Szabó Tímeáról majd elválik

2023. március 09. 18:56

Jó lenne legalább az alapokat érteni, mielőtt családról, házasságról, mások válásáról értekezik egy közszereplő.

2023. március 09. 18:56
null
Vágvölgyi Gergely
Mandiner

Varga Judit válásán csámcsogott kissé a minap Szabó Tímea. (Azok kedvéért, akik egészséges távolságból figyelik a magyar pártpolitikai arénát, megjegyezzük: ő, mármint Tímea, egy – papíron legalábbis mindenféleképpen – létező párt vezető személyisége, legalább 0,2 százalékos országos támogatottsággal, ráadásul parlamenti képviselő, sokszor kiabál az Országházban.) E csámcsogás keretében a baloldali szellemi térben nagy ünnepnek számító nőnapon (gyökerei a dicső munkásmozgalomra vezethetők vissza) sikerült az egyik politikusnőnek rúgnia egyet a másik politikusnőbe, indulatának egyetlen valós oka pedig mindössze az volt, hogy pályatársa a parlamenti patkó túloldalán foglal helyet. 

Szabó Tímea közösségi bejegyzésében elismeri ugyan, hogy a válás magánügy (tegyük kezünkre a szívünket: tényleg az!), de ezután azonnal közügyként próbálja meg tálalni azt, mintha ez a dráma (minden válás mélységesen mély dráma) ránk tartozna, mindannyiunkra, nem pedig az érintett családra. Egyszerre pedig alkalmat lát arra is, hogy rugdossa kissé azokat, akik a konzervatív, horribile dictu keresztény értékek alapján gondolkodnak fontos kérdésekről (is). 

Mintha lenne bármiféle ellentmondás aközött, ha egy politikai közösség értékrendszerében kiemelt helyet foglal el a házasság intézménye (csak konzervatívan, természetesen: férfi és nő között), valamint a család mint a társadalom legalapvetőbb és legfontosabb eleme, és aközött, ha e közösség egyik-másik tagjának személyes életében valamiféle tragédia következik be.

Ismerek sok elvált embert, közülük kevesen mondják azt (leginkább azok, akikben még friss a seb, nagy a fájdalom), hogy a házasság rossz, az őszintébbek hamar belátják önmaguk és mások előtt is, hogy abban a konkrét házasságban működtettek rosszul dolgokat.

Tímea számára ez még nem vált felismerhető igazsággá. 

A liberális politikus némiképp mégiscsak hagyományhű: híven ragaszkodik önnön szokásaihoz, például abban, hogy e tematikában következetesen csúsztat. Arról értekezik például, hogy azok, akik osztják az igazságügyi miniszter által is vallott értékeket, és a társadalom jó működéséhez ezeket elengedhetetlennek tartják, azok úgy tekintenek a házasságra, mint az egyetlen „Isten és ember előtt elismert életformára”.

Hogy ez mekkora butaság, azt azok látják csak igazán, akik nagyra értékelik a házasságot, azaz ennek a szellemi értékközösségnek a tagjai, ennélfogva pedig pontosan tudják, mennyi kincset hordoznak más életformák is (a teljesség igénye nélkül eszembe jut például a papi cölibátus, vagy a szerzetesi hivatás is).

Mi csupán azt mondjuk, a házasság óriási kincs, nagy ajándék, ami sok kihívással jár ugyan, önfeláldozást kíván, és olykor rázós ügy, de nagyon, nagyon megéri a sok befektetett energiát, mert amit adni tud, az tényleg csodaszámba megy. Éppen ezért védjük olyan nagyon: nem szeretnénk, ha lerángatnák a sárba, ha degradálnák. Mert véletlenül sem kell mindent erőszakosan „újragondolni” és „újraértelmezni”, mintha kizárólag a XXI. század progresszív embere volna képes a fogalmakat érvényes és jó tartalommal megtölteni. És éppen ezért tudunk mélyen együttérezni azokkal (és nem ítélkezni felettük!), „akik házasságukban és családi életükben hajótörést szenvedtek”.

