Politikai ellenállás mint önpromóció

2020. december 15. 08:40

Hiába a csatakiáltássá áramvonalasított közhelyek, az impulzusellenzéki értelmiségit újra felhívja majd az RTL Híradó.

2020. december 15. 08:40
Fehér Renátó
HVG

„Az impulzusellenzéki értelmiségi nem politikai döntéshozó, csak szemlélődik. Nem ír politikáról (legfeljebb kommentet), de válaszol, ha kérdezik. És folyton megkérdezik. Az impulzusellenzéki értelmiségi ilyenkor nem nyilatkozik másképp, mint az utca embere, pedig önképe szerint ő szemléletet és véleményt formál. Legfeljebb hűvös szakértő, aki ezúttal is látta-mondta előre, míg az utca embere kapkodva és szívből beszél, így nehezen is fejezi ki magát, indulatos és elkeseredett. Az impulzusellenzéki értelmiségit komolyan veszi a tévénéző, az utca emberét – önmagát – kineveti.

Hiába a csatakiáltássá áramvonalasított közhelyek, az impulzusellenzéki értelmiségit újra felhívja majd az RTL Híradó, ő pedig akkor sem hárítja el a kérdést, ha nincs megvilágító erejű mondanivalója. Eközben nem is kockáztat betevő falatot azzal, ha nem vigyáz a szájára. Ráadásul régóta közismert, tehát tekintélyes odaszóló. A privilégiumok kényelme neki láthatóságot szállít, közönségnek pedig nem új fénytörést, hanem csupán megerősített indulatot.

(A tekintélyelvűség, a politikai ellenfél külsejére való utalgatás, a megvezetett nép lehordásának és kioktatásának sportja és a részvétlen és kegyeletsértő történelmi analógiák mind-mind részei úgy az impulzusellenzéki közbeszédnek, mint a NER-nek, amelynek az impulzusellenzéki értelmiségi természetesen az ellenfele, hiszen a NER bukásának szükségességével és reményével kecsegteti azokat a dühös és kevésbé privilegizált tömegeket, akik figyelnek a szavára.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
quantum
2020. december 15. 22:24
Reenaaatoo, a hvg faknews állócsillaga!
Amerigo
2020. december 15. 10:36
A ballibtardált sajtó egyik titánjának eszmefuttatását olvasták. (Ugyebár csak itt vannak kimagasló, tehetséges zsurnalisták?!) Érti egyáltalán valaki, hogy mi a lényege a firkálmánynak? Mint a székely viccben: ez most valami, vagy valahonnét gyün, vagy valamerre mén?
vendelin
2020. december 15. 09:30
Az impulzusellenzékit a sajátjai megfellebezhetetlen tekintélynek tartják akkor is, ha soha egyetlen jóslata még be nem vált. Elég annyi is, hogy ezek a jóslatok a "rezsim" biztos bukását vetítsék előre. Egyszer csak bejön!
zuerzavar
2020. december 15. 09:24
Ez is a vizet gereblyézi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!