Trianon velünk lesz örökre

2020. június 01. 14:22

A trianoni tragédia nem oldódik meg az EU-s tagsággal.

2020. június 01. 14:22
Ungár Péter
Ungár Péter
Facebook

„»Trianont nem lehet elfelejteni, mert nem is hagyják, hogy elfelejtsük.« Markó Béla

A magyar történelem egyik legsikeresebb korszaka a dualizmus időszaka volt. Ha végignézünk épített emlékeinken egyértelművé válik, hogy a dualizmus a fejlődés, a modernizáció és a középhatalmi státuszunk korszaka volt. Ehhez egy sikertelen forradalom, egy sikeres politikai kompromisszum és egy pragmatikusan gondolkozó politikai csoport kellett.

A kiegyezés volt az, ami megalapozott egy olyan parlamentáris alkotmányos monarchiának, ahol a béke és a jobb életre való törekvés valódi lehetőségek voltak, mert valódi tartalommal bírtak.

Rendkívüli és nagyon traumatikus, hogy ezt az alapvetően sikeres korszakot egy világháború és a trianoni békediktátum zárta le. Trianon tragédiája éppen ezért kettős: megcsonkította Magyarországot és végérvényesen szétszakította az Osztrák-Magyar Monarchiát, ráadásul így Moszkva és Berlin érdekszférájába taszította a régiót.

Az Osztrák-Magyar Monarchia és a történelmi Magyarország szétesése egy olyan geopolitika tragédia volt, ami nagyban hozzájárult a második világháború és a vasfüggöny borzalmaihoz.

A trianoni békediktátum egy eleve elhibázott békerendszer része volt, hiszen alapvető célját, a béke fenntartását sem tudta megvalósítani, továbbá a saját ideológiájának sem tudott megfelelni: Magyarország szempontjából sem az önrendelkezést, sem a népakaratot nem tartotta be. Egy diktátum volt, egy kicsinyes politikai bosszú, amely igazságtalan módon szétszabdalta a történelmi Magyarországot.

Hamisak azok a hangok, akik egyértelműen és direkt módon a magyar politikai elit döntéseivel, nemzetiségi vagy a - legérthetetlenebb módon - szociálpolitikájával hozzák összefüggésbe a trianoni tragédiát – mert bár ezek a politikák vagy döntések lehetnek egyenként vagy összességében hibásak, nem egyszerűen ezek vezettek Trianonhoz.

Ugyanis, ahogy Gerő András mondja

»A történelmi Magyarország 1867-tel, a Habsburgokkal történő kiegyezés nyomán állt helyre. (…) A történelmi Magyarország létét a Habsburgokkal való kiegyezés biztosította, s a Habsburg Birodalom megszűnésével ez a biztosíték megszűnt.«

A történelmi Magyarország szétesése az egyik legfájóbb pontja múltunknak és a jelenünknek. A mai napig úgy élnek magyarok a Kárpát-medencében, hogy számukra a magyar nyelvhez, a magyar oktatáshoz, a magyar kultúrához való hozzáférés nem alapjog és napi küzdelem része. Elfogadhatatlan számunkra, hogy egyes államok vezetői megalázzák és felhasználják őket politikai harcukhoz, hogy az Európai Unióban elfogadott kettős állampolgárság lehetősége nem illeti meg őket és elfogadhatatlan az is, hogy rendszeresen megtagadják őket belföldön, mint a nemzet részeit.

A trianoni tragédiát nem fogja feloldani a jövőbetekintés parancsa, nem oldódik meg az EU-s tagsággal. Az, hogy »ne a múltba, hanem a jövőbe nézzünk« nem elegendő tanács ilyenkor. Trianon a magyarok közösségének közös sérelme, és mint minden nemzetnek nekünk is jogunk van beszélni a közös sérelmeinkről, főleg a századik évfordulón.

Ahogy az EU és a jövőbetekintés sem oldja meg Trianont, ugyanúgy nem oldják meg a tragédiát az összeesküvés-elméletek, a belső kirekesztés: bár könnyű megoldásokat kínálnak, de nem néznek szembe a geopolitikai realitásokkal.

A helyzet sajnos az, hogy nincs megoldása és feloldása a Trianoni tragédiának. Velünk lesz örökre.

