Úgy tűnik, elbeszéltünk egymás mellett Hont Andrással

2021. február 18. 07:53

Valóban a hatvanas évek lett volna a magyar műszaki értelmiség aranykora?

2021. február 18. 07:53
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

„Úgy tűnik, picit elbeszéltünk egymás mellett Hont Andrással. Én azt hittem, hogy a hatvanas évek teljes szellemi életét nevezte aranykornak, ideértve a műszaki tudományokat, a természettudományokat, a bölcsészettudományokat, a szépirodalmat, a színházat és a szótárak megszerkesztését.

Csak most esett le, hogy speciálisan az alkalmazott, a műszaki és a természettudományok kapcsán gondolt aranykorra – alábbi érvelése legalábbis erre utal: »A lexikonkiadástól a mezőgazdaság gépesítésével összefüggő, széles körben elérhető műszaki szakirodalomig, magas színvonalú fordításoktól gyógyszerészeti kutatásokig nagyon sok minden történt.«

Nos, valóban a hatvanas évek lett volna a magyar műszaki értelmiség aranykora? Tényleg nem a dualizmus, amikor Eötvös Loránd ingája, Jedlik Ányos dinamója és Puskás Tivadar telefonközpontja reprezentálta a magyar szellemet? Biztos, hogy nem az az aranykor, amikor Nikola Tesla Budapestre jön dolgozni? Vagy ha nem a dualizmus, akkor nem lehet, hogy esetleg a két világháború közti Magyarország tudományos értelmisége képezte az aranykort? Szent-Györgyi Albert? Békésy György? Gábor Dénes? Wigner Jenő? Harsányi János? Hevesy György? Mire a hatvanas évek beköszöntött, már egyikük sem volt Magyarországon – nyilván nem értesültek arról, hogy a hátrahagyott Kárpát-medencében épp a természettudományok aranykora zajlik. A második világháború előtt a magyar műszaki oktatás világszínvonalú, a magyar vegyészet pedig világelső volt – a hatvanas évekre ilyesmiről már szó sincs. Persze lehet, hogy én maradtam le valamiről. Csak tudnám, miről!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2021. február 18. 14:25
Puzsérhoz képest két fajta ember van, valaki vagy nem ért vele mindenben egyet, akkor kioktatja, vagy mindenben egyet ért.. de ilyen meg nincsen, még a ma csütörtök van állításban is képes ellentmondást lelni, tehát a lebaszó-kioktató az alapstílusa.
Berecskereki
2021. február 18. 13:18
Puzsér már megint fröcsög. Csak a saját gondolatait mondja, mint a végtelenített magnószalag. A műszaki találmányokról szónokol, holott Hont András ezek alkalmazásáról beszél. Dualizmus kora 1867-1918. Széles körben alkalmazták ebben az időszakban azokat a műszaki, technológiai megoldásokat, termelési tényezőket a dualizmus korában, amit alkalmazásra került az 1960-as években? A széles körbe alatt beleértem a háztartásokat is. Aztán itt van a kultúra fogalma: ,,Az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, a művelődésnek valamely területe, illetve valamely népnél, valamely korszakban való megnyilvánulása. A civilizációval szembeállítva pedig, amely a technikai fejlettséget jelenti, a szellemi javak és a műveltség tartozik ide.,,
Mátyás01
2021. február 18. 12:23
Egy biztos, a komcsik alatt semmilyen értelemben nem volt aranykor. Aki tehetséges volt az már vagy előttük elmenekült, vagy közben disszidált, vagy valami átlag szar melóhelyen vegetált.
Harangláb
2021. február 18. 10:11
A műszaki értelmiség aranykora akkor volt, amit Puzsér mondott.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!