Anyának lenni Isten egyik csodája és misztériuma

2022. május 01. 13:00

A gyermek egy nagy, bátor igen az életre és a jövőre.

2022. május 01. 13:00
null
Szentkirályi Alexandra
Vendégszerző

„Az anyák ha észreveszik, hogy már csak négy szelet pite maradt a tányéron öt emberre, azonnal közlik, hogy amúgy ők sosem rajongtak a pitéért – ez az idézet jól megfogja az anyaság lényegét.

A legszebb szó, amit életemben hallottam: mama. Anyának lenni téren és időn, szokásokon és szerepeken túl ugyanazt jelenti: Isten egyik csodája és misztériuma, amiben minden édesanya osztozik. Két emberből egy harmadik, önálló ember születik. Hogy van valaki, aki miatt teljesen átrendeződik az élet perspektívája, és az anyaság, a szülővé válás prizmáján keresztül alakul újjá.

Minden alkalommal szívbe markoló élmény számomra az ukrán háború elől menekülő édesanyák látványa, akik a gyermekeikkel úgy érkeznek meg hozzánk, hogy maguknak alig pakolnak valamit a csomagjukba, de a gyermekeiknek szinte mindent elhoznak. Mi ez, ha nem a feltétel nélküli szeretet, a legteljesebb odaadás mintája?

Vélhetően mindannyian küzdünk azzal a sokszor riasztó érzéssel, hogy nem tudunk mindent tökéletesen csinálni, pedig a legjobbat szeretnénk megadni a gyermekünknek. Tudom, hogy sokaknak nem vagy csak nagyon nehezen adatik meg egy gyerek, mások pedig nélkülük is teljesnek érzik az életüket, de számomra semmi nem hasonlítható ahhoz az érzéshez, amit az anyaságtól kapok. A gyermek nem más, mint remény. Egy nagy, bátor igen az életre és a jövőre.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2023. december 27. 15:58 Szerkesztve
Ha eltekintünk a naiv illúzióktól, akkor be kell látnunk, hogy az emberi faj (kivéve engem természetesen) ragadozó és ragadozó autmatizmusok vezérlik a szaporodásban is a szelekciói is ragadozó jellegűek. Manapság már az orvosi tudás is besegít ebbe a szelekcióba tömeges abortuszokkal, tehát a szelekció méginkább kiterjedtebb és méginkább szembemegy egy patriarchális társadalom elvárásaival, így a férfi nem uralkodó lesz a társadalomban, hanem jogfosztott. Mindenképpen béranya rpogramra volna szükség, hogy azon férfiak kik elszenvedték a durva szelekciót, tehát lehetséges utódaik utódok abortusz áldozata lett, kapjanak lehetőséget ha magánéletük nem úgy alakult a továbbiakban egy államialg támogatott béranya programra.
pemete jakab
2022. május 01. 23:32
"A gyermek nem más, mint remény. Egy nagy, bátor igen az életre és a jövőre." Sírba viszel az örökös szófogadatlanságoddal.
pemete jakab
2022. május 01. 23:29
"Az anyák ha észreveszik, hogy már csak négy szelet pite maradt a tányéron öt emberre, azonnal közlik, hogy amúgy ők sosem rajongtak a pitéért" Az apák, ha észreveszik, hogy négy pite van öt gyerekre, inkább megeszik az összeset, a gyerekek úgyis csak összevesznének rajta.
llnnhegyi
2022. május 01. 19:23
Nagyon szép Alexandra Anyuka! Mint mindenki más Anyuka, gyermekének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!