Sikerült-e az Orbán-rezsimnek új kulturális elitet és kánont teremtenie?

2022. február 08. 11:10

A művészet területén az Orbán-rezsim 12 év alatt nem tudott új kánont létrehozni.

2022. február 08. 11:10
null
Konkol Máté
Mérce

„A művészet területén tehát az Orbán-rezsim 12 év alatt nem tudott új kánont létrehozni, csupán új intézményeket és új pályázati feltételeket – ezek tartóssága azonban megkérdőjelezhető.

A közoktatás, az egyetemek és a tudományos élet fölötti szinte teljes irányítás mindazonáltal teljes generációkra és évtizedekre meghatározza majd a magyar szellemi életet. A kár e pillanatban még felmérhetetlen.
Ráadásul – amiről a kötet a témaválasztása okán sem szól – a széles értelemben vett kultúra változásai legalább annyira nagy hatással vannak az ország állapotára.

A Kultúrcsaták 500 fős mintájában megvizsgált 10 legtekintélyesebb elittag közül csak öt személyt ismer a megkérdezettek legalább 50%-a (144.). A társadalom többségét sem a »magas«, sem a »szűk« kultúra nem foglalkoztatja annyira, mint a széles értelemben vett kulturális gyakorlataik: legyen az a közösségi média, a bulvár, a populáris zene vagy a bulikultúra.

Talán az efféle és ezekhez hasonló hétköznapi habitusok politikájának mélyebb elemzése adna pontosabb képet a mindennapi kultúrharcainkról.

Kristóf Luca (2021): Kultúrcsaták: Kulturális elit és politika a mai Magyarországon. Budapest: Gondolat Könyvkiadó.”

Nyitókép: MTI Fotó: Miniszterelnökség

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orygabor
2022. február 09. 08:23
Mármint milyen kárról beszél? Amit a bolsevizmus okozott?
Csomorkany
2022. február 09. 07:36
Igazából ez hülyeség. Igenis van egy jellegzetes építészet a 2010-es években. Van egy halom rendberakott, vagy akár egyenesen újjáépített műemlékünk, és ténylegesen olyan új épületek is, mint a Zene Palotája meg az amúgy általam is gyakran átkozott stadionok, stb. Egy vidéki város közepén egy csomó FIDESZ-időkben megvalósult építkezést lehet látni, és fölismerhetően van saját stílusuk. Barátságosak, funkcionálisak, egy bizonyos bátorság van bennük, hogy van miért építkezni.
Varga László és akkor mi a picsa van
2022. február 09. 00:59
Nem csoda, hogy az Orbán-kormánynak nem sikerült 12 év alatt a magyar kultúrának teret kiszakítani Magyarország közéletében, hiszen a galíciánerek 1876 óta elfoglalták, s minden velük konkuráló eszme képviselőjét kiirtották, fizikailag megsemmisítették. Ne adják itt most a hülyét.
123321
2022. február 08. 20:05
Az a baj, hogy a megújult rendszerben tanulni is kéne. Valamit letenni az asztalra. Abból pedig kurva szarul áll a kommunista örökségből élő, lusta mocsok fajtád...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!