Tényellenőrök diktatúrája

2021. szeptember 08. 22:25

Itt van a nyakunkon a gondolatrendőrség, az orwelli világot idéző, jóságos komisszárok.

2021. szeptember 08. 22:25
null
Pálfalvi Milán
Pálfalvi Milán
Magyar Nemzet

„Itt van a nyakunkon a gondolatrendőrség, az orwelli világot idéző, jóságos komisszárok. Úgy hívják őket újbeszélül, hogy független tényellenőrök. A virtuális életünket meghatározó, azt keretbe foglaló Facebook nemrég kinevezett cenzorainak elvileg az lenne a feladatuk, hogy kiszűrjék az álhíreket. Elvileg. Állítják ugyanis, hogy mindez a mi védelmünket szolgálja, de a gyakorlat nem ezt igazolja. Csak az elmondásuk szerint objektív és szabályszerű, hogy kit, mit, mikor és miért korlátoznak, tiltanak le vagy tesznek láthatatlanná. Legyen az akár a sarki fűszeres vagy maga az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Ez ám az egyenlőség! – mondják a liberális progresszió nevében. Persze mi tudjuk, ez milyen egyenlőség. Olyan, mint a függetlenségük. Hiteltelen, kilóra megvett, tisztség jár érte és hatalom.Nekik az egyenlőség azt jelenti, hogy mindenkit egyenlően megbüntetnek, ha az érdekük azt diktálja. A függetlenség látszatára pedig már nem is igazán adnak. Nem kell például sokat keresgélni az interneten, hogy kiderüljön, ki pénzeli a cenzúrát. Ennek beismerését persze hiába is várnánk tőlük, inkább eufemizálnak vagy egyszerűen csak hazudnak. Magyarországról is választottak döntőbírót. Micsoda véletlen – mondhatjuk némi iróniával –, éppen a „nincs másik”-os Index egyik exkollégája a kiválasztott, vagyis a független tényellenőr. Ideológiailag bele is illik a képbe, hiszen világszerte Soros-pénzből finanszírozott embereken és szervezeteken múlik, mi mehet át a rostán és mi nem, ők diszponálnak teljhatalommal a rendszer felett. Ezek tények. Bárki ellenőrizheti saját maga személyesen, fizetett ellenőrök kéretlen beleokoskodása nélkül.

Az algoritmus valódi működéséről persze nincs teljes információnk, de alapos okunk van azt gondolni, hogy egészen elképesztő módszereket alkalmazhatnak arra, hogy kit, mit és hogyan hozzanak előnyös vagy hátrányos helyzetbe. Ennek egyik általános bizonyítéka az az elrettentő tény, hogy a közösségi média a világ legtermészetesebb lépésének tartja, hogy a progresszívnak mondott, valójában álliberális szemléletet mindenkinek el kell fogadnia. Legalábbis, ha felhasználóvá szeretne válni, vagy az szeretne maradni. Ezzel pedig a világ nagy része hiá­ba vitázna, ha lehetne. Nem lehet. Ez bizony kőkeményen a tolerancia diktatúrája. Ezért van az, hogy a normális, az elfogadott, a többség által fontosnak tartott, ami egyébként természetes, az a részükről nem támogatott, hanem legfeljebb megtűrt vagy tiltott, leginkább pedig fortélyosan elhallgatott. Ezzel szemben, ami progresszív, még ha obszcén is, az sérthetetlen. Ez a kettős mérce orwelli megtestesülése, amit a hagymázas, negédes „mindenki egyenlő” hazugsággal sem tudnak leplezni.

Szellemi értelemben egy tömegpusztító atombombát dobnak az emberiségre, amelyre egy mosolygós szívecske van felfestve. 

Ehhez pedig vagy tapsolsz, vagy hallgatsz. Ma még elég csak hallgatni ahhoz, hogy ne tiltsanak. Ki tudja, lehet, hogy eljön az az idő, amikor kötelező lesz lájkolni, amit az algoritmus felkínál, vagy lájkolja is majd helyetted, hogy ne kelljen gondolkodnod. Addig pedig a programozott műveletsor elvégzi a piszkos munka nagy részét. Igaz, kellenek a jó elvtársak is, a feljelentgetők, a trollok és persze a döntőbírák, a független tényellenőrök. Helló, szép, új világ! Cenzúra ez, csak durvább, mint amilyen eddig volt. Kinek ne lenne ismerős az a gyakorlat, amit a Facebook letiltás címén tesz? Trump letiltása is azt jelzi, itt valami nagyon nincs rendben. A rendszer persze korábban is tett elfogadhatatlan, a helyi törvényeket felülíró lépéseket, de az amerikai elnök elnémítása mutatta meg igazán a techóriások valódi hatalmát. Legtöbbünknek persze van saját élménye is.”

Fotó: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2021. szeptember 09. 23:17
Per pillanat ugyanolyan mocskos cenzorok vagytok a covid propagandátokkal és az ivermektin elhallgatásával mint a sokat szidott tényellenőrzők
mokány
2021. szeptember 09. 09:36
Egykor az ügynökök az utcán füleltek . A birka nép tudja , hogy megfigyelik , mégis online pofázik .
august
2021. szeptember 09. 06:38
Facebook a 20-21. századi Pravda, Szabad Nép, Népszabadság, Népszava, Index, Telex, 444, és így tovább a végtelenségig. ------------- :) A libsibolsik, ahol, amelyik országban elveszítették a médiafelületeken a "kapuőri" pozíciójukat, azt most a virtuális térben nemzetközi segtséggel újra megszerezték. Vagyis ők mondják meg újra, hogy ezen felületeken mi jelenhet meg. -Mindeközben nyomják a sajtószabadság haláláról szóló propagandát.
Anti-liberális
2021. szeptember 09. 06:34
Ugye tudjuk, hogy a tényellenőrökre elsődlegesen nem politikai téren van szükség?(bár ez is politizálódik, mint sajna minden...) A sok Facebook-os, idióta félinformációt nem lehet engedni minden további nélkül terjedni. Alább két link. https://tenykerdes.afp.com/http%253A%252F%252Fdoc.afp.com%252F9LM29N-1 https://tenykerdes.afp.com/http%253A%252F%252Fdoc.afp.com%252F9GF88W-1
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!