Új reformációra várva

2018. november 01. 09:39

Ma már az egykori Kapernaum nevű templom tornya nem keresztet visel, hanem Allah nevét óriási arab írásjelekkel.

2018. november 01. 09:39
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Tavaly, az ötszázadik évfordulón szinte egész Németország Luther-lázban égett, s a Lutherstadtnak korábban átnevezett Wittenbergbe több tízezer protestáns hívő és még több nem vallásos turista látogatott el. Az 501. évforduló megünneplése ma jóval visszafogottabb lesz, annak ellenére, hogy a Reformationstag a tizenhat németországi tartomány közül ötben törvényes munkaszüneti nap. De vajon van-e mit ünnepelniük a német Krisztus-követőknek? 

Bár 2005-ben Németországban sokan örültek, hogy Joseph Ratzinger személyében német (bajor) bíborost választottak pápává, évről évre több tízezerrel csökken mind a katolikus, mind a protestáns egyház tagjainak száma, s ma már a 82 milliós németországi népesség alig több mint fele tartozik valamelyik keresztény felekezethez. Egyre több templomot zárnak be, bontanak le, adnak el, vagy éppenséggel mecsetté alakítanak át, mint legutóbb Hamburg Horn nevű városnegyedében, ahol a templom korábbi evangélikus lelkésze így fogalmazott: »A muszlimok megmentették a templom épületét, amely az imádság háza maradt«, ő pedig örül ennek: »hála Istennek ez tovább folytatódik.« Ma már az egykori Kapernaum nevű templom tornya nem keresztet visel, hanem Allah nevét óriási arab írásjelekkel. Megdöbbentő ez a nyilatkozat egy német lutheránus lelkipásztor részéről, aki arra esküdött fel, hogy egyedül a megváltó Jézus Krisztusba vetett hit által lehet megigazulni és üdvözülni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
a hun
2018. november 01. 13:55
"Az 501. évforduló megünneplése ma jóval visszafogottabb lesz, annak ellenére, hogy a Reformationstag a tizenhat németországi tartomány közül ötben törvényes munkaszüneti nap." Ehhez képest, a névbitorló Martin Luther King születésnapja az USA 50(!) államában +DC, munkaszüneti nap*. Talán egyedül a connecticuti Wallingford városa, ahol az állam legtöbb magyarja élt koncentráltan, volt kivétel sokáig, de végül ők is kényszerítve lettek a munkaszünet megtartására. *A privát szférában nem mindenhol.
pemete jakab
2018. november 01. 11:11
"Új reformációra várva" Az 1517-es reformáció szolgáltatta az ideológiai alapot a harmincéves háborúhoz (0. világháborúnak is nevezik), amikor Európa nagy része lángba borult. Az új reformáció a 3. világháborúnak fog megalapozni?
Vadakat terelő juhász
2018. november 01. 11:09
"ma már a 82 milliós németországi népesség alig több mint fele tartozik valamelyik keresztény felekezethez. Magyarországon ennél sokkal rosszabb a helyzet. Magyarország nem keresztény ország , mert kevesebben vannak a hitüket gyakorló keresztények . 1998-ban még a lakosság 58%-a vallotta magát római katolikusnak, 2001-ben már csak 55 százaléka, míg 2011-re ez az arány 39 százalékra csökkent. A fiatalok 67%-a semmilyen felekezethez sem tartozik.
pemete jakab
2018. november 01. 10:44
"Ma már az egykori Kapernaum nevű templom tornya nem keresztet visel, hanem Allah nevét óriási arab írásjelekkel." És ennek most a muszlimok az okai? Ha lennének keresztény hívők...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!