrációs politikája követel meg tiszteletet, de az ukrajnai háborúban való egyértelmű álláspontja is döntő szerepet játszott a 2022. áprilisi újraválasztásában.

A Magyarországról alkotott nemzetközi kép

Nyugat-európai szemszögből nézve a konok Magyarország mindig is zavaróan hatott. Az öntörvényű makacs, konok és szabadságszerető magyarok ismételten olyan kormányt választanak, amely úgy tűnik, hogy tüske az európai mainstream szemében. Európa nagy része nem érti, hogy egy határozott konzervatív politika miképpen lehet nemcsak sikeres, de népszerű és jövőorientált is.Magyarország önmaga definiálja saját érdekeit, ragaszkodik a szuverenitásához és az önérvényesítéséhez. Ennek megfelelően a kormány a magyar nép túlnyomó többségének akaratával összhangban cselekszik – ez vonatkozik az ukrajnai konfliktusban elfoglalt álláspontjára is. Ugyanakkor Magyarország és más európai tagállamok stratégiai érdekei nagyon hasonlóak. Az persze más kérdés, hogy ez milyen mértékben kap nemzetközi figyelmet.

Magyarország közvetlenül érintett a háborúban

Magyarországot, mint Ukrajnával szomszédos országot, közvetlenül érintik a háború következményei. A földrajzi közelség révén a magyarok nagyon érzékenyen reagálnak a fejleményekre, nyomon követik azokat és együtt éreznek a szenvedőkkel – hiszen a mai napig emlékezetükben hordozzák a szintén közvetlenül a határ túloldalán zajló délszláv háborút. Akkoriban Magyarország déli részén is hallani lehetett a fegyverek dörgését, a délmagyarországi Barcs városát pedig egy alkalommal jugoszláv bombázók is megtámadták.

Ahogyan a magyarok abban az időben sem engedték magukat belerángatni egy háborúba, úgy az ország ma is az átgondolt és megfontolt politika híve. Magyarország történelmileg számos tapasztalatot szerzett a Kelet és Nyugat közötti konfliktusokban, és amennyire csak lehet, ki akar maradni minden további háborús cselekményből. Sajnos azonban nem minden magyar honfitársuk tud kimaradni ebből. Eddig több száz magyar nemzetiségű (bár ukrán állampolgárságú) katona vesztette életét az Ukrán Hadsereg tagjaként ebben a háborúban – közülük sokakat közülük erőszakkal soroztak be. Az európai közvélemény minderről azonban keveset tud.

Európában éppoly a kevéssé ismert az is, hogy milyen nehéz életfeltételeknek van kiszolgáltatva az Ukrajnában élő mintegy 150 ezer lélekszámú magyar kisebbség, kezdve a nyelv- és oktatási törvény által a magyar nyelvhasználathoz való jog korlátozásán át egészen a magyar nemzeti zászló kitűzésének tilalmáig.

Magyarország elítéli a háborút

A magyar kisebbségi létet érintő nehézségek ellenére a magyar kormány számára mindig is egyértelmű volt, hogy Magyarország melyik oldalon áll ebben a fegyveres konfliktusban. A magyar kormány újra és újra hangsúlyozta, hogy bár az őshonos magyar közösség problémái súlyosak, ugyanakkor a háborús időkre tekintettel az anyaországnak mindezt most háttérbe kell szorítania, hiszen az ukránok ebben a helyzetben sokkal nagyobb nehézségeken mennek keresztül. A magyar kormány már a háború első napjaiban a lehető legélesebben elítélte az Ukrajna elleni orosz agressziót. Magyarország feltétel nélkül elkötelezett Ukrajna függetlensége és területi integritása mellett, a kormány ezt több alkalommal is megerősítette.

Mi több Magyarország támogatja Ukrajna EU-tagságát. Novák Katalin köztársasági elnök többszöri Ukrajnában, ezen belül Kijevben tett látogatása során demonstratívan hangsúlyozta Magyarországnak a megtámadott Ukrajna iránt való elkötelezett támogatását.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. június 27. 10:42
Egy okkal több, hogy Magyarország ne Ukrajna szomszédja legyen.
nick89
2023. június 27. 09:59
Szombaton mit nyilatkozott a pohos és a zselésfejű az orosz puccskísérletről? Belinkeli, aki tudja? Kösssssssssz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!