Hogy ki válik el, az magánügy. Az is, hogy miért. Ha valaki segítségért kiált, kötelességünk megadni azt neki. S hogy legalább az alapokat megérti-e valaha Szabó Tímea? Az majd elválik. Mindig van remény!

Varga Judit válik

„Varga Judit válik. Ez ugye alapból magánügy, leginkább a "kit érdekel" kategória. A jelen magyar nyilvánosságban viszont legalább két oka is van annak, amiért mégsem az. Az egyik, hogy a kormány a nagykereszténykonzervatívság jegyében lépten-nyomon a házasság szentségét hangoztatja, a Fidesz családpolitikai "sikerének" pedig egyik visszatérő mértékegysége az adott évben megkötött házasságok száma (mondjuk a sokkal értelmesebb gyerekszületésszám helyett).

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd 

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sámson
2023. március 12. 22:09
Vágvölgyi úr, A papi cölibátus CSAK akkor érték, ha Istentől kapott ajándéka van rá valakinek. Űgy nem érték, ahogy a Hodász Andrást megrontó római katolikus pap élt, több kisfiút megrontva felszentelt római katolikus papként. Pedofil papoknak nem érték a cölibátus, hanem fedőtörténet, hazugság. És nem Hodász András az egyetlen, aki pedofil papok áldozata lett kisfiú korában sajnos. "De ha magukat meg nem tartóztathatják, házasságban éljenek: mert jobb házasságban élni, mint égni." (Biblia) Mellesleg a római katolikus papok sem értenek sajnos a házassághoz, lévén nincs benne gyakorlati tapasztalatuk. 2 Szükséges annakokáért, hogy a püspök feddhetetlen legyen, egy feleségű férfiú, józan, mértékletes, illedelmes, vendégszerető, a tanításra alkalmatos; 3 Nem borozó, nem verekedő, nem rút nyereségre vágyó; hanem szelíd, versengéstől ment, nem pénzsóvárgó; 4 Ki a maga házát jól igazgatja, gyermekeit engedelmességben tartja, minden tisztességgel; 5 (Mert ha valaki az ő tulajdon házát nem tudja igazgatni, mimódon visel gondot az Isten egyházára?) (Biblia)
Jose
2023. március 10. 20:24
Róbert.N-t és progressort ki kell innen tiltani. Elromlott az egerem, annyit kellett lefelé görgetnem, mert a két barom szarjaival van tele az egész cucc. Hallatlan!
Lajoss
2023. március 10. 18:56
Már két éve el akartak válni,de a Párt nem engedte..:)
loci__
2023. március 10. 16:59
A boszorka arcú kábító szerrel, alkohollal vagy más kemény bódító szerrel erősen terhelt repedt sarkú afgán, usa stb által pénzelt. stupid kurva. Ez mocskos szájú parlamenti sivítozó. sipárgó rohadári kurva érdekes módon még egy nyikkanást sem tett a Magyar Parlamentben a gyermekeink védelme érdekében (valószínűleg a sok kaparása okán), a mocskos pedofil állatok elleni védelme érdekében. Ez a riherongy ribanc, most fényezheti magát sajnos, hogy a HÍR TV PALÁVER és TV1 műsorával egy szintre sikerült felküzdenie magát a saját mélységes mocskából, vagy inkább a HÍR TV és az M1 süllyedt le szabó tímea mocskos erkölcsi szintjére. Ma végre valahára sikerült a PALÁVER vélemény kimondó műsorába fogadott telefon hívásként bekerülnöm, ott a 03.10. napi műsorukba nem kerülhettem be, mert B.Zsolt pedofil aljas állat gyermek rontó ömlengései (gyermek simogatás, és a gyermek látványa elleni felizgulásait) már több mint 4 hete műsorba adó adó pedofil reklámozó szerkesztő ellen kívántam tiltakozni!! A HÍR TV és az M 1 már majd egy hónapja teszi műsorába ennek az aberrált buzinak szexuális ömlengéseit a reggeli és napi híreibe, nekem ennek ez a gyomromat felháborítja A PALÁVER meg az ott okoskodó szarjankók meg bassza meg a jó kurva anyját,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!