2x7 érv Teleki öngyilkossága mellett

2021. április 01. 09:25

Holnapután, április 3-án lesz 80 éve, hogy Teleki Pál magyar királyi miniszterelnököt holtan találták a budai Sándor-palotában lévő lakosztályában.

2021. április 01. 09:25
Ablonczy Balázs
Facebook

„A.: előzmények

  • Teleki három embernek hagyott búcsúlevelet : a feleségének, a kormányzónak (egy rövidet és egy hosszabbat) és Incze Péternek, a titkárának (ez néhány éve került elő). Utóbbit nem az utolsó éjszakán írta valószínűleg, de itt utal a legegyértelműbben szándékaira.
  • Legalább egy öngyilkossági kísérletéről és két idegösszeomlásáró tudunk.
  • A miniszterelnök élete utolsó két évtizedében vesebajai miatt súlyos betegen élt.
  • Hozzá közelálló politikusok, értelmiségiek előtt gyakran beszélt öngyilkossági gondolatairól.
  • A halálát megelőző napokban értesült édesanyja és felesége súlyos betegségéről, és vélhetően gyermekei házasságának felbomlásáról.
  • A szülőföldjének tekintett Szatmárban tett útján szembesült nemzetiségpolitikai elképzeléseinek részleges kudarcával.
  • A jugoszláv válság végzetesen kompromittálta külpolitikáját, amellyel Magyarországot minél tovább távol akarta tartani a háborútól.

B.: körülmények

  • Soha senki nem állította, hogy saját szemével látott volna németeket bemenni a Sándor-palotába 1941. április 2-ról 3-ra virradó éjjel.
  • Családtagjai és közeli munkatársai csaknem egységesen az öngyilkosság mellett foglaltak állást.
  • Akik meggyilkolásáról írtak, nagy többségükben tőle távol álló, vagy őt csak felületesen ismerő szerzők/szereplők voltak.
  • Búcsúleveleit minden kétséget kizáróan Teleki írta.
  • A római katolikus egyház bizonyos körülmények fennállása esetén igenis eltemet öngyilkosokat.
  • A helyszínelő rendőrorvos három évtizeddel később is megerősítette az öngyilkosságot.
  • Eddig nem került elő dokumentum vagy hitelt érdemlő vallomás arra vonatkozóan, hogy az RSHA vagy más német birodalmi szerv megszervezte volna a magyar miniszterelnök meggyilkolását.

Vannak persze hiányok: a mai napig nem került elő a halottszemle és Teleki boncolásának jegyzőkönyve. Nem teljesen világos, hogy a pisztolylövést miért nem hallotta meg azon nyomban a Sándor-palota személyzete. Az utolsó éjszaka pontos menetrenddje is megvilágításra vár.

De amit eddig tudunk, az is bőven elég, ahhoz, hogy nagy kételyek nélkül kijelenthessük: Teleki Pál magyar királyi miniszterelnök öngyilkos lett.”

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Armageddon
2021. április 02. 18:57
Miért nem azt cáfolod hogy elsőfokú unokahugát vette feleségül?
Box Hill
2021. április 01. 21:58
Minek hülyéket beszélni? Az ausztráliai közszolgálati rádióban foglalkoztunk egy alkalommal Teleki Pállal. Az adás után felhívott egy hallgatónk, a Perth-ben élő Pál Jenő villanyszerelő, aki 1941-ben inas volt, és elmondta a következőket (betühíven): „Kaptunk egy alkalommal ordrét (rendelést) tőle, mert mi voltunk a házi villanyszerelője, és többször jártam már nála. Kérte, hogy szereljünk be az irodájába és a hálószobájába vészcsengőt, annak ellenére, hogy már volt csengője a hálószobában és az irodában le a portáshoz. De ez egy vészcsengő, ami azt jelenti, hogy erősebb csengő. A vezetékeléssel már megvoltunk, én szereltem Teleki Pál íróasztala alá a gombot, hogy a térdével is meg tudja nyomni. Kifejezetten azt kérte, hogy oda tegyem. A munkát nem tudtuk teljesen befejezni, mert nem volt nálunk a battery (akkumulátor) és a csengő. Ez volt előtte való nap. Másnap reggel körülbelül 7 óra után megjelentünk hármasban (egy segéd és két inas), hogy befejezzük a munkát. Amikor csengettünk a portáshoz, kétségbeesetten kinyitja és mondja ijedten, hogy mi történt az éjszaka folyamán. Úgy este 8 óra tájban jött két német, de nem emlékszem rá hogy mit mondott: civilben vagy egyenruhában. Azt is mondta, hogy Gestaposok voltak, tárgyalni akartak Teleki Pál gróffal, ezért beengedte őket. Éjfél után, amikor kiengedte őket, fölment az irodába, és ott találta Teleki Pál grófot holtan. Ez az egész, amit én abban az időben tudtam, mert nem olvastam újságot, nem is érdekelt nagyon a politika, de akkoriban ez nagyon megütött engem és nem tudtam soha elfelejteni.” Miután így megismertem hallgatónk történetét egy telefon-interjút is felvettem vele a témában. Leadtuk természetesen Ausztráliában, de leadtuk Magyarországon is a Kossuth-rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
Európai téridő
2021. április 01. 18:05
Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Telekit mennyire keserítette el a német nyomásgyakorlás, benne az ország megszállásával való fenyegetődzés, melynek nyomán egyre jobban korlátozódott Magyarország szuverenitása. Nála a Jugoszlávia megtámadásában való kényszerű részbétel tette be a kaput, amely az előzőleg megkötött magyar-jugoszláv barátsági- és megnemtámadási szerződést tette "semmissé".
lofejazagyban
2021. április 01. 17:28
irigylem ezt az Ablonczyt, minden történelmi rejtvényt megold, kiderít. Kicsit foglalkozhatna Zrinyi és Kennedy halálával, esetleg az élet keletkezésével is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!