Megtehettük volna, hogy nem írjuk alá a trianoni békeszerződést

2020. május 27. 16:41

A történészt nem azért tartja a magyar társadalom, hogy kifejezze az érzelmeit, hanem, hogy elmesélje a múltat. Interjú.

2020. május 27. 16:41
Ablonczy Balázs
24.hu

Lehet-e elfogult egy történész?

Az a helyzet, hogy minden történész érzelmileg elfogult. Szereti a témáját, vagy legalábbis érzelmileg viszonyul hozzá. Máskülönben nem megy a dolog.

De talán másképp viszonyul érzelmileg – mondjuk – a 18. századi gömöri jobbágyösszeírások témájához, mint Trianonhoz.

Nem hinném. A gömöri jobbágyösszeírásokhoz is lehet valamiféle érzelmi viszonyulást találni, ha mást nem, a jól végzett munka örömét. Hogy történészként új adalékkal szolgál valaki a 18. századi magyar társadalom történetéhez. Az más kérdés, hogy a laikusokat a jobbágyösszeírások kevésbé foglalkoztatják, mint a Trianon-problematika.

És mennyire kell háttérbe szorítania az érzelmeit egy történésznek, ha Trianonnal foglalkozik? Azzal, ami a mai napig a leghevesebb reakciókat váltja ki a magyar emberekből.

Meg kell próbálnia higgadtnak maradni. A történészt nem azért tartja a magyar társadalom, hogy kifejezze az érzelmeit, hanem, hogy elmesélje a múltat. Úgy, hogy közben történelmet farag belőle, azaz kellően eltávolítja magától.

De eltávolíthatja-e magától Trianont egy magyar történész?

Az egyensúly a lényeg. Ha egy történész minden érzelmét háttérbe szorítja, akkor nem tud hatni. Viszont muszáj tiszta lapokkal játszania, és feltárnia az olvasók előtt, ha bármilyen okból erősen kötődik érzelmileg a témájához. De még ilyenkor is illik hátralépni kettőt, mert történelmet írunk, nem pedig krónikás éneket. Ez mindig egy nagyon finom játék.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2020. május 30. 16:29
Két dolog, amit még meg kellett jegyeznem az amúgy érdekes riportról: 1. A politikai elitnek az aláírás elutasítása kapcsán mérlegelni kellett, hogy ... még a kommunisták vagy Károlyiék is visszatérhetnek... - mint egy fajta rettenet bekövetkeztének esélyét. Mert? Mi lett volna? Talán egy folyamatos társadalmi-gazdasági és politikai hanyatlás húsz éves folyamata, aminek a végén megint egy vesztes háború, anyagi pusztulás, és majd egy millió emberélet elvesztése következett volna? 2. Talán nem véletlen, h a nem magyar történészek nem békediktátumnak nevezik a trianoni szerződést. És talán e tényt figyelembe kéne venni minden korrekt történésznek is. Még, ha hithű magyar is az illető...
antioxi
2020. május 28. 10:47
Amikor ott jártam mindenesetre egy nagyot köptem a gyulafehérvári híres palota előtt - nagyrabecsülésemet "kifejezendő".
kozepesblog
2020. május 28. 10:26
A címadás az szenzációhajhász, de az interjú elég jó. Szerencse, hogy a fidesz-szoporonc mandíner is linkeli. Lámlám az utált MTA is csinálhat valami jót.
Daily
2020. május 28. 10:13
Annyira tehettük volna meg hogy nem írjuk alá mint Japán Hirosima és Nagaszaki után.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!