Csak kivételes esetben érhető el 2030-ra Orbán Viktor demográfiai célja

2022. október 18. 11:03

A diplomások körében a legmagasabb a gyerektelenek aránya. Interjú.

2022. október 18. 11:03
null
Spéder Zsolt
hvg.hu

„Csák János kulturális miniszternek, állítása szerint, álmatlan éjszakákat okoz a termékenységi ráta, Orbán Viktor pedig kiterjesztené a gyereket vállaló nők szja-mentességét. Örül, hogy a népesedés témája ennyire pörög a közéletben?
Mint minden társadalmi problémát, így a népesedési kérdéseket is többféle módon lehet megközelíteni; magánjellegű, tudományos és politikai is lehet a keretezés. Alapvetően jó, hogy sok szó esik róla, mert rengeteg tévhit él a köztudatban a termékenységről, illetve jelzi, hogy társadalmi igény van a demográfiai tudásra.

Nem lehet kontraproduktív, hogy állandóan felszínen tartják a témát? Nem érezhetik úgy az emberek, hogy beleszólnak a legszemélyesebb döntésükbe?
A szociológushallgatóim mondogatják, hogy ők nem azért házasodnak és vállalnak gyereket, mert anyagilag előnyös, hanem mert szeretnek valakit – vagyis szerintük lehet kontraproduktív. Mivel nem ismerek vizsgálatot arról, hogy van-e annak hatása, ha valamiről sokat beszélünk, az én válaszom az: nem tudom. A személyes döntéseket inkább az intézkedések befolyásolják.

Már látni, hogy az idén kevesebb gyerek születik, mint tavaly. Ez még mindig a Covid hatása?
Az alacsony gyerekszám legfontosabb oka az, hogy folyamatosan és radikálisan csökken a szülőképes korú, 15–49 éves, ezen belül is a gyermekvállalás szempontjából legfontosabb 20 és 39 év közötti nők száma. Emellett a Covid is belejátszott abba, hogy az idén volt néhány olyan hónap, ami negatív rekordot hozott a születések számában, bár a gyermekvállalási hajlandóságot tekintve volt már alacsonyabb szint is. A demográfusok többsége azt várja, hogy a párok nagy része bepótolja az elhalasztott gyerekvállalást, ha a Covid-krízis nem tart túl sokáig.”

Nyitókép: MTI / Kovács Attila

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsanett-kúnrum
2022. október 18. 18:23
Én csak aztat tudom, hogy gyerektelenül kényelmesebb, eggyel talán valószínű
bölcsbagoly
2022. október 18. 16:41
Pl, az egyik nagy budapesti múzeum régi és jelenlegi munkatársainak többsége legalább három gyerekkel rendelkezik! Igaz, nem szociológusok, vagy más büfészakosok, hanem reál szakterületen végeztek s nemcsak diplomások, hanem többségük doktori tudományos fokozattal is bír! Vagyis, Spéder elvtárs, pofátlanul hazudsz!
bonafidesupraman
2022. október 18. 16:10
Coci és büfé szakon végzettek nem akarnak keveredni...
opht
2022. október 18. 15:58
Feleségemmel ketten együtt 7 diplomával és 3 gyerekkel rendelkezünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!