Az a demokrácia sosem létezett, amiért a hongkongiak harcoltak

2021. május 25. 18:26

Miért jött létre a gyarmati útlevél (BNO)? És létezett-e valaha demokrácia Hongkongban?

2021. május 25. 18:26
Vas Máté
Mérce.hu

„A különleges közigazgatási területet képező Hongkongban 2018-2019-ben tömegeket megmozgató tüntetések bontakoztak ki a növekvő kínai befolyás miatt. A legtöbb torokból a demokrácia követelése tört elő. Boris Johnson külön publicisztikában jelezte, hogy segíteni fogják az egykori gyarmati állampolgárokat. Legalábbis egy részüket. Mit takar ez a segítség? Miért jött létre a gyarmati útlevél (BNO)? És létezett-e valaha demokrácia Hongkongban? Cikkünk erre keresi a válaszokat.

Kérdések a »legrégibb demokráciához«

Az »egy ország, két politikai rendszer« hajnalán, mielőtt Hongkong visszakerült volna Kínához, az utolsó brit főkormányzó látogatást tett egy elmegyógyintézetben. Drótkerítés mögül szólította meg egy igen jól öltözött ápolt, mindenképp beszélni szeretett volna a gyarmati uralom legfőbb képviselőjével.

A férfi feltett egy kérdést a kormányzó számára: azt hallotta, hogy Nagy-Britannia a világ legrégibb demokráciája, ezzel szemben Kína egy tekintélyuralmi rendszer. Ha ez igaz, hogy lehetséges, hogy a legrégibb demokrácia tekintélyuralmi eszközökkel irányítja Hongkongot, és a vezetőjét a lakosság megkérdezése nélkül jelöli ki?

Egy másik csoportra térve át: közben Chris Patten az átadás előtt kilobbizta, hogy ötvenezer, többnyire magasan képzett helyi hongkongi brit állampolgárságot kapjon. Ezzel a gondosan szelektált csoporttal Kínát igyekeztek türelemre inteni: ha nem tartják tiszteletben az »egy ország két politikai rendszer« alapelvét, a tanult »pénzcsináló« elit továbbáll. Azóta több kínai város akkora fejlődésen esett át, hogy Hongkong, bár kétségtelenül fontos a pénzügyi világ számára, nem tekinthető kizárólagos »koronaékszernek«. Így a nagyobb egészbe integrálása kevésbé kockázatos.

2020 első felében 7,4 millió hongkongiból nagyjából 3 millió rendelkezett BNO-val. Bár a bevándorlási törvénnyel valószínűleg képes lesz Kína megakadályozni a legtöbbek távozását, Nagy-Britannia sok angol nyelvet jól beszélő, képzett egyént nyert, aki felhasználható a Brexit utáni munkaerő-elszivárgás orvoslására is.

Összefoglalásképp elmondható, hogy a gyarmati múlt értékelése megosztja a hongkongi társadalmat, ahogy a tüntetések kérdése, a szociális problémák megoldatlansága, a tőkemozgástól való függés, és egy lehetséges „tiszta” demokráciába vetett hit is, amely egyesek szerint inkább kínálna megoldást gondjaikra, mint a jelenlegi anyaországba visszaépülő, nacionalizmust messzemenőkig elváró rendszer.

Közben kijelenthető, hogy a gyarmati időszak alatt felépülő üzleti központ és az egyre inkább ledózerolt „egy ország két politikai rendszer” Hongkongja embertelen körülményeket készített elő és tart fenn.

A BNO ugyanúgy a gyarmati múlt hagyatéka, ahogy a kialakult jelenlegi helyzet is mélyen gyökeredzik a britek uralmi gyakorlatában és abban a gazdasági jelenvalóságban, amelynek Peking és London ugyanúgy részei. És ezeken a tényeken a kínai agresszió mértéke és intenzitása sem tud változtatni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. május 26. 17:38
Amikor lejáróban volt a brit mandátum ideje, Hong Kong üzletemberei Ausztráliához folyamodtak, hogy az adjon el nekik egy szigetet, amire ők felépíthetnék az új Hong Kongot és így aki akar eljöhetne vörös Kína karmai elöl. Az ausztrálok azonban ebbe nem mentek bele. Féltek a vörösök haragjától.
Box Hill
2021. május 26. 17:34
"hogy lehetséges, hogy a legrégibb demokrácia tekintélyuralmi eszközökkel irányítja Hongkongot, és a vezetőjét a lakosság megkérdezése nélkül jelöli ki?" Úgy lehetséges, ahogy Ausztráliában is, a világ egyik legélhetőbb társadalmában csinálják. Amelynek fejlett demokráciáját nem szokták megkérdőjelezni. A gyarmattartó királynő képviselőjét, a kormányzót nem választják, hanem a választott miniszterelnök ajánlja a kormányzójelöltjét a királynő elfogadására.
MZperXXL
2021. május 26. 08:08
Nekem a (teljes!) cikkből ez a mondat a legérdekesebb: "Akik az átadás után születtek, jóval pozitívabb véleményt alakítottak ki a gyarmati időszakról. " Ugyanez a helyzet Magyarországon is: aki nem élte át (a fiatalság és az ideköltözött külföldiek), az sokkal pozitívabban viszonyul az MSZP-hez, DK-hoz. Aki átélte, hogy emelkedett a bruttó fizetése, de mégis csökkent a nettója; egy évben többször emelkedett az energiahordozók ára; könnygázzal füstöltek az orra alá és meggumibotozták, miközben az unokáival sétált az utcán; hazudtak neki "reggel, délben, meg este", de "ha nem tetszik, akkor el lehet menni ebből a kurva országból", az nem kívánja vissza a hűlő lábnyomát sem a népnyúzóknak. Aki nem élte át, annak bármit be lehet beszélni, csak azt látja, hogy milyen szépen beszél ez a vicces bácsi.
Pandaka pygmaea
2021. május 25. 21:02
"Összefoglalásképp elmondható, hogy a gyarmati múlt értékelése megosztja a hongkongi társadalmat, ahogy a tüntetések kérdése, a szociális problémák megoldatlansága, a tőkemozgástól való függés, és egy lehetséges „tiszta” demokráciába vetett hit is, amely egyesek szerint inkább kínálna megoldást gondjaikra, mint a jelenlegi anyaországba visszaépülő, nacionalizmust messzemenőkig elváró rendszer." Oké. És?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!