A legtöbb, amit tehetünk, hogy tanulunk Trianon tragédiájából. Azt, hogy bármikor bekövetkezhet egy újabb tragédia Magyarországgal, illetve hogy mi csak egy szereplője vagyunk a világpolitikának és éppen ezért senki sem fog a mi érdekeinkért kiállni, csak mi magunk tudunk.

A magyar nemzet egy és bonthatatlan. Vigyázzunk rá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kopott
2020. június 02. 15:01
ennek kéne lennie a kiindulási pontnak minden magyar politikusnak. a mi tragédiánk, Trianon mellett az, hogy mindig volt egy sajnos kellőképpen erős vonal, ami kútmérgezésre mindig kapható volt. Ungárék remélem valami fényt tudnak gyújtani a sötét baloldalon.
bagira
2020. június 02. 11:12
Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy Magyarország az 1944 45 során bekövetkező háborús pusztítás után a nagyhatalmak egyezkedéséből is a lehető legrosszabbul került ki, hiszen ismét elvesztette a lehetőségét annak, hogy az elszakított magyar többségű területeket visszaszerezhesse, sőt, a határon túliak érdekképviseletének terén is tehetetlenné vált. Mindezt tetézte, hogy a szerződés aláírásakor a Vasfüggöny már érezhető módon leereszkedett Európára, a békediktátum pedig a Szovjetunió térhódítása ellen sem nyújtott védelmet, vagyis az emberi jogokról és a nemzeti szuverenitásról szóló pontok később üres szólamokká váltak. A párizsi béke eredményeként Közép Európa ugyanaz a konfliktusoktól és érdekellentétektől szétszabdalt térség maradt, mint volt, annyi különbséggel, hogy 1989-ig egy szuperhatalom zsarnoki uralma elnyomta az egymásnak feszülő érdekeket. 1989 után elvtársak Brüsszelbe szaladtak a második Moszkvába.
bagira
2020. június 02. 10:56
Trianoni gyalázatos emlék addig lesz a magyarokkal még jogtalanul elvett ledarabolt ország részeket nem csatolják vissza. 1945 után tilos volt beszélni említeni róla , magyar nép elől titkolták Párizsban őrzik titokban 7 lakat alatt azt a magyarokat gyűlölő iratokat melyet a nyugati tőkések a kommunistákkal megegyeztek ,magyarokat meg se kérdezték . Pedig nem magyarok robbantották ki a II világháborút , nem magyarok gyilkolták le a 100 millió embert . 1989-ben ehhez magyar gyűlölő nyugathoz csatlakoztunk , nem változtak kirekesztő kapzsi nyugat ismét áldozatait szedi a betolakodók befogadással , a vírus védekezés nem megfelelő voltával. Németek náci kormánya egész Európát felégette még is egyesítették , most már látható kár volt , ismét Európát pusztulásba sodorja. Trianoni szerződés GENOCIDIUM 2020 jár le .
Vakfolt
2020. június 02. 10:04
"A történelmi Magyarország 1867-tel, a Habsburgokkal történő kiegyezés nyomán állt helyre. ... A történelmi Magyarország létét a Habsburgokkal való kiegyezés biztosította, s a Habsburg Birodalom megszűnésével ez a biztosíték megszűnt." Ez a Gerő egy labancimádó hülye. A hadügy és a külügy nem volt a kezünkben, tehát semmiféle történelmi Magyarország nem állt helyre, a Habsburg birodalom lett átnevezve, OMM-ra, hogy jó labanc szokás szerint mással vitessék el a balhét a szemétségeikért. A Magyar Királyság létét az biztosította volna, ha sikerül 67.-ben elszakadni tőlük. Így a labanc kézben levő pénzrendszeren keresztül gyakorlatilag kizsigerelték az országot, és ne felejtsük, hogy ebben az időszakban indult be a románok erdélyi földfelvásárlásának pesti bankok általi támogatása! A kiegyezéssel pontosan az történt, mint az EUba lépéssel, Ausztria belső gyarmata lettünk, de baromira örültünk, hogy a Bach - korszak után szabadon kizsigerelhetjük magunkat. A forradalommal kivívott nemzetközi szimpátia itt indult negatívba fordulóba, a következő ötven évben kialakított a "magyarok elnyomják a kisebbségeket" propagandával, amivel lényegében a labancok szarságaiért vittük el a balhét. Szóval tök jó, gazdasági fellendülés, meg millenium, meg minden, de jobb lett volna, ha megszabadulunk tőlük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!