Szív nélkül nincs baloldal

2022. december 11. 09:01

A fölényeskedés viszont egy másik tőke gőgje.

2022. december 11. 09:01
null
Fehér Renátó
Mérce

„A megszerzett intellektuális presztízs – legyen megalapozott vagy megalapozatlan, kiküzdött vagy színre vitt – önérdeke nem mindig áll önmagában. Gyakran adódik öncélja: a fölény. A fölényeskedés verbális vagy nonverbális gesztus, retorikai alakzat, mikroagresszió. A fölényeskedés nem azonos az ismeretterjesztéssel, nem azonos a heves intellektuális kritikával, nem azonos az életkorból, a privilégiumokból és/vagy a szorgalomból származó szelíd tudástöbblettel, hiszen mindezek izgalmas és inspiráló dolgok.

A fölényeskedés viszont egy másik tőke gőgje.

Nem éppen magától értetődő, hogy egy baloldalinak elgondolt közegben a fölényeskedésnek hogyan is lenne teoretizálható helye és jelentése. Tehát és lényegében: értelmezhetetlen. Nem megengedhető, hogy potenciális (mozgalmi) résztvevőket némaságba, terek és közösségek elhagyásába vagy elkerülésébe kergessen az az állandósuló gyomorgörcs, az informális vagy nyilvános csuklóztatásnak és megalázásának az a fenyegetése, amelyet mások intellektuális arroganciája, műveltségi fölényeskedése kivált.

Nem lehetnek kevesebben a baloldalon egyéni fölényes tetszelgések miatt!

Mert a fölényeskedés nemcsak a politikai ellenfélre csap le, hanem – még gyakrabban (!), a baloldalon ma alig se értelmezhető pozícióharc jegyében – a szövetségesre is. És ez nem csupán udvariassági, nyelvhasználati vagy vulgárpszichológiai tünet vagy kérdés. Gyakorlati, stratégiai, taktikai, politikai jelentősége van: az intellektuális fölényeskedés ugyanis bénít, megoszt, atomizál, gyengít bármilyen mozgalmat, közösséget, mert egyszerűen megveti annak kevésbé olvasottnak vélt tagjait. A fölény megveti a tömegeket, a fölény arisztokratikus. Így tehát a fölény akkor is romboló és reakciós, ne legyünk naivak, ha adott esetben szókincsében éppen marxizál.”

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secerror
2022. december 12. 15:57
"az intellektuális fölényeskedés ugyanis bénít, megoszt, atomizál, gyengít.... marxizál." Úristen, Renátó, te látod magad? Nem pont ezt teszed? Nem lenne jobb, ha csak verseket írnál? Azok se túl acélosak, de legalább kevésbé tűnsz tőlük balfasznak. Hogy tudtál ide betagozódni, ultrabalos dalosnak állni? A Mérce nevű propagandalapba publikálni több mint szégyen. Ha majd felnősz, lehet, te is köpsz miatta, ahogy most én.
johannsebastian
2022. december 11. 21:55
Dehát nincsen nemzeti baloldal - Schiffer kiszállt a politikából, a maradék baloldal pedig globalista, internacionalista, föderalista, a posztnemzeti társadalom elkötelezettje, és a hatalamat még a népnél is jobban szereti. Mit várunk akkor?!
Kala pál
2022. december 11. 18:47
Ott van nektek Fletó, szív az rendesen.
nyugalom
2022. december 11. 18:27
Ki ez a barom? Latjuk, mennyire aggódnak a magyarokert!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!