Uniós újbeszél: a kudarc az siker

2021. május 13. 07:10

A bizottsági elnök szerint az EU-s vakcinapolitika sikeres. Nos...

2021. május 13. 07:10
null
Szilvay Gergely
Mandiner

Vajon mit olvas Von de Leyen asszonyság, az Európai Bizottság elnöke? Ezen töprengtem a minap. A töprengés oka az EU-s vakcinaakció sikeréről szóló leyeni tétel volt. És azért is töprengtem rajta, mert tudjuk, hogy a politikusoknak vannak meghatározó olvasmányélményeik – már nem a gyermekkori leányregényekre, indián- és kalóztörténetekre gondolok, hanem azokra, amelyek a politikához való hozzáállást, a politikacsinálásban való jártasságát alakították.

Van az a téves elképzelés, hogy a politikus politológiát és politikaelméletet tanult,

nagy politikafilozófusokat kellene olvasgatnia, valamint megfogadni a szabadon lebegő értelmiségiek tanácsát. Az értelmiség, ami a politikus fülébe sugdos, kis angyalkaként vagy ördögöcskeként végzi e tevékenységét, kezében friss olvasmányélményekkel és klasszikusokkal. Utóbbiak persze most épp újraíródnak, legalábbis nyugaton, de nálunk még van raktáron a nyolcvanas évekből, az elvtársak itt már előre kicenzúrázták a klasszikusokat, kihúzták Istent, betették az osztályharcot. A kortársak meg bizonyára a szociológiai folyóiratok világmegváltó igényű, ám depresszív hangvételű tanulmányait jelentik, Replika & Co. 

Tehát az értelmiségi szabadon lebeg, mint angyalka vagy ördög, és így egyszerre tudja lenézni a politikust annak műveletlenségéért (hiszen nem olvassa a legújabb Q1-Q2 vakonduplalektorált folyóiratok tanulmányait, és sugdosni a fülébe a megváltó igét, mely alászáll a mennyből, azaz kipattan a lebegő fejből). 

Ha a politikusnak van esze, akkor a hallása sugdosás közben szelektív, vagy olyan értelmiségiekre hallgat, akik nem lebegnek szabadon, hanem be vannak gyökerezve, de az már ugye nem függetlenség. 

Mindenesetre a politikus a saját szakmájával kapcsolatban visszaemlékezéseket szokott olvasni, meg Peloponnészoszi háborút, Boston Politicsot, illetve Keresztapát – bár azt inkább nézni szokták. Kinek mi a kedvence.

Én nem tudom, hogy az 1984-et valami angyalka ajánlotta-e Von der Leyen asszonyságnak, vagy személyes kedvenc, de minden jel szerint ő a politikai kommunikáció terén George Orwell sorvezetőjét használja.

Abban van az újbeszélnek elkeresztelt kommunikációs technika.  

Biztos szabadságon voltak épp a kommunikációs tanácsadók, hacsaknem épp oltakoztak, oltakozás után lábadoztak, vagy Leyen asszonyság visszasugdosott az angyali és ördögi fülekbe, hogy „1984”, és viszonozta a tanácsokat. A kérdés az volt, miként is lehetne kommunikálni az EU vakcinaügyi szerencsétlenkedését. 

A szerencsétlenkedés, amit EU-s újbeszélül sikernek hívnak, azzal kezdődött, hogy a bizottság EU-s szinten akart minden beszerezni, majd nem adta ki a vakcinaszerződéseket és vitába keveredett az AstraZenecával, eközben pedig politikai alapon keresztbe tesz a keleti vakcináknak. Ezt azonban egyre több tagállam ignorálja, és vásárolja tonnaszámra a Szputnyikot meg a Sinopharmot. Legutóbb már az a Németország is beállt a sorba, ami egyébként szinte egyenlő az EU-val, már ha az EU-s akaratképzés kacskaringós útjaira gondolunk. Itthon, mint írtuk, ha kivárnánk a töketlenkedést, 1,7 millióval kevesebb beoltottunk lenne, a beoltottsági arány pedig 44 százalék helyett 27 százalék. Na, az épp az uniós átlag.

Ehhez képest Von der Leyen asszonyság arra büszke, hogy az EU-s országok 200 millió vakcinát exportáltak máshová – sokszor ignorálva saját polgáraik igényeit is. Eközben azt, hogy mennyit importáltunk, például keleti vakcinát, nem említette. Kivitel oké, behozatal nem. 

Megint bebizonyosodott, hogy a helyi szint gyorsan cselekszik,

a bürokraták brüsszeli behemótja viszont lassan emeli mancsait, miközben pislogva próbálja kigondolni, mit is kellene tenni. 

De azért Von der Leyen asszonyság szemrebbenés nélkül bemondja, hogy az EU-s vakcinasztori siker: talán alternatívtörténelem-írásban utazik? Szerintem maximum az a siker, hogy ezek után az EU még egyben van.
 

Összesen 116 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vasalo
2021. május 14. 08:30
Most jelentették be a németek, ha valoban idöben megérkezik a beigért több mint 10 millio adag vakcina 4 forrásbol, akkor junius végéig a lakosság teljes védettsége elérheti a 20% ( most 10%). És ez a 20% német viszonyok között kb.16 millio ember. Ezek 70%, azaz több mint 10 millio öregotthonok , szociális intézmények lakoja, komolyabb utazásra aligha tart igényt. Azaz marad alig 6 millio aki egyáltalán kaphat zöld kártyát ami Europa szégyene. Azt természetesen elhallgatták, hogy akit Astraval most kezdenek oltaní az a második adagot meg a zöld kártyát augusztus végén kaphatja meg. S hol vannak tölük a franciák meg a hollandok?
121212
2021. május 14. 07:08
"a kudarc az siker" Ez olyan, mint hogy felfüggesztettük saját magunkat, ugye, Szilvay?
Csallokoz
2021. május 13. 16:59
Miután lebukott a görög EU biztos a vakcinaszerződések körüli korrupcióval, nyilvánvaló lett a dolog. Ezek a szerződések alkalmatlanok a vakcina szállítmányok folyamatos beérkezéséhez. Emiatt a hiány hatalmas méretű lett. Felelős azonban nincs. Normális körülmények között - ami a politikusok berkeiben eleve kizárt - Az Európai Bizottság elnökének és az egész EB-nak le kellene mondania egy ekkora botrány után. Ehelyett minden a szőnyeg alá lett söpörve.
Tiszafa
2021. május 13. 14:07
"Vajon mit olvas Von de Leyen asszonyság, az Európai Bizottság elnöke?" Mit olvasna... Hát a főnökei ukázát, hogy mire mit kell neki mondania. És már érthető is, hogy miért így nyilatkozik. Nincs ezen mit csodálkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!