Rojava felszámolása

2019. október 25. 13:14

Aki azonban moralitást próbál belemagyarázni a geopolitikába, az vagy hazudik, vagy maga is hazugság áldozata.

2019. október 25. 13:14
Raoul Weiss
Demokrata

„A magyar konzervatív emberek általában szimpátiával tekintenek a kurdokra. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy párhuzamokat vélnek felfedezni a bátor közel-keleti nemzet, valamint a történelem során a nagyhatalmak által ugyancsak számtalanszor kizsákmányolt, majd magára hagyott magyarság között, Trianon okán pedig mélyen együttéreznek az idegen országok területén élő jogfosztott kisebbségekkel. Nyugati szemszögből azonban a kurd történet egészen máshogy fest, és a kurd–magyar párhuzam is számos ponton sántít. A határon túli magyarok (a csángók kivételével) egy történelmileg folytonos és elismert államiságnak a kifosztott örökösei.

A kurdoknak viszont jóformán sosem volt saját államuk, és ennek megvalósítására konkrét tervük sincs. Emellett míg a magyarság európai értelemben egységes népnek tekinthető, addig a kurdokról ez nem mondható el. Miközben a szíriai török beavatkozás kapcsán a média általánosságban „a kurdokról” beszél, a valóság az, hogy noha létezik egy közel egységes kurd nyelvcsalád, nem minden kurd anyanyelvű ember tagja a »kurd népnek«. Az etnikailag kurd és kurdul beszélő örményországi jezidiket a kurd világ hagyományosan pogánynak tartja, és kiveti magából. A történelem fintora, hogy nekik épp azért kellett az örmény népirtás idején az orosz cár védelmét kérniük, mert különben lemészárolták volna őket saját kurd testvéreik. A XX. század során se szeri, se száma a kurd frakciók közötti belső villongásoknak, ami pedig a mostani helyzetet illeti, az Iránban, Törökországban és Irakban élő kurdok nem részei az amerikaiak által megálmodott és ez ideig támogatott szíriai demokratikus kurd utópiának, a Rojavának (Rozsává).

De nem csak a magyar közvélemény azonosítja a maga sorsát a kurdokéval. Így vannak ezzel a szlovákok és a románok is, azzal a különbséggel, hogy ők éppen a magyarokat azonosítják a kurdokat elnyomó törökökkel. Nyugat-európai és amerikai nézőpontból a dolog megint teljesen máshogy fest. Ott a wilsoni elmélet köszön vissza, amelynek fényében az antanthatalmak az etnikai kisebbségek jogaira hivatkozva aláírták a trianoni szerződést. Ebben az értelmezésben a kisebbségek melletti kiállással a nyugati hatalmak a maguk morális felsőbbrendűségének mítoszát próbálják táplálni.

Aki azonban moralitást próbál belemagyarázni a geopolitikába, az vagy hazudik, vagy maga is hazugság áldozata. Az elv pedig, hogy minden népnek saját ország jár, valóban szépen cseng, de a népek égbe kiáltott fohászát általában nem az Isten, hanem a nagyhatalmak, illetve a háborús győztesek teljesítik. Az I. világháborút lezáró békék – a vallásháborúk óta először – morális győzelemként magyarázták az erősebb jogát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2019. október 27. 07:59
A kurdok 20 millióan vannak, és nincs országuk. Persze, hogy szimpatizálunk velük.
kingsjewel
2019. október 26. 07:24
Raoul Weiss, Diána Sayuri, akkor van az a spanyol nevű fickó, aki most nem jut eszembe... Azért mi is tele vagyunk 'újmagyarokkal'.
Fáskerti
2019. október 25. 19:24
Ez tökéletes: "...a Nyugat akkor kezdett invesztálni a Rovaja-projektbe, amikor a mérsékeltnek hitt és így nagy médianyilvánosságot kapó szíriai ellenzékiek elkezdtek hosszú szakállat növeszteni, és egyértelművé vált, hogy nem fognak kanadai típusú nyílt társadalmat létrehozni Szíriában. A pénzszűkében lévő és katonailag is jelentéktelen kurd ellenállók azonban némi támogatásért cserébe hamar kaphatóvá váltak arra, hogy belakják a nekik épített díszleteket, és így vált valóra a Soros-féle, a Közel-Keleten teljes mértékben tájidegen állami feminizmus Rojavában."
Fideath
2019. október 25. 16:22
"Nyugat-európai és amerikai nézőpontból a dolog megint teljesen máshogy fest. Ott a wilsoni elmélet köszön vissza, amelynek fényében az antanthatalmak az etnikai kisebbségek jogaira hivatkozva aláírták a trianoni szerződést." ------------------------- Ez az agyhalott még a történelmet sem ismeri. Wilson meg az amerikaiak nemhogy alá sem írták a Trianoni Szerződést hanem sértődötten otthagyták a tárgyalásokat mert látták hogy a franciák meg az angolok abszolút nem akarják a wilsoni pontokat érvényesíteni kizárólag revansban érdekeltek. Wilson azt támogatta hogy az új határok a lakosság etnikai arányát tükrözze, a trianoni határokat meg mélyen magyarlakta területekbe húzták bele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!